Καραµελωµένα φιρίκια

ΥΛΙΚΑ (για 10 φιρίκια)
10 φιρίκια, καθαρισµένα από τον πυρήνα µε το ειδικό εργαλείο

Για τη γέµιση:
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. καρύδια, χονδροτριµµένα
30 γρ. µαύρη σταφίδα
4 γρ. κανέλα, σε σκόνη
ξύσµα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
2 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)

Για την καραµέλα:
500 γρ. ζάχαρη
50 ml σιρόπι γλυκόζης
30 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C.
Σε ένα µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά της γέµισης και γεµίζουµε τα φιρίκια.
Τα βάζουµε σε ταψάκι και τα ψήνουµε για 10-15 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
Αν θέλουµε, µπορούµε να βάλουµε λίγο βούτυρο στο καθένα πριν από το ψήσιµο.
Τα βγάζουµε από τον φούρνο και τα αφήνουµε να κρυώσουν.
Ρίχνουµε τα υλικά για την καραµέλα σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, και τα ανακατεύουµε.
Μόλις η καραµέλα αποκτήσει ένα ωραίο ξανθό χρώµα, την αποσύρουµε από τη φωτιά και τοποθετούµε αµέσως την κατσαρόλα σε ένα ευρύχωρο σκεύος µε πάγο, ώστε να σταµατήσει ο βρασµός.
Με ένα πιρούνι τρυπάµε τα φιρίκια και τα βουτάµε στην καραµέλα µέχρι να σχηµατιστεί µια λεπτή κρούστα γύρω τους.
Αφήνουµε να κρυώσουν και σερβίρουµε.
tovima

Related Posts