Για τις παρέες του καλοκαιριού

* Ούζο Βότανα και γλυκάνισος
Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται και καταναλώνεται ευρέως.
Είναι συγκρίσιμο με το αψέντι, το γαλλικό περνό.
Το ούζο είναι μείγμα αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), νερού και διάφορων αρωματικών βοτάνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται πάντα ο γλυκάνισος.
Το ούζο σε αντίθεση με το τσίπουρο, είναι συνήθως μόνο σε μικρό ποσοστό προϊόν απόσταξης σταφυλιών.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ποσοστό αυτό είναι τουλάχιστον 20%.
Η απόσταξη γίνεται σε ειδικά αποστακτήρια από χαλκό.
Μετά την ανάμιξη των συστατικών ακολουθεί το "βράσιμο" του μίγματος, περισσότερες από μία φορές.
Το τελικό προϊόν έχει συνήθως ανάμεσα σε 40 και 50 αλκοολικούς βαθμούς.  
* Τσίπουρο
Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Η τσικουδιά ή η ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης.
Σε άλλες χώρες, παρόμοια ποτά είναι η ιταλική Γκράπα και το Αράκ της Μέσης Ανατολής.
Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς. Παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων (ή στράφυλα ή τσίπουρα), δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού.
Κατά την απόσταξη προστίθενται συνήθως στον αποστακτήρα διάφορες αρωματικές ουσίες, όπως γλυκάνισος, μάραθος, κ.α. ή στην Κρήτη φύλλα καρυδιά.
ET

Related Posts