Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η άγνωστη ιστορία της Lady Γιάννα Αγγελοπούλου 1955

12 Δεκεμβρίου 1955
Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα, λέει ο λαός και ίσως να έχει δίκιο. Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως στην περίπτωση της Γιάννας Δασκαλάκη – Παρθένη – Αγγελοπούλου, όπου το ρητό που αρμόζει να πει κανείς είναι ότι πίσω από μια τόσο επιτυχημένη γυναίκα κρύβονται αρκετοί ακόμα πιο επιτυχημένοι άνδρες. 
Είναι οι άνδρες της ζωής της, σχέσεις και δεσμοί, που ανεξάρτητα από την εξέλιξή τους, είχαν μερικά κοινά συστατικά: Πλούτο, δύναμη και επιρροή. «Η δύναμη είναι για μένα στοιχείο γοητείας. Ο επιτυχημένος άνθρωπος σε τραβάει, σε κάνει να θέλεις να τον γνωρίσεις, σε μαγνητίζει». Μ’ αυτά τα λόγια, είκοσι χρόνια πριν, σε συνέντευξή της η Γιάννα Δασκαλάκη περιέγραφε τον ιδανικό άνδρα και τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να έχει για να την κάνει να ενδιαφερθεί γι’ αυτόν.
Η εποχή που θα λιποθυμούσε στην αγκαλιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου και η ζωή της θα άλλαζε για πάντα ήταν ακόμα μακριά. Όχι ότι τότε η Γιάννα ήταν σε πολύ χειρότερη μοίρα. Ένας ισχυρός άνδρας ήταν και τότε στο πλευρό της και το κλειδί για τα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας ήταν ήδη στην τσέπη της. Με αυτόν τον μεγιστάνα, μάλιστα, ετοιμαζόταν και για γάμο, αλλά οι «εμπλοκές» στενών συγγενών του ως προς την αποδοχή της έβαλαν φρένο στον έρωτά τους. Σ’ εκείνον, πάντως, χρωστάει τη γνωριμία της με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που ύστερα από δική του παρέμβαση, ήταν υποψήφια με το συνδυασμό του Μιλτιάδη Έβερτ ως δημοτική σύμβουλος και αργότερα βουλευτής.
Το φιλόδοξο κορίτσι από την Κρήτη που κατέκτησε την πρωτεύουσα
Η Γιάννα Δασκαλάκη γεννιέται στο Ηράκλειο Κρήτης στις 12 Δεκεμβρίου 1955. Παίρνει το όνομά της από την αδελφή του πατέρα της, Φρίξου (ένας ακόμη αδελφός του, ο Αχιλλέας, διακεκριμένος φιλόλογος, πεθαίνει νέος από τύφο).
Η εικόνα που αντίκριζε κανείς πριν από μερικές δεκαετίες περνώντας από την οδό Λουκά Πετράκη στην Ακαδημία του Ηρακλείου είναι ακόμα και σήμερα χαραγμένη στο μυαλό πολλών Ηρακλειωτών. Στην αυλή ενός μικρού και ήσυχου σπιτιού, όπου ήταν χτισμένο μόνο το ισόγειο και φάνταζαν από μακριά οι δύο όροφοι που βρίσκονταν ακόμα στα μπετά, ένα μελαχρινό κορίτσι καθόταν σε μια μεγάλη κούνια και διάβαζε ακατάπαυστα. Με τη γειτονιά δεν είχε πολλά-πολλά. Η παρέα της βρισκόταν στις εκατοντάδες σελίδες, που κυριολεκτικά, καταβρόχθιζε καθημερινά. Οι φανταστικοί ήρωες των βιβλίων της, διάσημοι και ισχυροί άνδρες και γυναίκες και οι πρωταγωνιστές των μυθιστορημάτων της: Πλούσιοι, διάσημοι, μέλη της υψηλής κοινωνίας, όλοι έκαναν τη βόλτα τους από την αυλή της Γιάννας κάθε απόγευμα κι εκείνη συνομιλούσε μαζί τους με το μυαλό της. Και ονειρευόταν να τους μοιάσει. Οι συμμαθητές της στο σχολείο την κορόιδευαν και την αποκαλούσαν «φαντασμένη». Ο πιο διάσημος, που μέχρι εκείνη την ώρα γνώριζε η Γιάννα, ήταν ο μπαμπάς της, στενός φίλος του μετέπειτα πανίσχυρου Στυλιανού Πατακού, στον οποίο άλλωστε χρωστάει και την τοποθέτησή του ως προέδρου της ΓΣΕΕ. Από μικρό παιδί είχε βάλει σκοπό της ζωής της να ξεφύγει από τα στενά όρια της μικρής της πόλης και να ανοίξει τα φτερά της για ψηλά. Πολύ ψηλά και μακριά. Γράφτηκε στο Ωδείο Ηρακλείου και έμαθε πιάνο, ενώ ταυτόχρονα άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Ήταν τα απαραίτητα εφόδια για ένα κορίτσι που ήθελε να πετύχει. Άριστη μαθήτρια στο 1ο Γυμνάσιο Θηλέων Ηρακλείου, αποφάσισε να γίνει δικηγόρος, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της, που ονειρεύονταν ένα πολύ διαφορετικό μέλλον για την κόρη τους. Εκείνοι ήθελαν η Γιάννα να μείνει στην Κρήτη και να βρει ένα καλό παλικάρι για να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια.
Έδωσε εξετάσεις και πέρασε με άνεση στη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ξαφνικά βρέθηκε σε άγνωστους ανθρώπους, μακριά για πρώτη φορά από το προστατευτικό περιβάλλον της Κρήτης. Δεν δείλιασε. Βλέποντας σύντομα ότι τα χρήματα που της έστελναν οι γονείς της δεν της έφταναν, έπιασε δουλειά σε ένα γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Εργάστηκε εκεί για έξι μήνες και σ’ αυτό το διάστημα έκανε τις πρώτες γνωριμίες της στην κοινωνία της συμπρωτεύουσας. Τότε άρχισαν και οι πρώτοι σοβαροί έρωτες.
Σ’ αυτούς συγκαταλεγόταν και ο διευθυντής της εταιρείας όπου εργαζόταν και την βοήθησε να κάνει τα πρώτα της βήματα προς τα πάνω. Τελειώνοντας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Γιάννα αποφασίζει να έλθει στην Αθήνα και να ξεκινήσει τη δικηγορική της καριέρα. Αν και γνωρίζει πολύ κόσμο στη Θεσσαλονίκη, επιλέγει να έρθει στην άγνωστη γι’ αυτήν πρωτεύουσα, όπου ο δρόμος για την επιτυχία μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά οδηγεί πολύ πιο ψηλά από ό,τι ο αντίστοιχος της Θεσσαλονίκης.
Λίγα χρόνια αργότερα, αυτή της η επιλογή θα τη δικαιώσει απόλυτα. Πιάνει δουλειά στο δικηγορικό γραφείο επώνυμου και μεγάλου της εποχής, όπου καθόταν σε αντικριστά γραφεία με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, που ποτέ δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις λόγω έντονου ανταγωνισμού πολλών πραγμάτων. Στα 34 της χρόνια εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου και έχει ήδη αποκτήσει πρόσβαση στους ανθρώπους που θα τη βοηθούσαν να μπει ενεργά στην πολιτική. Στα σαλόνια της Αθήνας έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για τη γυναίκα που ήλθε από την Κρήτη για να κατακτήσει την πρωτεύουσα.
Καρολίνα - Γιάννα
Ο γάμος με τον Παρθένη
Την εποχή εκείνη, σε μια δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, γνωρίζει τον Γιώργο Παρθένη, που ήταν διευθυντής μεγάλης εταιρείας. Ο έρωτας χτυπάει κεραυνοβόλα και η γνωριμία εξελίσσεται σύντομα σε ένα φλογερό ειδύλλιο. Στο πρόσωπο του Γιώργου Παρθένη, η Γιάννα Δασκαλάκη βρίσκει όλα όσα ζητούσε από έναν άνδρα και εκείνος, από τη μεριά του, δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το πλευρό της όμορφης και δυναμικής αυτής γυναίκας. Ο δεσμός τους τους οδήγησε το 1983 στα σκαλιά της εκκλησίας και ο γάμος τους έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι η Γιάννα θα αφιερωθεί στο ρόλο της συζύγου, βάζοντας τέλος, ή έστω φρένο, στα όνειρά της. Έκαναν λάθος. Με τον Γιώργο Παρθένη απέκτησαν μία πανέμορφη κορούλα, την Καρολίνα, η οποία σήμερα είναι το μόνο όμορφο πράγμα που έχει απομείνει από τη σχέση του επιχειρηματία με τη Γιάννα. Σήμερα η Καρολίνα είναι μία κυρία που ζει τους δικούς της έρωτες.
Ο ευτυχισμένος γάμος κράτησε μόλις δύο χρόνια. Από το 1985 και μετά η κατάσταση μεταξύ των δύο συζύγων άρχισε να θυμίζει οτιδήποτε άλλο παρά μία αρμονική συμβίωση. «Η ασυμφωνία χαρακτήρων μεταξύ του συζύγου μου και εμού αποστείρωσε προοδευτικά το γάμο μας από το ουσιαστικό του περιεχόμενο και κατέστησε τις συζυγικές μας σχέσεις υποτυπώδεις», αναφέρει η Γιάννα στην αίτηση διαζυγίου που κατέθεσε πέντε χρόνια αργότερα. Εκείνη την εποχή αποφασίζει να διεκδικήσει μία θέση στο ψηφοδέλτιο του Μιλτιάδη Έβερτ. Την κερδίζει τον Οκτώβριο του 1986 και εκλέγεται δημοτική σύμβουλος. Ο Παρθένης αντιδρά και οι καβγάδες τους γίνονται πια καθημερινό φαινόμενο. Παρ’ όλα αυτά, ο γάμος διατηρείται, αν και, όπως φαίνεται, μόνο τυπικά. Σε συνέντευξή του ο Αλέξανδρος Παρθένης, γιος του Γιώργου Παρθένη από τον πρώτο γάμο, μιλάει για την εμπειρία του σχετικά με το φαινόμενο «μαμά Γιάννα». Είναι βέβαιο ότι η συνέντευξη αυτή δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το προφίλ της σιδηράς κυρίας.
Ύβρεις, χειροδικίες και η βουλευτική Mercedes
Τον Νοέμβριο του 1989, η Γιάννα, μαζί με τον Μιλτιάδη Έβερτ, εγκαταλείπει τα καθήκοντά της στο Δήμο και βάζει πλώρη για τη Βουλή. Ο γάμος της έχει ήδη καταρρεύσει, αλλά απομένουν μερικές ακόμα σκηνές «απείρου κάλλους» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διάλυσης. Μετά από την επανεκλογή της το 1990, ο σύζυγός της την προτρέπει να κάνει χρήση της βουλευτικής της ιδιότητας και να αγοράσει μία Mercedes. Η Γιάννα το κάνει. Στην αίτηση του διαζυγίου της αναφέρει τα εξής: «Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο σύζυγός μου σκόπευε να εκμεταλλευθεί “εμπορικά” την αγορά αυτή. Συγκεκριμένα μου ζήτησε να τον εξουσιοδοτήσω διά πληρεξουσίου, ώστε να πουλήσει αυτός το αυτοκίνητο, όταν μετά από τη λήξη του χρόνου υποχρεωτικής κατοχής του από μένα θα ήταν δυνατή η πώλησή του». Η άρνηση της Γιάννας να υπογράψει το πληρεξούσιο έκανε τον Παρθένη έξαλλο.
Η Γιάννα διατείνεται ότι της έκρυψε το αυτοκίνητο και την απείλησε ότι δεν θα το ξαναδεί, αν δεν υπογράψει. Τον Απρίλιο του 1990 η Γιάννα αποφασίζει να κάνει μια ακόμα προσπάθεια για το γάμο της. Όμως η κατάσταση φαίνεται ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ύβρεις και οι απειλές εκτοξεύονται πια εκατέρωθεν και η συμβίωση των δύο συζύγων είναι αδύνατη. Στις 26 Απριλίου ο Παρθένης ζητάει διαζύγιο και το ζευγάρι πηγαίνει στο δικηγόρο του. Εκεί, η Γιάννα λέει ότι ο Παρθένης της ζήτησε ψυχρά 50.000.000, το αυτοκίνητο και τα κοσμήματα που της είχε δωρίσει, προτρέποντάς την να του «αδειάσει τη γωνιά, εκείνη και το παιδί».
Ο Παρθένης προφανώς, όπως λένε άνθρωποι της εποχής, ήξερε ότι η Γιάννα μπορούσε να βρει τόσα λεφτά. Διαφορετικά πώς της τα ζητούσε; Η Γιάννα δεν δέχτηκε τους όρους του και στις 8 Μαΐου εκείνος την έδιωξε από το σπίτι τους, κινούμενος απειλητικά εναντίον της. Ο χωρισμός τους ήταν πια γεγονός. Στη δική του αγωγή ο Παρθένης την κατηγόρησε ότι παραμελούσε τα συζυγικά της καθήκοντα για χάρη της πολιτικής και ότι του μιλούσε περιφρονητικά αποκαλώντας τον «άχρηστο».
«Στήθηκα στον τοίχο εκείνη την εποχή. Φούντωσε ένα τρομακτικό κουτσομπολιό πάνω σε ένα τελείως προσωπικό θέμα, όπως είναι ο χωρισμός δύο ανθρώπων. Με κατηγόρησαν γιατί χώρισα, γιατί άφησα έναν άνθρωπο και θυσίασα μία σελίδα από τη ζωή μου που είχε καταλήξει σε αποτυχία», εξομολογήθηκε η Γιάννα μερικά χρόνια αργότερα στην «Ελευθεροτυπία» και πρόσθεσε: «Βρήκα το θάρρος να διαλύσω αυτή τη σχέση. Το χρωστούσα στον εαυτό μου και σε κάποιες γυναίκες θαρραλέες και ασυμβίβαστες, που πιθανά με είχαν πρότυπο». Το περιπετειώδες διαζύγιο με τον Γιώργο Παρθένη τελικά εξεδόθη, όταν την υπόθεση την πήρε στα χέρια του ο μετέπειτα σύζυγός της, Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Σε 23 ημέρες, κατ’ εντολή του, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος τακτοποίησε τα πάντα. Κάποιοι μιλούν ότι ο συμβιβασμός αυτός στοίχισε στον Θόδωρο Αγγελόπουλο 80.000.000 δρχ. που δόθηκαν στον Γιώργο Παρθένη.
Ένας ιππότης για τη Γιάννα
Μέσα στη δίνη του διαζυγίου, η Γιάννα δεν σταματάει να ασχολείται με τα βουλευτικά της καθήκοντα. Στο πλαίσιο της πολιτικής της δραστηριότητας δέχεται μία πρόκληση από το Πατριαρχείο για την εκδήλωση εγκαινίων μίας καινούριας πτέρυγας. Το έργο ήταν δωρεά της οικογένειας Αγγελοπούλου, γνωστής μεταξύ άλλων και για τις ευεργεσίες της προς το Πατριαρχείο. Η Γιάννα παρευρίσκεται στην εκδήλωση με βαριά καρδιά, σωματικά και ψυχικά κουρασμένη από όλα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας νιώθει μία έντονη ζαλάδα, χάνει τις αισθήσεις της και πέφτει. Λίγο πριν το έδαφος, ένα χέρι τη συγκρατεί. Είναι το χέρι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του ανθρώπου που έμελλε να συνδέσει τη μοίρα του με τη δική της μοίρα. Η Γιάννα ανοίγει τα μάτια της και βλέπει το γιο του μεγιστάνα, Παναγιώτη Αγγελόπουλου, να της χαμογελά.
Ένα χαμόγελο ζωγραφίζεται και στα δικά της χείλη και η ζωή της αρχίζει ξανά. Για την περιβόητη ζαλάδα πολλοί αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί εξ αυτών και κακεντρεχείς, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες. Η έλξη μεταξύ της Γιάννας και του Θόδωρου είναι φανερή από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας τους. Εκείνη αναζητά ένα στήριγμα και εκείνος μία γυναίκα για να του σβήσει τις κακές αναμνήσεις του πρόσφατου χωρισμού του. Συναντιούνται ξανά στην Αθήνα και διαπιστώνουν σύντομα ότι είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Συμφωνούν σε πολλά και ταιριάζουν σε ακόμα περισσότερα. «Δεν θέλω μόνο να σε αγαπώ. Θέλω να σε προστατεύω, για να μπορείς να σταθείς δίπλα μου», θυμάται ότι της είχε πει. Και το έκανε. Τη βοήθησε σημαντικά, επεμβαίνοντας με τον τρόπο του, αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά στη διαμάχη της με τον Γιώργο Παρθένη.
Ο γάμος με τον Αγγελόπουλο
Η πρόταση γάμου ήλθε ένα χρόνο αργότερα μ’ έναν τρόπο απρόσμενο και ξαφνικό. Ο Θόδωρος είχε πάρει από καιρό την απόφασή του, περίμενε όμως την κατάλληλη στιγμή, επειδή φοβόταν την απάντηση της Γιάννας, αφού θα έθετε, όπως και το έκανε εξαρχής, έναν και μοναδικό όρο. Να εγκαταλείψει την πολιτική. Προφανώς δεν σκέφτηκε ότι ίσως θα έπρεπε στη λέξη «πολιτική» να βάλει τη λέξη «φιλοδοξίες». Ήταν Πέμπτη μεσημέρι και η Γιάννα μόλις είχε γυρίσει από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ εκείνος ετοιμαζόταν για ταξίδι. Της ζήτησε να καθίσει και της είπε: «Έχεις μία εβδομάδα για να ετοιμάσεις ό,τι χρειάζεται». Όταν η Γιάννα του είπε ότι αυτό δεν γίνεται, της απάντησε: «Όλα γίνονται!». Και είχε δίκιο. Ο γάμος έγινε με μυστικότητα, διότι κανείς από τους δύο δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Παντρεύτηκαν όντως μια εβδομάδα αργότερα, στα τέλη Ιουλίου του 1990 στην Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου, δίπλα στο πατρικό σπίτι του Θόδωρου, με μόνους προσκεκλημένους τους γονείς και τα αδέλφια του.
Τίποτα δεν προμήνυε μέχρι εκείνη την ώρα το λυσσαλέο πόλεμο που θα ακολουθούσε μεταξύ του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του αδελφού του, Κωνσταντίνου. Εισαγγελείς, ανακριτές διεκδίκηση δεκάδων δισεκατομμυρίων και στις ατέλειωτες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί να φιγουράρει πάντα το όνομα της Γιάννας ως μήλο της Έριδος. Χαρακτηριστικές είναι αρκετές από τις προτάσεις που αναφέρει στα υπομνήματά του ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και αναφέρονται στη Γιάννα Αγγελοπούλου. Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί και προέρχονται από βετεράνο φωτογράφο μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας λένε ότι στο γάμο είχε παρευρεθεί ένας μόνο παπαράτσι, που είχε ειδοποιηθεί από κάποιον που ήξερε το γεγονός. Οι φωτογραφίες αυτές δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ, παρά μόνο οι φωτογραφίες που επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα το ίδιο το ζευγάρι. Καρπός αυτού του γάμου είναι δύο αγόρια.
Ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης Αγγελόπουλος. Ο πρώτος, μάλιστα, συχνά πυκνά τα τελευταία δύο χρόνια με ολοσέλιδα δημοσιεύματα προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ο νέος επαναστάτης της γενιάς του, με σειρά φωτογραφιών που τυχαία βρίσκεται στην επανάσταση των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος.
Πάντως και τα δύο αδέλφια διατηρούν άριστες σχέσεις με την ετεροθαλή αδελφή τους, Καρολίνα, και κάθε καλοκαίρι φροντίζουν, τουλάχιστον για λίγες μέρες, να κάνουν κοινές διακοπές.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Γιάννα θεωρεί ότι ο νέος ρόλος της συζύγου ενός μεγιστάνα δεν ταιριάζει με τις υποχρεώσεις της ως βουλευτίνα. Τηρεί την υπόσχεση που είχε δώσει στον Θόδωρο. Παίρνει τη μεγάλη απόφαση και παραιτείται, κάνοντας τους περισσότερους να πιστεύουν ότι με αυτόν το γάμο εκπλήρωσε, επιτέλους, όλα τα όνειρα της παιδικής της ηλικίας. Λίγοι πρόσεξαν και ακόμα λιγότεροι σκέφτηκαν ότι με την παραίτησή της έγινε βουλευτής ο πρώτος επιλαχών. Όχι όποιος-όποιος, αλλά ο μακαρίτης Νώντας Ζαφειρόπουλος… Μερικά χρόνια αργότερα άρχισαν τα μεγάλα κόλπα του 2004. Η Γιάννα ήταν μέσα στην αρχή, μετά έξω, μετά πάλι μέσα. Για όσους δεν θυμούνται, η Γιάννα Αγγελοπούλου με απόφαση του Κώστα Σημίτη ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αργότερα, στη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής τοποθετήθηκε ο κύριος Μπακούρης, πάλι με απόφαση του Σημίτη, αφού οι πληροφορίες που έφθαναν στο Μαξίμου μιλούσαν για χλιδή και σπατάλη της προηγούμενης προεδρίας. Η Γιάννα όμως βρήκε τον τρόπο και ξαναέκατσε στο χρυσό θρόνο στέλνοντας τον Μπακούρη σπίτι του και έτσι ανέλαβε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004.
Οι έρωτες πριν τους γάμους
Από τα νεανικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη μέχρι το γάμο με τον Γιώργο Παρθένη ήταν μερικοί ακόμα οι ισχυροί άνδρες που πέρασαν από το πλευρό της Γιάννας Δασκαλάκη. Ο πρώτος σοβαρός δεσμός της ήταν με τον διευθυντή της εταιρείας στην οποία εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη, όπως προαναφέραμε. Έμεινε μαζί του περίπου ένα χρόνο και μάλιστα παραιτήθηκε από τη δουλειά της, για να μη δίνει τροφή στα κουτσομπολιά. Όταν χώρισαν, δεν έμεινε για πολύ χωρίς στήριγμα. Αποφάσισε να εξεταστεί ως υποψήφια υποτροφίας από το ίδρυμα που είχε δημιουργήσει ένας από τους πιο γνωστούς μεγιστάνες του πετρελαίου. Κέρδισε την υποτροφία και την καρδιά του μεγιστάνα. Η Γιάννα ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμά του. Το γεγονός ότι εκείνος βρισκόταν ήδη στην έκτη δεκαετία της ζωής του ουδόλως την ενδιέφερε. Η σχέση τους, όμως, ενδιέφερε τη σύζυγό του, που όταν έμαθε τα καθέκαστα, απείλησε να διαλύσει το γάμο τους. Εκείνος χώρισε μαζί της και την αντικατέστησε με μια πασίγνωστη ηθοποιό που μεσουρανούσε την εποχή του ‘80 στη βιομηχανία της βιντεοκασέτας. Οι κόρες του μεγιστάνα, που δεν ζει πια, ακόμα και σήμερα, όταν συναντούν τη Γιάννα σε δημόσιες εκδηλώσεις, της γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη.
Η Γιάννα, όμως, μπορούσε πια να σταθεί στα πόδια της με άνεση. Η συνεργασία της, νομικά και φιλικά, με τον Νώντα Ζαφειρόπουλο της άνοιξε πόρτες μεγάλες και της διάβηκε με άνεση κάνοντας την περιοχή του Συντάγματος το στέκι της… Στον προεκλογικό της αγώνα για το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, τα χρήματα που ξόδεψε ήταν αρκετά και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι τα έξοδα κάλυψε ένας άλλος μεγιστάνας, στον οποίο απευθύνθηκε για βοήθεια. Άλλοι λένε ότι δεν χρειάστηκε καμία βοήθεια, γιατί απλώς είχε την προνοητικότητα να μοιράζει βασιλικό μπροστά από το «Μεριντιέν» στο Σύνταγμα και αυτή η έμπνευση της έδωσε τις νίκες…
Σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου βρίσκεται χαμένη μεταξύ Λονδίνου, Μυκόνου, Ελβετίας και Θιβέτ. Η ενασχόλησή της με τη γιόγκα που, όπως η ίδια λέει, της προσδίδει μακροζωία, την έχει φέρει πολλές φορές δίπλα στους πιο διάσημους γκουρού, προκειμένου να την μυήσουν στις τεχνικές τους. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατέθεσε μήνυση και αγωγή ζητώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν δημοσιεύματα σε στήλες παραπολιτικών ανέφεραν ότι έχει εγκαταλείψει τη συζυγική του στέγη. Αν αναρωτιέται κάποιος εάν η Γιάννα Αγγελοπούλου εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο οδηγώντας ένα νέο άρμα φιλοδοξιών, προφανώς η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί σε γραφείο μέντιουμ. Το επιχειρηματικό στραπάτσο που υπέστη με την αγορά της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που απέδειξε ότι λίγα πράγματα μπορεί να κάνει, την έχει συνεφέρει αρκετά.
Πόσο όμως μπορεί να σταματήσει ο καλπασμός στην αναζήτηση μεγαλεπήβολων σχεδίων, όταν μάλιστα υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια; Επίσης δύσκολα μπορεί να απαντηθεί και αυτό το ερώτημα. Αυτό που είναι σίγουρο και δεν αλλάζει είναι η μόνιμη παρέα της Γιάννας, που πάντα διατηρεί δίπλα της. Ένα πανάκριβο πούρο, που δεν αποχωρίζεται, ακόμα κι όταν βρίσκεται με το μαγιό στην παραλία. Στις δημόσιες εμφανίσεις, που χαλαρώνει σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, μαζί με το πούρο φροντίζει να απολαμβάνει και το ουίσκι σε κοντό ποτήρι. Θα επιστρέψει στη σκηνή; Μα, είναι μόλις 63 χρόνων και το μέλλον είναι μπροστά της…
Άρης Σπίνος