Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

O δεκάλογος κατά της κυτταρίτιδας!

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Ηροδότου, μοιράζεται μαζί μας όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα!
Κατ'αρχήν, τι είναι και πώς δημιουργείται η αντιαισθητική "όψη φλοιού πορτοκαλιού" στις γυναίκες; "H κυτταρίτιδα είναι συνδεδεμένη με την....

συσσώρευση λίπους στην περιοχή του λιπώδους ιστού αλλά και με τη συσσώρευση νερού και τοξινών, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να εμφανίζει «ρυτίδες» πάνω στο δέρμα και αποκτά τη γνωστή ως «όψη φλούδας πορτοκαλιού». Είναι μια κατάσταση που απασχολεί ακόμα και τις λεπτές γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν περιττά κιλά ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους. Τα αίτια ποικίλουν.
Μπορεί για το πρόβλημα να ευθύνονται η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία ή η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και η δυσκοιλιότητα. Αν αυτές οι συνήθειες μειωθούν αισθητά ή εξαλειφθούν ολοκληρωτικά, η επιδερμίδα αποκτά νεανική εμφάνιση και το πρόβλημα που είναι σε προχωρημένο στάδιο ελαττώνεται αισθητά. Στους μη καταπολεμήσιμους παράγοντες ωστόσο συγκαταλέγονται τα γενετικά μας χαρακτηριστικά, οι ορμονικές διαταραχές και η κακή αιμάτωση, που ευθύνονται δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας", μάς εξηγεί η κ. Ηροδότου, και μας λέει πώς θα μετριάσουμε το φαινόμενο μέσα από τη διατροφή μας.
"Οι κακές διατροφικές συνήθειες που είναι σε μεγάλο μέρος υπεύθυνες για το φαινόμενο της κυτταρίτιδας σχετίζονται κυρίως με την ποιότητα των τροφών και όχι τόσο με την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλεπάλληλες ή οι στερητικές και μη ισορροπημένες δίαιτες ευνοούν την ανάπτυξη κυτταρίτιδας.  
Δίαιτα «αντι-κυτταρίτιδας» δεν υπάρχει, υπάρχει όμως ένας σωστός τρόπος διατροφής που βοηθά στην πρόληψη, βελτίωση και καταπολέμηση του προβλήματος", καταλήγει.
Ιδού λοιπόν, ο δεκάλογος κατά της κυτταρίτιδας!
1. Αποφεύγετε την κατάχρηση ζωικών λιπαρών, όπως το χοιρινό, τα λουκάνικα και το αρνί. Προτιμάτε τα άσπρα κρέατα, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια, μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι. Ιδανικός τρόπος μαγειρέματος είναι με ελαιόλαδο, ψητά ή βραστά.
2. Αποφεύγετε επίσης την κατάχρηση καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών γιατί προκαλούν αφυδάτωση και δυσκολεύουν την απομάκρυνση των τοξινών. Επιτρέπεται η κατανάλωση ενός με δύο καφέδων την ημέρα και ενός ποτηριού κρασιού, κατά προτίμηση κόκκινου. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερα, αν είναι δυνατό, να αντικαταστήσετε τον καφέ με χυμούς φρούτων και αφεψήματα βοτάνων, όπως είναι το χαμομήλι, το τσάι του βουνού ή το πράσινο τσάι.
3. Μειώστε τα γλυκά με πολλά λιπαρά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
4. Επίσης αποφύγετε την κατάχρηση του αλατιού ή των τροφών πλούσιων σε αλάτι, όπως είναι τα ξηρά τυριά, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, οι σάλτσες, οι κονσέρβες, τα παστά κρέατα και τα σνακ επειδή το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση των υγρών και άρα στη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού "fast food" αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι πολύ υψηλή.
5. Βάλτε τη συστηματική και ελαφριά άσκηση στη ζωή σας. Η άσκηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και τονώνει τους μύες, ιδιαίτερα των μηρών και των γλουτών. Το καθημερινό περπάτημα σε έντονο ρυθμό για είκοσι με τριάντα λεπτά ή τα δέκα λεπτά άσκησης την ημέρα με το στατικό ποδήλατο στο σπίτι, είναι αρκετά για τη σύσφιξη των μυών και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια σωματικού βάρους.
6. Πίνετε πολύ νερό, ένα με δύο λίτρα ημερησίως. Tο νερό ενυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα και επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι την απομάκρυνση των τοξινών.
7. Βάλτε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά. Eίναι απαραίτητα για τον καλό μεταβολισμό των κυττάρων, την καταστροφή των τοξινών, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος.
8. Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες από όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες οι οποίες προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (παράγοντας καθαρισμού για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας), αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο.
9. Καταπολεμήστε αποτελεσματικά με τη διατροφή τη δυσκοιλιότητα. Η καλή λειτουργία του εντέρου συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Για το σκοπό αυτό καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:
- φρούτα, όπως δαμάσκηνα, ακτινίδια και εσπεριδοειδή,
- λαχανικά, όπως χόρτα, κολοκυθάκια βραστά και μπάμιες,
- όσπρια, όπως φακές και φασόλια,
- δημητριακά, όπως σίκαλη, βρώμη και πίτουρο.
10. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, καταπολεμήστε το άγχος και αποφύγετε το κάπνισμα, που είναι επίσης ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς συμβάλλει στην δημιουργία τοξινών, επηρεάζει την κατάσταση των αγγείων και συμβάλλει στην κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Βρείτε τρόπους για να χαλαρώνετε από το στρες της δουλειάς και των υποχρεώσεων, π.χ. με μια βόλτα στη θάλασσα, ένα χόμπι ή απλώς να κοιμηθείτε καλά.
 nostyle.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια