Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λυσίνη. ένα χρήσιμο αμινοξύ

Η L-Λυσίνη αποτελεί ένα αμινοξύ που προέρχεται φυσιολογικά από τις πρωτεΐνες των τροφών και δεν παρασκευάζεται από τον οργανισμό μας. Βρίσκεται κυρίως στις ζωικές τροφές, όπως γάλα, αβγά και ψάρια. Αποτελεί σημαντικής αξίας δομικό συστατικό για πολλές πρωτεΐνες. Επίσης, συνδέεται άμεσα με την παραγωγή L-Καρνιτίνης, ουσίας αναγκαίας για τη μεταφορά και τη χρήση λιπών. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του μυϊκού συστήματος και την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Συμμετέχει στην ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα και στην καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μία βασική λειτουργία της L-Λυσίνης είναι η δράση της κατά του ιού του έρπητα, που προκαλεί πληγές. Αυτό οφείλεται στην ανταγωνιστική δράση που αναπτύσσει η L-Λυσίνη έναντι της L-Αργινίνης, μιας ουσίας απαραίτητης για την ανάπτυξη του ιού του έρπητα. Τροφές που περιέχουν L-Αργινίνη, όπως σοκολάτα, κρέας, τυρί, αρακάς, ποπ κορν και ξηροί καρποί, καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Η χορήγηση ποσότητας 300-1.200 mgr (σε χάπια) L-Λυσίνης για την αντιμετώπιση του ιού θεωρείται επαρκής. Η συμπληρωματική λήψη L-Λυσίνης συνιστάται ιδίως στους φανατικούς χορτοφάγους και σε εκείνους που έχουν αφαιρέσει από τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα όσπρια. Παράλληλα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η έλλειψη L-Λυσίνης από τον οργανισμό συνεπάγεται μεγαλύτερη απώλεια ασβεστίου με τα ούρα. Το γάλα και τα προϊόντα του είναι πλούσια σε Λυσίνη, ενώ το ψωμί είναι φτωχό. Γι' αυτό ο συνδυασμός γάλακτος - ψωμιού είναι άριστος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια