500.000 Έλληνες είναι φορείς ηπατίτιδας

Σαν βόμβα έσκασαν τα στοιχεία του ΚEEΛΠΝΟ, που δείχνουν ότι τουλάχιστον 500.000 Έλληνες είναι φορείς ηπατίτιδας.
Η ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας για τη χώρα μας, που καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο αλλά και την ενημέρωση του πληθυσμού, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου.
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ ως χώρα με ενδιάμεση ενδημικότητα σε ό,τι αφορά την ηπατίτιδα. Υπολογίζεται ότι 300.000 Έλληνες είναι φορείς της ηπατίτιδας Β – ο φερώνυμος ιός προκαλεί και τη νόσο. Πρόσφατες μελέτες σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες εκτιμούν τον επιπολασμό της HBV λοιμώξεως μεταξύ 0,84% (αιμοδότες) και 2,6% (γενικός πληθυσμός).
Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια άτομα είναι χρόνιοι φορείς. Η μετάδοση της ηπατίτιδας Β γίνεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα, π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες, από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της.
Για τη χρόνια ηπατίτιδα Β υπάρχουν σήμερα φάρμακα τα οποία δρουν ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού και επιβραδύνοντας την ηπατική νόσο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα και να εκριζώσουν τον ιό. Η χορήγησή τους γίνεται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς και πάντα κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
Για την Ηπατίτιδα C το ποσοστό της λοίμωξης στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας υπολογίζεται σε 1, 9%, δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό. Παγκοσμίως αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, γιατί παρουσιάζει ευρεία γεωγραφική κατανομή – έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της νόσου.
Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες) και σπάνια από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί της. Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Ωστόσο, για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλο μέσο προφύλαξης.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, το γραφείο του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το προσωπικό του Thess Checkpoint και τον σύλλογο ασθενών ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα υλοποιήσουν στις 28 Ιουλίου ενημερωτικές παρεμβάσεις στην Πλατεία Αριστοτέλους από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00μ.μ.
Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5215179-210 και 210 5212183, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης: 2310-243363, 2310-229139.
-

Related Posts