Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΡΕΘΥΜΝΟ - RETHYMNON

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου είναι η καρδιά της Κρήτης και από τα πιο ωραία μέρη της Ελλάδας.
Το Ρέθυμνο με τον Ψηλορείτη και την καταγάλανη θάλασσα, με ίχνη 4.500 χρόνων πολιτισμού, με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, με μαγικά βενετσιάνικα μνημεία, με την πιο καλοδιατηρημένη Αναγεννησιακή πόλη στην Ελλάδα, με ατελείωτες παραλίες, σπήλαια, φαράγγια, μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, σας περιμένει.
Το Ρέθυμνο και τα χωριά του είναι ζωντανά cart-postal, όπου ευωδιάζει η Κρητική κουζίνα και ακούγεται η Κρητική λύρα.
Οι άνθρωποι ζουν με σύμμαχο τη φύση και το συναίσθημα, πέρα από τους κώδικες της μεγαλούπολης.
 Όπου και αν πάτε, ακόμα και στο πιο απόμακρο χωριό, οι άνθρωποι θα σας ανοίξουν την πόρτα, θα σας κεράσουν τσικουδιά, θα γίνουν φίλοι σας.
Το Ρέθυμνο είναι η πατρίδα του Δία, του θεού της φιλοξενίας.
Η πληθώρα των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, επιβεβαιώνει τα λόγια του ποιητή: «Το Ρέθυμνο δεν είναι μέρος που πηγαίνεις αλλά που επιστρέφεις»
 Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον πολεοδομικό της ιστό, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας.
Διατηρεί έντονα το μεσαιωνικό - αναγεννησιακό χρώμα.
Το παλιό αλλά εξαιρετικά διατηρημένο ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται κάτω από τα τείχη του ακοίμητου φύλακα, του βενετσιάνιου κάστρου Fortezza.
Η παραλιακή ζώνη με την ιδιαίτερα όμορφη αμμουδιά και την πεντακάθαρη θάλασσα, το βενετσιάνικο λιμάνι του και τους ανοιχτόκαρδους κατοίκους που προσφέρουν απλόχερα την  φιλοξενία τους με φόντο τα ιστορικά μνημεία και το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού πελάγους, είναι μερικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει.
Πολλά είναι τα αξιοθέατα της πόλης όπως η περίφημη Loggia του Ρεθύμνου, η εκκλησία της Κυρίας του Αγγέλων, η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, η Κρήνη Rimondi ο Μητροπολιτικός ναός κ.α. Υπάρχουν επίσης αρκετά τουρκικά κτίσματα, όπως είναι το τζαμί Νερατζές, το μεγαλύτερο στην πόλη, το τζαμί Καρά Μουσά πασά όπου εδρεύει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το τουρκικό σχολείο.
Πρόκειται για έναν προορισμό που συνδυάζει την ήρεμη καθημερινή ποιότητα ζωής με την νυχτερινή διασκέδαση και τα ξέφρενα πάρτι στα μπιτς μπαρ.
Μερικές από τις πιο ξακουστές παραλίες του Ρεθύμνου βρίσκονται στη νότια πλευρά: το Δαμνώνι και το Αμμούδι είναι δύο παραλίες οι οποίες είναι η μια δίπλα στην άλλη στην νότια πλευρά της Κρήτης.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να πάει κάποιος στις παραλίες αυτές με το αυτοκίνητο είναι περίπου 30 λεπτά.
Το Δαμνώνι είναι πιο μεγάλη παραλία σε μέγεθος και είναι πιο οργανωμένη από το Αμμούδι.
Κοντά στην παραλία υπάρχει ταβέρνα και ένα ξενοδοχείο που φιλοξενεί εκατοντάδες τουρίστες το καλοκαίρι.
Το Αμμούδι είναι πιο μικρό και γραφικό και γι αυτό είναι συνεχώς γεμάτο κόσμο.
Επίσης προσφέρεται και για γυμνισμό αφού θεωρείται πλέον γνωστή στους γυμνιστές του νησιού αλλά και τους επισκέπτες.
Η παραλία του Πρέβελη είναι μία από τις πιο όμορφες του νησιού και τόσο οι τουρίστες όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι την λατρεύουν και την επισκέπτονται συχνά.
Στον Πρέβελη υπάρχουν δύο τρόποι να πάει κανείς:
•  Ο πρώτος είναι να οδηγήσει μέχρι την μονή του Πρέβελη και μετά να κατέβει σκαλιά που οδηγούν στην παραλία. Το περπάτημα είναι περίπου 10-15 λεπτά.
•  Ο δεύτερος τρόπος είναι να οδηγήσει μέχρι τον Πλακιά και από εκεί να πάρει το καραβάκι για την παραλία του Πρέβελη.
Το καραβάκι αναχωρεί στις 10:30 και επιστρέφει στις 16:00.
Ο επισκέπτης της παραλίας του Πρέβελη θα θαυμάσει ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, που το χαρακτηρίζει ο ποταμός που καταλήγει στη θάλασσα και οι δεκάδες φοίνικες που το περιβάλλουν. Αξίζει μια βόλτα μέσα στον ποταμό αφού υπάρχουν πανέμορφα σημεία με μικρούς καταρράκτες και πλούσια βλάστηση.
Στον Άγιο Παύλο η παραλία θεωρείται από τις πιο όμορφες της νότιας ακτής του νομού και το θετικό είναι ότι σπάνια είναι γεμάτη με κόσμο.
 Έτσι είναι ιδανική για ηρεμία και απόδραση από την πίεση της καθημερινότητας.
Μια παραλία που σίγουρα δεν πρέπει να ξεχάσετε είναι η Σούδα του Πλακιά.
Είναι οργανωμένη παραλία αλλά διαθέτει και σημεία που μπορεί κανείς να χαλαρώσει, καθώς στην άκρη της παραλίας έχει βράχια και είναι τόπος κατάλληλος για ψαροντούφεκο. Τα καταγάλανα νερά είναι κρύα σαν να βγαίνει από το ψυγείο του σπιτιού!
F

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια