Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ξερά Σύκα Κύμης

Η σπουδαιότητα του σύκου στην ελληνική ιστορία έρχεται αμέσως μετά από αυτή της ελιάς και του σταφυλιού. Στην αρχαία Αθήνα, η καλλιέργεια, η εμπορία και η εξαγωγή σύκων αποξηραμένων ή φρέσκων ελέγχονταν από το κράτος, αποφέροντας μεγάλα κέρδη  στα κρατικά ταμεία.
Η εποχικότητα του καρπού και η αδυναμία διατήρησής του για μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησε στην αναζήτηση τρόπων και μεθόδων για την κατανάλωσή του όλες τις εποχές του έτους. Έτσι προέκυψε το αποξηραμένο σύκο, το οποίο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ οι διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας του διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα σε πολλές χώρες.

"Τα αποξηραμένα σύκα, που παράγονται από τους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Περιφέρειας Κύμης, είναι ονομαστά και αναγνωρισμένα ποιοτικά προϊόντα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις παραδοσιακής παραγωγής, τις τεχνικές προδιαγραφές για την επεξεργασία, την τυποποίηση και συσκευασία τους, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τη διάθεσή τους στην αγορά", μας λέει ο γεωπόνος Θανάσης Παπαϊωάννου.
 "Ειδικότερα, τα αποξηραμένα σύκα με την ονομασία "Ξηρά Σύκα Κύμης" προέρχονται από δέντρα της ομώνυμης ποικιλίας, καλλιεργούμενα αποκλειστικά μέσα στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που απαρτίζεται από τους Δήμους Κύμης και Κονιστρών της Επαρχίας Καρυστίας Ευβοίας.
Το σύκο Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης του Ν. Ευβοίας από 25.000 συκόδεντρα τοπικής ποικιλίας. Τα χαρακτηριστικά του καρπού της τοπικής ποικιλίας του συκόδεντρου επιβάλλουν έναν ιδιαίτερο τρόπο αποξήρανσης, κλείνονται τα δύο σε ένα και προκύπτει το τελικό προϊόν "ασκάδα".
Το προϊόν με την τελική του μορφή τοποθετείται σε πλαστικά κιβώτια 25 κιλών και μεταφέρεται στους αποθηκευτικούς χώρους του Συνεταιρισμού μας. Εδώ πλέον γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος από τον ελεγκτή και το προϊόν κατανέμεται σε ποιοτικές κατηγορίες. Η συσκευασία γίνεται χειρωνακτικά, λόγω της ιδιαίτερης μορφής του τελικού προϊόντος χωρίς να γίνεται χρήση συντηρητικών, ώστε το Σύκο Κύμης να παραμένει πάντα φυσικό προϊόν και να δικαιολογεί τον ιδιότυπο χαρακτήρα του. Η όλη επεξεργασία γίνεται αποκλειστικά από τους παραγωγούς - μέλη του Συνεταιρισμού".
"Έξω από την Κύμη στο Μεντούλι έχει την έδρα του ο Συνεταιρισμός μας, τηλ: 2222031722 e-mail: figkimi@otenet.gr, ο οποίος ιδρύθηκε το 1980 και αποτελείται από 800 περίπου μέλη που προέρχονται από 22 κοινότητες της περιοχής Κύμης του Ν. Ευβοίας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, συνέβαλε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οι βασικές λειτουργίες του συνεταιρισμού είναι η συγκέντρωση, η επεξεργασία, η συσκευασία και η διάθεση του προϊόντος στην αγορά".

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια