Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

το ΡΟΔΙ

Στη χώρα μας είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και αθανασίας ήδη από την εποχή της..Περσεφόνης, είναι το γούρι μας για την Πρωτοχρονιά και τους γάμους.
Τόπος καταγωγής του θεωρείται η Κεντρική Ασία.
Το μήλο των Καρχηδονίων, λοιπόν, αφού, σύμφωνα με τον Πλίνιο, η Καρχηδόνα έβγαζε τα καλύτερα σε ποιότητα ρόδια, για τους Ιρανούς είναι το δώρο των Θεών προς τους ανθρώπους. Ο Μωάμεθ, σε ένα απόσπασμά του στο Κοράνι, προτείνει την κατανάλωση ροδιού "γιατί καθαρίζουν τον οργανισμό από τη ζήλια και το μίσος".
Και αν για εμάς είναι απλώς ένα φρούτο, στις χώρες της Μέσης Ανατολής θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε μαγειρέματα που ξεπερνούν τα πενήντα. Στην Τουρκία, η "εσμέ σαλατασί¨, με ψιλοκομμένη ντομάτα, μαιντανό, δυόσμο, κύμινο και πιπεριά, ολοκληρώνεται με την προσθήκη χυμού ροδιού, ενώ στον Λίβανο οι μπάμιες μαγειρεύονται με βούτυρο και χυμό από ξινό ρόδι (αντί για ξίδι που χρησιμοποιούμε εμείς).
Η περσική κουζίνα, πάλι, μαγειρεύει μπουτάκια από κοτόπουλο ή πάπια, με καρύδι, σαφράν και βούτυρο, όπου τη γλυκόξινη πάστα ροδιού είναι αρτυμένη με τριαντάφυλλα της Δαμασκού, και στην Ινδία χρησιμοποιείται αποξηραμένο, για να δώσει άρωμα στις φακές. Σε ένα μείγμα από βρασμένα όσπρια και σπασμένο σιτάρι ( την κρητική "παλικαριά"), που σερβίρεται είτε ζεστό είτε κρύο ως σαλάτα, μπόλικος μαϊντανός και σπόρο ροδιού θα προσθέσουν άρωμα και δροσιά. Όσο για την πιο ενδιαφέρουσα συμμετοχή του στην κουζίνα, είναι μια σάλτσα που συμπυκνώνει όλα τα αρώματα και τη γεύση του φρούτου. Κάτι σαν γλυκόξινο πετιμέζι. Η πυκνή σκουρόχρωμη σάλτσα προσθέτει ιδιαίτερη γεύση σε πολλά πιάτα με βάση το κρέας, αλλά και σε πράσινες σαλάτες.
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα από τη γεύση, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα. Διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό μέρος. Αν θέλετε να τα κρατήσετε περισσότερο, μπορείτε να τα φυλάξτε στο συρτάρι του ψυγείου. Για να τα διατηρήσετε ακόμη πιο πολύ, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να φυλάξετε τους σπόρους στην κατάψιξη, κλεισμένους σε ειδικό δοχείο ή σε σακουλάκι για τρόφιμα.
Για να τα καθαρίσετε: Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί κάποιον χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζεται πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, ανοίγεται το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους χτυπώντας με τη ράχη ενός κουταλιού.
Χυμός: Κόβετε το ρόδι στη μέση όπως τα λεμόνια και το στίβετε στον λεμονοστύφτη σας. Αυτή είναι η πιο απλή μέθοδος, με την οποία μάλιστα αποφεύγεται την πικρίλα από τα λιωμένα κουκούτσια, όπως θα συμβεί αν χρησιμοποιείστε αποχυμωτή.
* Αντικαταστήστε το ξίδι ή το λεμόνι μιας βινεγκρέτ με χυμό ροδιού για την πράσινη σαλάτα σας.
* Φρέσκοι σπόροι ροδιού ταιριάζουν σε πολλές χειμερινές σαλάτες, και η γλυκόξινη γεύση τους αναδεικνύει τα λευκά κρέατα.

Καθαρίσετε εύκολα ρόδι ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια