Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη ☞☜♥☞☜♥☞

Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να τη φτιάξετε!
Κυκλοφορούν αρκετές παραλλαγές της σε όλα τα Επτάνησα, και ακόμα-ακόμα και στην ίδια την Κεφαλονιά. Για να μην πηγαίνουμε μακριά, δύο συγγενείς από το χωριό μου την είπαν διαφορετικά ο ένας από τον άλλο, οπότε καταλαβαίνετε. Εγώ ακολούθησα αυτή που μου έκανε κλικ περισσότερο αλλά θα κάνω και την άλλη κάποια στιγμή για να έχω μέτρο σύγκρισης. Η συγκεκριμένη ήταν αστέρι!
Πάμε να τη δούμε :

Υλικά για το φύλλο
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
2-3 κ. σ. νερό (όσο σηκώσει το αλεύρι)

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά ανοίγουμε 2 φύλλα μεγάλα (ένα πάνω και ένα κάτω).
Στρώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο, τοποθετούμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο επίσης λαδώνουμε στο τέλος.

Υλικά για τη γέμιση
1 φύλλο παστού μπακαλιάρου
1 φλ. ρύζι καρολίνα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. μαύρες σταφίδες
1 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
1 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
1 μάτσο μάραθος ψιλ/νος
1 ματσάκι μυρώνια ψιλ/να
1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλ/νες
1 κεφάλι (ναι σωστά διαβάσατε, μη φοβάστε) σκόρδο ψιλ/νο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 φλ. κίτρινη κολοκύθα σε κυβάκια σωταρισμένη σε λίγο λάδι πρώτα
1 μεγάλη πατάτα σε κυβάκια επίσης σωταρισμένη
3 φλ. ζωμός από το βρασμένο μπακαλιάρο
αλάτι αφού τσεκάρουμε το μπακαλιάρο πως είναι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο για 2 μέρες, ανά τρίωρο πετάμε το νερό και βάζουμε νέο.
Οταν γίνει αυτό, τον βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 15 λεπτά να μαλακώσει και αφού πάρει μία βράση, κλείνουμε τη φωτιά και τον βγάζουμε σε ένα μπωλ να τον ξεκοκκαλίσουμε.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ, κρατάμε 3-4 φλυτζάνια, τα 3 χρησιμοποιούμε αλλά ας υπάρχει και λίγο ακόμα.
Πετάμε πέτσα και κόκκαλα, χωρίς να τον λιώσουμε με τα χέρια, να υπάρχουν τα κομματάκια του.

Σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο  την κολοκύθα και κατόπιν την πατάτα και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με το ζωμό του ψαριού και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Στο τέλος ανακατεύουμε ελαφρά και τον μπακαλιάρο και η γέμιση της πίτας μας είναι έτοιμη.
Μη φοβηθείτε τα πολλά μυρωδικούλια, είναι όσα πρέπει για την βαθιά λαμαρίνα του φούρνου, η πίτα μας πρέπει να έχει 2 δάχτυλα πάχος και είναι καλές οι ποσότητες.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα στην τελευαία σχάρα. Περίπου στα μισά του ψησίματος βρέχουμε ένα κομμάτι όσο είναι το ταψί μας από αντικολλητικό χαρτί και το στύβουμε και σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας μας για να μην αρπάξει το φύλλο.
Καλή σας όρεξη!
epipantos epistitou-efik

Related Posts