Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τζίντζερ / Ginger

ΤΖΙΝΤΖΕΡ (ZINGIBER OFFICINALIS) Ζιγγιβέρι το φαρμακευτικόν
Με καταγωγή από την Τροπική ΑΣΙΑ, το τζίντζερ χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική στη Δύση εδώ και 2000 χρόνια περίπου.
Στην Αμερική το έφεραν οι Ισπανοί και σήμερα καλλιεργείται εκτεταμένα στις Δυτικές Ινδίες.
Είναι καυτό και ξηρό βότανο, και παραδοσιακά το έπερναν για να θερμάνει το στομάχι και να διώξει τα κρυολογήματα.
Στον 18ο αιώνα, το πρόσθεταν σε γιατρικά για να τροποποιήσουν τη δράση του και να μειώσουν τις ερεθιστικές επιδράσεις στο στομάχι.
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ακόμα στην Κίνα για να μειώσει την τοξικότητα ορισμένων βοτάνων.
Χαρακτήρας : Δριμεία γεύση, καυτό, ξηρό.
Συστατικά : Πτητικό έλαιο(και βορνεόλη, κιτράλη), αλκαλοειδή, γλίσχρασμα.
Δράσεις: Διεγερτικό της κυκλοφορίας, χαλαρώνει τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία, εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, προλαμβάνει τον εμετό, άφυσο, αντισηπτικό. Τοπικά: αυξάνει τη ροή του αίματος σε μια περιοχή.
ΝΩΠΗ ΡΙΖΑ
Στην Κίνα, η νωπή ρίζα, sheng jiang, χρησιμοποιείται κυρίως ως εφιδρωτικό και ως αποχρεμπτικό για κρυολογήματα και ψύξεις. Ψημένη σε ζεστή στάχτη χρησιμοποιείται για τη διάρροια και το σταμάτημα τη αιμορραγίας. Εκτός του ότι χορηγούν τη νωπή ρίζα για τα κρυώματα, οι Δυτικοί βοτανοθεραπευτές τη θεωρούν καλό διεγερτικό της κυκλοφορίας.
 ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
Το έλαιο του τζίντζερ χρησιμοποιείται και στην Ανατολή και στην Δύση εδώ και 400 χρόνια περίπου. Στη Γαλλία, χορηγείται ακόμα σε σταγόνες πάνω σε κύβους ζάχαρης για το μετεωρισμό και τον πυρετό, και για να ανοίξει την όρεξη. Το έλαιο μπορεί να προστεθεί σε εντριβές για μασάζ για τους ρευματικούς πόνους και τις κακώσεις των οστών.
ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΡΙΖΑ
Η αποξηραμένη ρίζα, που στην Κίνα ονομάζεται gan jiang χρησιμοποιείται κυρίως για να θερμάνει και να διεγείρει το στομάχι και τους πνεύμονες, και είναι αποτελεσματική για την αποκατάσταση του γιανγκ. Στη Δύση, χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την πολύ βαριά ναυτία στα ταξίδια σε πρόσφατες μελέτες χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την πολύ βαριά ναυτία της εγκυμοσύνης.
ΝΩΠΗ ΡΙΖΑ
ΑΦΕΨΗΜΑ
Για ψύξεις και για κρυολογήματα με καταρροή, χρησιμοποιείτε 1-2 φέτες σε μια κούπα νερό και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα κανέλλα.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΡΙΖΑ
ΚΑΨΟΥΛΕΣ
Πάρτε 1-2 κάψουλες των 200 mg πριν το ταξίδι για τη ναυτία. Χρησιμοποιείστε σε δόσεις μέχρι 1 g για την πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη.
ΑΦΕΨΗΜΑ
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν αποξηραμένο τζίντζερ σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την αποκατάσταση του γιανγκ ή της ενέργειας της σπλήνας, για το αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά και για το υπεράφθονο φλέγμα.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
ΕΛΑΙΟ ΜΑΣΑΖ
Προσθέστε 5-10 σταγόνες ελαίου τζίντζερ σε 25 ml αμυγδαλέλαιου για τους ρευματισμούς ή για την οσφυαλγία.
 ΕΛΑΙΟ
Χρησιμοποιείστε 1-2 σταγόνες σε ένα κύβο ζάχαρη ή σε ένα κουταλάκι μέλι για το μετεωρισμό, τις κράμπες της περιόδου, τη ναυτία ή τις στομαχικές διαταραχές.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες τζίντζερ αν το στομάχι σας είναι ήδη θερμό και υπερδιεγερμένο, όπως στα έλκη του πεπτικού. Χρησιμοποιείστε το τζίντζερ με προσοχή κατά την εγκυμοσύνη, αν και μπορείτε να το πάρετε με ασφάλεια στις δόσεις που συνιστώνται.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια