Ίος - Νιός - Ios

Συνυφασμένη με το όνομα του Ομήρου, η Νιος, όπως αποκαλούν την Ίο οι ντόπιοι, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πιστούς φίλους από πολλά μέρη της γης χάρη στον παραδοσιακό χαρακτήρα της και την ξεχωριστή γοητεία της.
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Ομήρου, αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού σώζονται τα λείψανα αρχαίου πύργου, του Ψαρόπυργου, όπως τον ονομάζουν οι Νιώτες, που ερμηνεύτηκε στο παρελθόν ως τάφος του Ομήρου.
Η Ίος, τυπικό Κυκλαδονήσι με ορεινό κατά κύριο λόγο ανάγλυφο, διαθέτει δαντελωτές ακτές, όμορφες ακρογιαλιές και υπέροχες αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά.
Τους επισκέπτες του νησιού υποδέχεται ο Όρμος (Γιαλός), το μεγάλο φυσικό λιμάνι, ένα από
τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια του Αιγαίου.
Πάνω από το λιμάνι, χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου, ξεπροβάλλει η Χώρα, οικισμός με παραδοσιακή αρχιτεκτονική μορφή. Τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου στην κορυφή του λόφου, τα ολόλευκα σπίτια με τις επίπεδες στέγες, τα γραφικά δρομάκια με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ μπαρ, οι εκκλησίες με τα τοξωτά καμπαναριά και τους τρούλους, οι ανεμόμυλοι εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
Στο Μυλοπότα, το Μαγγανάρι και την Αγία Θεοδότη, τουριστικούς οικισμούς με μαγευτικές αμμουδερές παραλίες, οι παραθεριστές χαίρονται τον καυτό ήλιο και τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Παραθεριστική κίνηση παρουσιάζει και η Ψάθη, παραθαλάσσιος οικισμός στην ανατολική ακτογραμμή της Ίου. Ιδανικές προτάσεις για κολύμπι αποτελούν ακόμη οι παραλίες Γιαλός, Κουμπάρα, Διαμούδια, Παπά, Κάλαμος, Πλάκες και Πικρί Νερό.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ίου συγκαταλέγονται η Παναγία η Γκρεμιώτισσα και η εκκλησία του Ευαγγελισμού στη Χώρα, το πετρόχτιστο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», μπαλκόνι του Αιγαίου, ο προϊστορικός οικισμός στο λόφο του Σκάρκου, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Όρμο, το Παλαιόκαστρο, σε βραχώδες ύψωμα ανάμεσα στην Ψάθη και την Αγία Θεοδότη, και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πύργου, με υπέροχη θέα.

Related Posts