Μαγειρεύοντας με τον ήλιο 烹飪中的太陽

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια σε κατασκευές χαμηλού κόστους για να μαγειρέψετε τα φαγητά σας;
Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη εφευρετικότητα και μερικά απλά υλικά.
Ο τρόπος λειτουργίας όλων των τύπων ηλιακών φούρνων είναι απλός.
Οι ακτίνες του φωτοδότη Ήλιου συγκεντρώνονται με τη βοήθεια ανακλαστήρων και θερμαίνουν το σκεύος που περιέχει το φαγητό, ενώ ένα γυάλινο (ή πλαστικό) καπάκι που σφραγίζεται καλά φροντίζει να μη χάνονται η ζέστη και οι υδρατμοί.
Σε μια ηλιόλουστη ημέρα, η θερμοκρασία του φούρνου ξεπερνά συνήθως τους 150 β. Κελσίου, αν και οι 90 β. είναι ήδη αρκετοί για το μαγείρεμα.
Ολες οι συνταγές που απαιτούν υψηλή θερμοκρασία στον ηλεκτρικό φούρνο εκτελούνται χωρίς πρόβλημα και στον ηλιακό, χρειάζονται όμως περίπου τον διπλάσιο χρόνο.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορούμε να μαγειρεύουμε ηλιακά ακόμη και τον χειμώνα, καθώς 20' ηλιοφάνειας ανά ώρα είναι αρκετά για να διατηρηθεί η απαραίτητη θερμοκρασία, ενώ ακόμη και αν ξεχάσουμε να βγάλουμε το φαγητό, αυτό σιγοβράζει στους ατμούς του και δεν καίγεται ποτέ.
Ένα ενδιαφέρον εγχειρίδιο (στην αγγλική βέβαια) για να φτιάξετε το δικό σας ηλιακό φούρνο από cob θα βρείτε εδώ.

Related Posts