Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ψωμί με αλεύρι ζέας

Μπορείτε να φτιάξετε ψωμί μόνο με αλεύρι ζειάς ή να το αναμίξετε με καλαμποκίσιο ρυζιού.
Όποια εκδοχή κι αν προτιμήσετε, το μείγμα δεν θα έχει μορφή λείας και ελαστικής ζύμης, αλλά θα είναι ένα πολύ πηχτό κουρκούτι.
Ως ψημένο ψωμί, τρίβεται εύκολα.
Μπορείτε, αν θέλετε, να....

προσθέσετε στο κουρκούτι αυγό χτυπημένο, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κομμάτια τυριού, ελιές χωρίς κουκούτσι κλπ.

Προετοιμασία: 20΄, Συνολικός χρόνος αναμονής: περίπου 40΄, Ψήσιμο: περίπου 55' - 60΄.

ΥΛΙΚΑ
(για 1 παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ, διαστάσεων περίπου 12Χ35 εκ.)
500 γρ. αλεύρι ζειάς (σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε μεγάλα παντοπωλεία...)
1 κουτ. γλ. αλάτι.
1 1/2 κουτ.γλ. μαγιά ξηρή.
60 ml ελαιόλαδο.
1 κουτ. γλ.μέλι της αρεσκείας σας.
περίπου 350-400 γρ χλιαρό νερό (περίπου στους 30 βαθμούς C, αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας - θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το λάδι και το μέλι.
Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, χτυπώντας συνεχώς το μείγμα με ξύλινη κουτάλα (ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα).
Προσέχουμε να μη ρίξουμε πολύ νερό, το κουρκούτι πρέπει να είναι σφιχτό, τόσο που να μη ρέει, αλλά να το σπρώχνουμε με τη σπάτουλα.<
Σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30-40 λεπτά, για να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ελαφρώς τη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το πηχτό κουρκούτι στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 55-60 λεπτά.
Δοκιμάζουμε, βυθίζοντας στο κέντρο του ψωμιού ένα ξύλο από σουβλάκι.
Αν βγαίνει στεγνό, είναι έτοιμο.
Το ξεφουρνίζουμε και ύστερα από 10' το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
 Εύη Βουτσινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου