Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Staff Benda Bilili

Οι Staff Benda Bilili είναι ένα συγκρότημα από το Κονγκό της Αφρικής, η καρδιά του οποίου αποτελείται από 4 τραγουδιστές/κιθαρίστες με παραπληγία (απέκτησαν την αναπηρία τους όταν προσβλήθηκαν από πολιομυελίτιδα κατά την παιδική τους ηλικία) που μετακινούνται πάνω σε ειδικά τροποποιημένα τρίκυκλα.
Το συγκρότημα πλαισιώνεται από μια ομάδα παιδιών του δρόμου που υιοθετήθηκαν από τα μεγαλύτερα μέλη της μπάντας.
Οι Staff Benda Bilili δημιουργήθηκαν αρχικά από τους Ricky Lickabu και Coco Ngambali, μαζί με άλλους μουσικούς με πολιομυελίτιδα τους οποίους απέρριπταν οι υπόλοιπες μπάντες της Kinshasa (Kονγκό) λόγω της αναπηρίας τους.
Το συγκρότημα άρχισε να κάνει πρόβες στον ζωολογικό κήπο της Kinshasa, επειδή εκεί ήταν ήσυχα, και έπαιζαν στους δρόμους της πόλης, μέχρι που τους άκουσε ο Vincent Kenis, ένας Βέλγος παραγωγός ειδικός στην Κονγκολέζικη μουσική, ο οποίος τους έβαλε στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο "Tres Tres Fort" ("Πολύ πολύ Δυνατά").
* Το όνομα της μπάντας σημαίνει "Δείξε ό τι είναι κρυμμένο" και ξεπήδησε στα charts της world music μόλις πριν δύο χρόνια.
* Τα μουσικά τους όργανα είναι αυτοσχέδια.
Οι κιθάρες τους χειροποίητες, τα κρουστά τους καθημερινά αντικείμενα (καρέκλες κ.α), αλλά οι μουσικές τους αληθινός θησαυρός.
* Ζουν στον ζωολογικό κήπο της Kinshasa και η μουσική τους έχει τις ρίζες της στην rumba, με στοιχεία από rhythm'n blues και reggae.
* Το προστατευόμενο μέλος της μπάντας, ο Roger Landu, είναι ο πιτσιρικάς που υιοθέτησαν πριν χρόνια και σήμερα είναι πια 18 ετών.
Εκτός από την αυτοσχέδια κιθάρα του παίζει κι ένα είδος μονόχορδου λαούτου που κατασκεύασε μόνος τους από ξύλο, κουτί κονσέρβας και χορδή κιθάρας.
* Το 2009 οι Staff Benda Bilili κέρδισαν στην Κοπεγχάγη το Artist Award στο Womex (World Music Expo), που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά δρώμενα του κόσμου. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια