Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μελιτερά από την Ανάφη

/
Μελιτερά από την Ανάφη
Η Ανάφη είναι ένα μικρό νησί ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αστυπάλαια, ιδανικό για ξεκούραση, περπάτημα αλλά και μπάνιο σε όμορφες παραλίες, όπως το Κοτσούνι, η Φλομουρού και ο Μέγας Ποταμός.
Τα Μελιτερά είναι ένα τοπικό γλύκισμα.
Θυμίζουν πολύ τα μελιτίνια της Σαντορίνης, με τη διαφορά ότι στην Ανάφη χρησιμοποιούν λεπτό σιμιγδάλι στη γέμιση και όχι αλεύρι.

Υλικά :
Για τη γέμιση:
400 γρ. φρέσκια μυζήθρα
2 αυγά, καλά χτυπημένα
80 γρ ψιλό σιμιγδάλι
150 γρ ζάχαρη
50 γρ. μέλι
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη.
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι σκληρό
5 γρ. αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό
15 γρ. λάδι
150 γρ. νερό

Εκτέλεση:
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι,το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε ζωηρά, μέχρι να προκύψει μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία στον κάδο του μίξερ με το γάντζο. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
Γέμιση: Βάζουμε σε ένα μπολ τη μυζήθρα και την τρίβουμε με τα χέρια μας ή τη λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το μέλι, τη μαστίχα, την κανέλα και το σιμιγδάλι και "ζυμώνουμε" με το χέρι ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά.

Φύλλο, γέμισμα και ψήσιμο:
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μεγάλο λεπτό φύλλο.
Χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι του καφέ, κόβουμε δίσκους ζύμης και μοιράζουμε στο κέντρο καθενός από 1 κουταλιά γέμισης.
Σηκώνουμε τη ζύμη γύρω - γύρω από τη γέμιση και με τα δάχτυλα κάνουμε μικρά τσιμπήματα (περί τα 10 σε κάθε μελιτερό) ώστε να την κρατήσουμε όρθια και να εγκλωβίσουμε στο κέντρο τη ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C
Βάζουμε τα μελιτερά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και να ψηθεί καλά το φύλλο από κάτω, για περίπου 25 - 30 λεπτά.
Αλέξ. Παπανδρέου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια