Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΗΧΟ-ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ: τα μάτια των τυφλών

Την επικρατούσα αντίληψη σύμφωνα με την οποία μόνο οι νυχτερίδες και τα δελφίνια εντοπίζουν αντικείμενα μέσω ηχητικών σημάτων, ανατρέπει νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποδεικνύει ότ και οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ηχο-εντοπισμού, κάτι που πάντα υποστήριζαν τα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους.
Η ηχώ των θορύβων παρέχει σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τον εντοπισμό θέσης.
Για παράδειγμα η φωνή των ανθρώπων ακούγεται εντελώς διαφορετική μπροστά από έναν ψηλό τοίχο σε σχέση με έναν ανοιχτό χώρο.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες προσπάθησαν να ανακαλύψουν τους καταλληλότερους και τους αποτελεσματικότερους ήχους για τον εντοπισμό θέσης.
Ηχογραφώντας ποικίλους ήχους και αναλύοντας το σχήμα των ηχητικών τους μηνυμάτων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καταλληλότερος ήχος για τον ηχο-εντοπισμό είναι το «κλικ» που ακούγεται όταν κάποιος βάλει τη γλώσσα του στον ουρανίσκο πίσω από τα δόντια του και μετά την κατεβάσει γρήγορα προς τα κάτω.
Το «κλικ» του ουρανίσκου θεωρείται ένας από τους ευκολότερους και απλούστερους ήχους καθώς διευκολύνει τον εγκέφαλο να αποκωδικοποιήσει την ηχώ που επιστρέφει στον άνθρωπο.
Με κάθε «κλικ» δηλαδή οι άνθρωποι εκπέμπουν έναν ήχο, ο οποίος αντανακλάται σε αντικείμενα και με αποτέλεσμα η ηχώ να επιστρέφει μεταφέροντας ηχητικά μηνύματα.
Ο ηχο-εντοπισμός βοηθά τους τυφλούς να προσανατολίζονται αποκωδικοποιώντας ηχητικά δεδομένα από τον περιβάλλοντα χώρο.
Ενδεικτικά αναφέρεται χάρη στον ηχο-εντοπισμό πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν ποδήλατο ενώ ένα παιδί που έχασε την όρασή του σε ηλικία δυο ετών, μπορούσε να παίξει ακόμα και μπάσκετ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια