Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πάρτι με ούζα

Πως θα κάνεις πάρτι με ούζα.
Κυριολεκτικά
Πως θα ποτίσεις τα φιλαράκια σου με ούζο χειμωνιάτικα και με τι θα τους ταΐσεις.
Μαγειρεύει ο Άγγελος Πρατσίνης:
Στο μυαλό σου μπορεί να το έχεις ως καλοκαιρινό ποτό γιατί οι περισσότεροι συνοδεύουν τα θαλασσινά τους με αυτό αλλά να σαι σίγουρος πως το χειμώνα δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να συνοδεύσεις το φαγητό σου από το ούζου!

Κάλεσε τα φιλαράκια σπίτι (προτιμότερο είναι να μην τα πιείς με την κοπέλα σου, το ούζο είναι παρεϊστικο ποτό) και πότιισε τα πάντα με τη συνοδεία μεζέδων που θα φτιάξεις εσύ ο ίδιος! Ναι καλά διάβασες εσύ ο ίδιος!

Τι πρέπει να ξέρεις για την ετικέτα;
Αν γράφει «Από απόσταξη 100%» Πρόκειται για καθαρό απόσταγμα ούζου, αραιωμένο με νερό. Τα ούζα αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα αρωματικά και ποιοτικά.

Αν γράφει «Απλό» και στην ετικέτα δεν αναγράφεται η ένδειξη «από απόσταξη 100%», αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω ούζο περιέχει καθαρό απόσταγμα ούζου σε ποσοστό τουλάχιστον 20% (είναι το κατώτερο όριο που προβλέπει ο νόμος). Το υπόλοιπο 80% του ποτού αποτελείται από αλκοόλη, νερό και αρώματα, με κυρίαρχο την ανηθόλη -το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου-, ίσως και ζάχαρη.

Αν κάνεις δίαιτα
Ένα ποτηράκι ούζο έχει 120-150 θερμίδες. Η θερμιδική διαφορά εξαρτάται από τους αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος όσο υψηλότεροι οι βαθμοί τόσο περισσότερες οι θερμίδες.

Τip: Αντί για νερό βάλε λίγη παγωμένη λεμονάδα στο ούζο σου και απογείωσε το.
Μερικές συνταγές που του ταιριάζουν ή αλλιώς οι τέλειοι ουζομεζέδες (τόσο εύκολοι ώστε να τους φτιάξεις μόνος)
Ουζοκαναπεδάκια
Υλικά
6 φέτες χωριάτικο ψωμί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
150 γρ. φιλέτα αντσούγιας
Εκτέλεση
Κόψε σε λεπτές φέτες το ψωμί και ψήσε το στα κάρβουνα ή στο γκριλ κι από τις δυο μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σε μιξεράκι χτύπα τα υλικά ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Άλειψε τις φέτες με αυτό το μείγμα και ύστερα βάλε από πάνω δυο φιλέτα αντσούγιας.
Ντακοσαλάτα
Υλικά
Παξιμάδι ντάκος κρητικόςΝτομάτα φρέσκια κομμένη σε κυβάκια
Φέτα πικάντικη σε κυβάκια
Φρέσκια ρίγανη
Κάπαρη
μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πάρε τον ντάκο και σπάσε τον σε κομμάτια σε σαλατιέρα ή ατομικά μπολ. Βρέξε ελάχιστα ή και καθόλου. Ανακάτεψε καλά στο παξιμάδι το σκόρδο, αυτό θα το κάνει πιο πικάντικο και θα κάνει τη διαφορά. Βάλε την ντομάτα πάνω στο παξιμάδι και στη συνέχεια και τη φέτα. Το ζουμί της ντομάτας θα βρέξει και θα νοστιμέψει το παξιμάδι. Βέβαια μπορεί να γίνει και τριφτή η ντομάτα. Η ρίγανη η φρέσκια ή ξερή είναι απαραίτητη από πάνω. Η κάπαρη είναι προαιρετική. Περιχύνεις με έξτρα παρθένο λάδι και τελείωσες!
Καβουρμάς με αυγά
Υλικά
200 γραμμάρια καβουρμά (μοσχαρίσιο ή ανάμικτο πρόβιο με χοιρινό)
1 αυγό
1 μικρή ντομάτα σε φέτες
ελάχιστο μπούκοβο καυτερό
Εκτέλεση
Τοποθέτησε το κομμάτι του καβουρμά σε ένα πιατάκι και κόψε τον σε κύβους χωρίς να χαλάσετε το σχήμα του. Βάλε τη ντομάτα πάνω στον καβουρμά. Τηγάνισε το αυγό (μάτι) χωρίς να σφίξει πολύ ο κρόκος και τοποθετήστε το πάνω στο κομμάτι του καβουρμά. Πασπαλίστε με το μπούκοβο.
Κολοκύθια με φέτα και βασιλικό
Υλικά
5-6 κολοκύθια μέτρια (15 εκ.)
300 γρ. φέτα
2 κ.σ. βασιλικό ψιλ/νο
1 κ.σ. μαϊντανό
½ φλ. λιαστές ντομάτες ψιλ/νες
1 αυγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
λίγη παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Βάλε τη φέτα σε κρύο νερό 2-3 ώρες να φύγει το περίσσιο αλάτι. Πλύνε τα κολοκύθια και κόψε τα στη μέση κατά μήκος. Ζεμάτισε τα σε αλατισμένο νερό για μερικά λεπτά και με ένα κουταλάκι άδειασε την ψίχα από μέσα. Σε ένα μπολ ανακάτεψε τη φέτα με όλα τα υλικά εκτός την παρμεζάνα. Γέμισε τα κολοκύθια, πασπάλισε με την παρμεζάνα και βάλε στο ταψί. Ψήσε στο φούρνο στους 220ο C για 30'-40' μέχρι να ροδίσουν.
Πιες το Βαρβαγιάννη Μπλέ και θα με θυμηθείς!
 www.oneman.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια