Καλαμαράκι​α με πράσα

Απω - ανατολίτ​ικα καλαμαράκι​α με πράσα

Υλικά (για 4 άτομα)
* 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
* 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος του), κομμένα διαγωνίως σε μέτριες ροδέλες.
* 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα διαγωνίως σε μέτριες ροδέλες.
* 3-4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες.
* 12 μικρά καλαμαράκια (αποκόβουμε το κεφάλι από τον κορμό και καθαρίζουμε τον κορμό από την εσωτερική διάφανη μεμβράνη του, και το κεφάλι από τα μάτια και το σκληρό στόμα), πάρα πολύ ψιλοκομμένα.
* τα κοτσάνια από περίπου 1/2 ματσάκι μαϊντανό (κρατάμε τα φύλλα στο ψυγείο, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας, για άλλη χρήση), ψιλοκομμένα.
* 1 κουτ.γλυκού πράσινη πάστα κάρι (θα τη βρούμε σε βαζάκια, στα ράφια με τα ανατολίτικα προϊόντα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε καταστήματα με προϊόντα Ανατολής).
* 1 κουτ.γλυκού κόλιανδρος, κοπανισμένος.
* 150 ml (1 νεροπότηρο) λευκό ξηρό κρασί.
* αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία.
Σε ένα γουόκ ή σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, ώστε να βοηθήσουμε τα υγρά να εξατμιστούν σύντομα.
Προσέχουμε πάντως να μην σκουρίνει το σκόρδο, γιατί πικρίζει.
Ρίχνουμε τα πολύ ψιλοκομμένα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τότε ρίχνουμε το μαϊντανό, την πράσινη πάστα κάρι και τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε μία φορά.
Σβήνουμε αμέσως με το κρασί και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, έχοντας στο νου μας ότι το μαγείρεμα δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 5 λεπτά.
Αποσύρουμε, νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με ρύζι (τζασμίν, άγριο, ανάμεικτο ή όποιο άλλο μας αρέσει).
Αλέξανδρος Γιώτης

Related Posts