Φασολάκια Χάντρες

Εύκολες στο καθάρισμα, οι χάντρες, ως φρέσκιες που είναι, γίνονται ένα ελαφρύ, λαδερό, καλοκαιρινό φαγάκι που ζητάει φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι.
Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον μαγικό κανόνα των λαδερών, γίνονται ακόμα πιο νόστιμες και τρώγονται υπέροχα και κρύες από το ψυγείο.
Τώρα που είναι η εποχή τους, τις καθαρίζω και τις βάζω σε σακκουλάκια στην κατάψυξη.
Όλο το χειμώνα έχω ένα εύκολο όσπριο του χεριού μου, που δεν χρειάζεται ξεπάγωμα ούτε φούσκωμα από την προηγούμενη.
Υλικά
500 γρ. χάντρες
2 πιπεριές Φλωρίνης σε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές πράσινες στρογγυλές σε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές κέρατα σε μεγάλα κομμάτια
3/4 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο χέρι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ώριμες ξεφλουδισμένες ντομάτες ψιλοκομμένες στο χέρι
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
μισό μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν, για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις χάντρες και το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με τη ντομάτα και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 φλ. νερό, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι χάντρες και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
Ίσως χρειαστεί ελάχιστο επιπλέον νεράκι κατά το μαγείρεμα.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με επιπλέον φρέσκο πιπέρι.

Tips
*Οι χάντρες τρώγονται νοστιμότερες σε θερμοκρασία δωματίου.
*Μπορούμε να προσθέσουμε και κολοκύθι και μελιτζάνα σε χοντρά κομμάτια που θα σοτάρουμε από την αρχή, μαζί με το κρεμμύδι.
*Αν θέλουμε, 1 λεπτό πριν τις κατεβάσουμε από τη φωτιά μπορούμε να προσθέσουμε φέτα σε κυβάκια. Ανακατεύουμε, η φέτα λιώνει και κάνει μια πεντανόστιμη κρεμώδη σάλτσα.
Ψυχούλη

Related Posts