Χριστούγεννα νόστιμα και light.

Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων καταναλώνουμε περίπου 6.000 θερμίδες, ποσότητα τριπλάσια σχεδόν από αυτή που χρειαζόμαστε.
Αυτή είναι και μία από τις αιτίες που προκαλούν έξαρση στα περιστατικά καρδιακής προσβολής την περίοδο των γιορτών.
Τρομάξατε;
Δεν χρειάζεται.
Αρκεί να κάνετε το εορταστικό τραπέζι πιο υγιεινό και μάλιστα χωρίς να απογοητεύσετε καθόλου τον ουρανίσκο σας.
Η γαλοπούλα έχει ένα από τα πιο άπαχα και υγιεινά κρέατα, χωρίς βέβαια την πέτσα.
Επιπλέον περιέχει τέσσερα βασικά θρεπτικά συστατικά: σίδηρο, βιταμίνη Β3, φώσφορο και κάλιο.
Η παραδοσιακή της γέμιση, δηλαδή ρύζι, κιμάς, κάστανα και σταφίδες, είναι εύγευστη και πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Περιέχει όμως και αρκετές θερμίδες, γι αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (3-4 κουταλιές).
Η σαλάτα βέβαια δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αρκεί να μην είναι βουτηγμένη στο ντρέσινγκ.
Η καλύτερη επιλογή όσον αφορά τα ποτά είναι το κόκκινο κρασί.
Ένα με δύο ποτήρια αρκούν.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση εκτός από τις γνωστές παρενέργειες προσθέτει και πολλές επιπλέον θερμίδες.
Το σημαντικότερο διατροφικό πρόβλημα των ημερών παραμένουν τα γλυκά.
Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει πιο ελαφριά αν αντικαταστήσετε τους κρόκους των αυγών με ασπράδια (δύο ασπράδια για έναν κρόκο) ή με υποκατάστατο αυγού.
Τα μελομακάρονα αποτελούνται από συστατικά τα οποία μεμονωμένα είναι ιδιαίτερα υγιεινά (μέλι, καρύδια και ελαιόλαδο).
Η προσθήκη ζάχαρης όμως τα κάνει ιδιαίτερα παχυντικά, γι αυτό θα είναι καλό να μην τρώτε περισσότερα από ένα την ημέρα.
Η κατάσταση γίνεται χειρότερη με τους γεμάτους με ζάχαρη και βούτυρο κουραμπιέδες.
Αν πάλι δεν είστε και τόσο παραδοσιακοί, καλό θα είναι να τα αντικαταστήσετε με ένα πιο ελαφρύ γλύκισμα, όπως ένα επιδόρπιο γιαουρτιού.
PublicLife

Related Posts