Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λεμεσός, η κυπριακή πρωτεύουσα του κρασιού

Η πόλη της Λεμεσού βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αρχαία βασίλεια, την Αμαθούντα στα ανατολικά και το Κούριο στα Δυτικά.
H Λεμεσός, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.
Έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, ιδίως μετά το 1974, οπότε, λόγω της τουρκικής εισβολής, χάθηκε το άλλο σημαντικό λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος.
Η Λεμεσός είναι σχετικά νεότερη πόλη, αν και στην περιοχή της βρέθηκαν ίχνη που μαρτυρούν ότι την κατοικούσαν από τα αρχαιότατα χρόνια.

Κλίμα
Η Λεμεσός έχει το τέλειο μεσογειακό κλίμα, το καλοκαίρι είναι ζεστό και ξηρό ενώ ο χειμώνας ήπιος. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι κυμαίνεται μεταξύ 22οC και 36οC, ενώ το χειμώνα κυμαίνεται μεταξύ 1οC και 18οC ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής.

Πώς να φτάσετε στη Λεμεσό
Είναι βολικά τοποθετημένη σε απόσταση 35 λεπτών τόσο από το αεροδρόμιο της Λάρνακας όσο και από το αεροδρόμιο της Πάφου. Η πτήσεις διαρκούν περίπου 1 ώρα κα 40 λεπτά από Αθήνα ενώ από την συμπρωτεύουσα 1 ώρα και 55 λεπτά.

Διαμονή
Για κάθε γούστο και βαλάντιο, η Λεμεσός παρέχει διάφορα είδη διαμονής. Τα ξενοδοχεία λειτουργούν όλο το χρόνο ενώ η πλειοψηφία των 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων της Κύπρου βρίσκεται στη Λεμεσό. Πέρα από τα πολυτελή ξενοδοχεία υπάρχουν επίσης και ιδιωτικές επαύλεις με πισίνες καθώς και διαμερίσματα χωρίς γεύματα. Μια άλλη επιλογή είναι τα μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες στα χωριά για όσους επιθυμούν ηρεμία και γραφικά τοπία.

Εστίαση
Η κουζίνα της Κύπρου φημίζεται για τα νόστιμα και υγιεινά πιάτα της. Η Κύπρος έχει Μεσογειακή κουζίνα και στις περισσότερες συνταγές χρησιμοποιούν ελαιόλαδο. Θα βρείτε πολλά εστιατόρια στη Λεμεσό με παραδοσιακά πιάτα όπως το κυπριακό πιλάφι και φυσικά το γευστικότατο χαλούμι σε πολλές παραλλαγές.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λεμεσό είναι άφθονες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τον Σεπτέμβριο διοργανώνεται η γιορτή του Κρασιού, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα της πόλης η οποία θεωρείται η κυπριακή πρωτεύουσα του κρασιού. Η Γιορτή διοργανώνεται στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού και διαρκεί 12 ημέρες.
Το Καρναβάλι της Λεμεσού είναι το μεγαλύτερο της Κύπρου. Διαρκεί 10 ημέρες με αφετηρία του την Τσικνοπέμπτη ή Κρεατινή όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, επειδή είναι η αρχή μιας 10ήμερης περιόδου κρεατοφαγίας, η οποία προηγείται της νηστείας του Πάσχα.
Οι εκδηλώσεις της Λεμεσού όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχουν πολλές ακόμη όπως: το ράλι Κύπρου τον Μάιο, τα «Λεμέσια» κάθε Οκτώβριο, το Ρωσσοκυπριακό Φεστιβάλ στις αρχές Ιουνίου, η γιορτή μπύρας τον Ιούλιο, οι μέρες κινηματογράφου, τα «Αμαθούσια» κάθε καλοκαίρι, οι «Σαιξπηρικές νύχτες» στο αρχαίο θέατρο Κουρίου κάθε Ιούνιο κ.ά.

Σημεία Ενδιαφέροντος
Η Λεμεσός δεν υστερεί καθόλου σε σημεία ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Κρασοχώρια που έχουν μείνει ανέγγιχτα στο πέρασμα των χρόνων, το κάστρο του Κολοσσιού, το Θέατρο Ριάλτο στην Πλατεία Ηρώων, το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Κυπερούντα το οποίο ανήκει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, το Μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού, το Φράγμα του Κούρρη, ο αρχαιολογικός χώρος της Αμαθούντας,  το Κούριο θέατρο και φυσικά οι υπέροχες παραλίες της.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: 00357 25801100
Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού: 00357 25805050

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια