Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αμαξίδια: η ανάκτηση της ανεξαρτησίας

Ένα αμαξίδιο είναι κάτι περισσότερο από μια καρέκλα με τέσσερις τροχούς.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εσείς με το αμαξιδίο σας να γίνετε φίλοι και να ξοδεύετε αρκετό χρόνο για την προσαρμογή του αμαξιδίου προκειμένου να ανταποκρίνεται  στις ανάγκες σας. Είναι μεγάλος ο αριθμός των αμαξιδίων που κυκλοφορούν και είναι διαθέσιμα στην αγορά, όμως κάποια από αυτά ενδείκνυται για άτομα με αναπηρία. Είναι αναγκαίο να γνωρίζετε μερικά πράγματα όταν δοκιμάζετε αμαξίδια.

Χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε ένα νέο αμαξίδιο.
Γιατί είναι λογικό αν κάθεστε σε ένα άλλο αμαξίδιο και δοκιμάσετε ένα νέο ίσως  για ορισμένο χρονικό διάστημα, να αισθάνεστε παραξένα. Δοκιμάστε το για μία εβδομάδα, πριν το κρίνετε.
Είναι λογικό να αισθάνεστε ανασφαλείς στο αμαξίδιο τον πρώτο καιρό, αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει την επιλογή του αμαξιδίου σας. Είναι θέμα χρόνου να το συνηθίσετε.
Σε πρακτικό επίπεδο, θα μπορούσε να είναι το αμαξίδιο τόσο στενό όσο το δυνατόν γίνετε βάση της σωματικής σας διάπλασης . Μπορεί να τονιστεί αρκετά έντονα ότι η πλάτη, το μαξιλάρι, τα λάστιχα, ο σκελετός, θα πρέπει να συνεργαστούν σαν ένα κομμάτι και πολύ σημαντικό είναι το βάρος του αμαξιδίου που πρέπει να είναι οσο ελαφρύτερο γίνετε. Παίρνει πολύ χρόνο για να εναρμονιστούν όλες αυτές οι μονάδες από κοινού, αλλά όλοι αυτοί οι παράγοντες γίνονται επιπλέον σημαντικοί για έναν τετραπληγικό που δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη κινητικότητας με δύναμη.
Τα αμαξίδια είναι μία από τις πιο σημαντικές ενισχύσεις.
Στο αρχικό στάδιο, όταν η κινητοποίηση γίνεται για πρώτη φορά σε ένα αμαξίδιο, η καλή υποστήριξη το κάθισμα το βάρος και η άνεση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες .Όσο πιο πολύ δραστηριοποιηθείς με το αμαξίδιο σου τόσο περισσότερο και οι απαιτήσεις σου σχετικά με αυτό μεγαλώνουν. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης θα πρέπει να δοκιμάσετε διάφορα αμαξίδια. Παίζει μεγάλο ρόλο επίσης πιο είναι το επίπεδο του τραυματισμού, προκειμένου να επιλέξουμε είτε χειροκίνητο ή ηλεκτροκίνητο αμαξιδίο (ή και τα δύο) πρέπει να δοκιμαστούν. Πολύ χρόνο και φροντίδα αφιερώνουμε σε ασκήσεις με το αμαξίδιο. Οι ασκήσεις με το αμαξίδιο γίνονται ατομικά και ομαδικά, και ενισχύονται σταδιακά στην διαδικασία της αποκατάστασης. Ο σκοπός είναι να μπορείτε να χειρίζεστε το αμαξίδιο σας με ασφάλεια μέσα και έξω από το σπίτι.
Προσωπική φροντίδα του έργο/φυσιοθεραπευτή.
Μπορεί να έχετε χάσει την ικανότητα να τρώτε, να πλένεστε, να ντύνεστε και να ξεντύνεστε μόνοι σας λόγω του τραυματισμού. Αυτό είναι κάτι που προφανώς οι περισσότεροι επιθυμούν να φροντίζουν μόνοι τους, και για αυτό υπάρχουν ασκήσεις υπό την προσωπική φροντίδα έργο/φυσιοθεραπευτή που λαμβάνουν μέρος κάθε μέρα. Τα καθήκοντα διαιρούνται σε διάφορους τομείς και εκπαιδεύονται ξεχωριστά, διότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διαχειριστείτε όλους τους τομείς μαζί .
Επιστρέφοντας στο σπίτι μπορεί να απαιτηθούν εκτεταμένες προσαρμογές .
Πιθανόν δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο παλιό σπίτι σας, τον τόπο εργασίας ή στο σχολείο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι απαραίτητες προσαρμογές να γίνουν γρήγορα. Είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση να έχετε προσβασιμότητα σε ότι κάνατε και πριν τον τραυματισμό σας . Αποκατάσταση ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνει από άλλους ανθρώπους η από ιδρύματα. Εσύ είσαι ο μόνος που μπορεί να αποκαταστήσει τον εαυτό του με τη βοήθεια και καθοδήγηση των ατόμων με επαγγελματικά προσόντα και εμπειρία. Μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά εσείς έχετε την ευθύνη να κινηθείτε με ταχύτητα και να ενεργοποιηθείτε.
Η Δουλειά, το σχολείο πρέπει να αξιολογηθούν και να ζητηθεί να γίνει προσβάσιμο.
Εύρεση μιας καλής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο αποτελεί μέρος της αποκατάστασης.
Ο φυσιοθεραπευτής χρησιμοποιεί ένα μεγάλο τμήμα του εξοπλισμού, αλλά το πιο σημαντικό εργαλείο είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
Ο φυσιοθεραπευτής βοηθά στη διατήρηση και την σωστή σειρά της κίνησης των άκρων.
Μεταφορές
Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε πώς να μεταφέρεστε από το αναπηρικό αμαξίδιο στον καναπέ η στο κρεβάτι σας και από αυτά στο αμαξίδιο σας το συντομότερο δυνατό. Για ένα παραπληγικό, δεν είναι πρόβλημα. Για ένα τετραπληγικό, ωστόσο, απαιτούνται κάποιες δεξιότητες. Είναι ευκολότερο αν έχετε κάποια αίσθηση, γιατί μπορείτε να συντονίσετε καλύτερα την μεταφορά σας. Ένα άτομο με σχετικά υψηλό τραυματισμό τετραπληγία, όπου οι τρικέφαλοι δεν λειτουργούν, μπορεί να μεταφερθεί από το αμαξίδιο του σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου ή όπου άλλού θέλει με προσπάθεια και δουλειά. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε με τις μεταβιβάσεις αυτές είναι ότι μερικές φορές η υποστήριξη του θώρακα ή του κορμού μπορεί να βοηθήσει.
Η επιστημονική ομάδα θα σε βοηθήσει να κάνεις μια σωστή επιλογή αμαξιδίου. Τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε ένα σωστό αμαξίδιο.
Το αμαξίδιο θα πρέπει να προσφέρει άνεση, σταθερότητα και ανακούφιση στης πιέσεις. Η καλύτερη καθιστή θέση πρέπει να είναι σε ουδέτερη κλίση λεκάνης χωρίς στροφή. Η σπονδυλική στήλη πρέπει να έχει μια κανονική καμπυλότητα όταν το κεφάλι βρίσκεται ακριβώς πάνω από την λεκάνη. Μια σωστή και σταθερή θέση μειώνει σπαστικότητα και αυξάνει τις λειτουργίες, για παράδειγμα, τα χέρια. Εάν υπάρχει μια σταθερή σπονδυλική δυσμορφία από λάθος θέση θα πρέπει να αντισταθμιστεί και να υποστηριχτεί. Αν και η σπονδυλική παραμόρφωση είναι ευέλικτη, ωστόσο, θα πρέπει να διορθωθεί. Το μαξιλάρι του καθίσματος θα πρέπει να παρέχει σταθερότητα. Το μαξιλάρι καθίσματος πρέπει να απέχει περίπου δύο δάχτυλα από το πίσω μέρος του γονάτου. Το πλάτος του αμαξιδίου πρέπει να είναι το στενότερο δυνατό, με τους μηρούς να ακουμπάνε στο μαξιλάρι και τα δύο πόδια να υποστηρίζονται πλήρως από την υποστήριξη του υποπόδιου. Η πλάτη δεν θα πρέπει να είναι τόσο ψηλά ώστε να μην παρεμβαίνει στην ελεύθερη κίνηση της ωμοπλάτης όταν το άτομο κινεί το αμαξίδιο.
Οι Φυσικοί παράγοντες και οι δυνάμεις που πρέπει να δώσουμε προσοχή
· βαρύτητα
· κέντρο βάρους
· χρόνος
· μάζα
· πίεση
· τριβή
· εμβαδόν(επιφάνεια)
· ύλη
· θερμοκρασία
· αδράνεια
· γωνιακή ταχύτητα, κίνηση
· πυκνότητα
 Το κάθισμα
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσετε ένα σωστό κάθισμα. Οι χρήστες αναπηρικών καθισμάτων είναι διαφορετικοί και σωματικά και ψυχικά, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο και το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Ένας χρήστης μπορεί να θέλει να κινεί το αμαξιδίο του γρήγορα, και ένας άλλος να έχει προτεραιότητα να φθάσει τα πράγματα στο σπίτι του. Κάθε χρήστης είναι ένα νέο πρόσωπο και μια νέα πρόκληση. Ο υπεύθυνος για την προσαρμογή του αμαξιδίου πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό και πραγματικά να επικεντρώνετε στις ανάγκες του χρήστη. Είναι "τέχνη" να προσαρμόζεις ένα αναπηρικό αμαξιδίο. Η τέχνη συνίσταται σε γνώση του τι χρειάζεται κάθε χρήστης, που βασίζεται η δυσλειτουργία και η εργονομία. Είναι μια δύσκολη δουλειά για να προσαρμόσεις ένα αναπηρικό αμαξίδιο, χρειάζονται πάρα πολλές γνώσεις . Οι χρήστες που έχουν λάθος θέση καθίσματος τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια δεν μπορούν να αλλάξουν άμεσα την θέση τους. Χρειάζεται χρόνος.

Το Αναπηρικό αμαξίδιο για τη μακροχρόνια χρήση είναι ένα όργανο-νάρθηκας με ρόδες.
Στο μαξιλάρι πρέπει να προσέξουμε: Να μην είναι πολύ μαλακό γιατί μειώνει την σταθερότητα στο κάθισμα. Δεν πρέπει να είναι και πολύ σκληρό, αντίθετα πρέπει να είναι κάτι ενδιάμεσο και να αερίζεται από μόνο του δηλαδή να κυκλοφορεί ο αέρας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια