Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ινδιάνικη Αστρολογία -άνθρωπος και φύση

Οι Ινδιάνοι τοποθετούσαν τον άνθρωπο ανάμεσα στην μητέρα Γη και τον πατέρα Ουρανό. Αυτό δημιουργούσε μια σύνδεση του ανθρώπου με ολόκληρο το σύμπαν.Μπορούσαν να δουν ζωή σε κάθε τι που αποτελούσε τη φύση γύρω τους. Το ορυκτό, φυτικό και ζωικό βασίλειο δεν ήταν αποκομμένο από τον άνθρωπο. Κατανοούσαν την ύπαρξη ζωής σε αυτά και ο σεβασμός τους προς τη φύση είχε άμεση σύνδεση με το σεβασμό προς το σύμπαν και το δημιουργό. Τίποτα που συμβαίνει στη φύση δεν τους άφηνε αδιάφορους. Ο ήχος του ανέμου, η κίνηση του νερού, το σχήμα και το άρωμα των φυτών, οι ιδιότητες και οι αντιδράσεις των ζώων, ήταν μηνύματα που καθόριζαν τον τρόπο ζωής τους.
Παρατηρώντας την κυκλική κίνηση της ημέρας, του μήνα (που γνώριζαν από την κίνηση της Σελήνης), των εποχών και της ίδιας της ζωής του ανθρώπου, αναγνώρισαν τον κύκλο ως ιερό σύμβολο διαδρομής και δημιουργίας. Ο κύκλος ήταν αποτυπωμένος παντού γύρω τους.
Τα σπίτια τους ήταν κυκλικά, το ίδιο και οι χοροί τους, όπως και τα ταμπούρλα που δημιουργούσαν ήχους που θύμιζαν τους χτύπους της καρδιάς. Πίστευαν ότι εάν βγεις από τον κύκλο της ζωής αποσυντονίζεσαι και παύεις να αναπτύσσεσαι. Μέσα από το κύκλο μάθαιναν.
new moon1111
ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ
Στο έτος τους αντιστοιχούσαν δώδεκα φεγγάρια – δώδεκα σεληνιακοί μήνες – και με τη συμπλήρωση της χάσης τριάντα φεγγαριών προσέθεταν άλλο ένα που το ονόμαζαν «χαμένο φεγγάρι». Το έτος ξεκινούσε στις 22 Δεκεμβρίου εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου και κάθε φεγγάρι είχε μία ονομασία σχετική με την εποχή του χρόνου που πραγματοποιείται.
american_penasco_blanco
ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ – ΠΝΕΥΜΑΤΑ
Οι τέσσερις κατευθύνσεις και οι άνεμοι που φυσούν από αυτές είχαν ιδιαίτερη σημασία για τις φυλές των Ινδιάνων. Πίστευαν ότι κάθε κατεύθυνση έχει συμπράξει με ένα πνεύμα – φύλακα που είναι υπεύθυνος να φέρει έναν από τους ανέμους στην Γη. Κάθε κατεύθυνση έφερνε μέσα από τις δυνάμεις του ένα διαφορετικό μάθημα πνεύματος και δύναμης.
  • Το πνεύμα – φύλακας ΒΑΜΠΟΥΖ είχε συμπράξει με τον Βορά και τον ψυχρό άνεμο που έρχεται απ’ αυτή την κατεύθυνση και καθαρίζει τη Γη. Μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε και να ανανεώσουμε τον εαυτό μας. Είναι η χρονική περίοδος του χειμώνα και στον εικοσιτετράωρο κύκλο, το βράδυ. Ηλικιακά είναι τα γηρατειά. Τα φεγγάρια που αντιστοιχούν στο Βορά ξεκινούν από το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 22 Δεκεμβρίου έως τις 20 Μαρτίου. Την περίοδο αυτή ο πατέρας Ήλιος αρχίζει να αναπτύσσει τη μητέρα Γη. Είναι περίοδος στοχασμού πάνω σε ότι αναπτύξαμε την προηγούμενη χρονιά και ότι προετοιμάζουμε τη νέα. Ήρεμη, καλυμμένη δύναμη δημιουργίας μίας νέας ζωής. Ο Λευκός Βίσονας από το ζωικό βασίλειο έχει συγχωνεύσει τις δυνάμεις του με το Βορά.
  • Το πνεύμα – φύλακας ΒΑΜΠΟΥΝ είχε συμπράξει με την Ανατολή και τον ζεστό ανατολικό άνεμο που μας λύνει και μας επιτρέπει να ανοιγόμαστε στη φώτιση και τη σοφία. Είναι η χρονική περίοδος της άνοιξης και στον εικοσιτετράωρο κύκλο, το πρωί. Ηλικιακά είναι η παιδική ηλικία. Τα φεγγάρια που αντιστοιχούν στην Ανατολή ξεκινούν από την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου έως τις 20 Ιουνίου. Την περίοδο αυτή ο Ήλιος δίνει το φως για αφύπνιση και ανάπτυξη. Η δύναμη για φώτιση και απόκτηση σοφίας μέσα από την κατανόηση της ενότητα μας με το σύμπαν. Ο Αετός από το ζωικό βασίλειο έχει συγχωνεύσει τις δυνάμεις του με την Ανατολή.
  • Το πνεύμα – φύλακας ΣΟΝΟΝΤΕΖΕ είχε συμπράξει με το Νότο και τον καυτό νότιο άνεμο που μας προτρέπει να ανοιχτούμε ολοκληρωτικά στην ανάπτυξη. Είναι η χρονική περίοδος του καλοκαιριού και στον εικοσιτετράωρο κύκλο, το μεσημέρι. Ηλικιακά είναι η περίοδος της ενηλικίωσης. Τα φεγγάρια που αντιστοιχούν στο Νότο ξεκινούν από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Την περίοδο αυτή η ανάπτυξη είναι γρήγορη και η εμπιστοσύνη στην διαίσθησή μας αναγκαία. Η δύναμη για να ακολουθήσουμε το ρυθμό της φύσης και να συλλέξουμε τους καρπούς της χρονιάς. Το Κογιότ από το ζωικό βασίλειο έχει συγχωνεύσει τις δυνάμεις του με το Νότο.
  • Το πνεύμα – φύλακας ΜΟΥΤΖΕΚΙΒΙΣ είχε συμπράξει με τη Δύση και την δροσερή αύρα αυτής της κατεύθυνσης, που μας ωθεί να στραφούμε προς τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Είναι η χρονική περίοδος του φθινοπώρου και στον εικοσιτετράωρο κύκλο, το απόγευμα. Ηλικιακά είναι η μέση ηλικία. Τα φεγγάρια που αντιστοιχούν στη Δύση ξεκινούν από την φθινοπωρινή ισημερία στις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου. Την περίοδο αυτή ο ήλιος περιορίζει τη δύναμη του για δώσει χρόνο στην ψυχή να αναπτυχθεί πνευματικά. Η δύναμη της αυτογνωσίας που προκύπτει μέσα από την ενδοσκόπηση. Η Γκρίζα Αρκούδα από το ζωικό βασίλειο έχει συγχωνεύσει τις δυνάμεις του με την Δύση.
$(KGrHqZ,!l4FGH(GN)GNBRj21Vu4o!~~60_35
 ΤΑ ΤΟΤΕΜ
Σε κάθε φεγγάρι τοποθετούσαν ένα ορυκτό, ένα φυτό και ένα ζώο που μέσα από της ιδιότητες τους δημιουργούσαν τοτέμ.
 images.;ςερjpg
ΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Τα τέσσερα βασικά στοιχεία εκφράζονται μέσα από τις τέσσερις στοιχειακές ομάδες στην Ινδιάνικη Αστρολογία. Η ένωση των στοιχείων και η εξάρτηση του ενός από το άλλο είχε κατανοηθεί και ήταν το ζητούμενο για να υπάρχει ισορροπία στους ανθρώπους και κατ’ επέκταση σε ότι τους περιβάλει.
  • Ομάδα της Χελώνας – Πρώτο στοιχείο η μητέρα Γη, δίνει τη βάση της ανάπτυξης. Σταθερότητα.
  • Ομάδα του Βατράχου – Το νερό ποτίζει τη Γη δίνοντας της τη δυνατότητα της γέννησης και της μεταλλαγής. Ρευστότητα.
  • Ομάδα της Πεταλούδας – Ο αέρας δίνει την αναπνοή και συντελεί στη μεταφορά και την εξάπλωση. Αλλαγή.
  • Ομάδα του Πουλιού του Κεραυνού – Η φωτιά δίνει τη ζωή και το φως. Ενέργεια.
Βιβλιογραφία: ΙΝΔΙΑΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ “Ο Μαγικός Τροχός” των Αρκούδα του Ήλιου και Βαμπούν, των εκδόσεων ΚΟΝΙΔΑΡΗ
Μαίρη Τετζαλόγλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια