Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συμβουλές Καθαρισμού και Συντήρηση Σπιτιού 2

• ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΑΓΚΕΣ
Γλιτώστε από τους γυµνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φυτά , σκορπίζοντας γύρω από τις ρίζες τους ένα παχύ στρώµα στάχτης ή χοντρής άµµου, στο οποίο δεν µπορούν να σκαρφαλώσουν .
• ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Σώστε τα λουλούδια σας από τους µικρούς πράσινους ή µαύρους µύκητες ,ψεκάζοντας τα µε ένα ελαφρύ διάλυµα από νερό και υγρό απορρυπαντικό .
Αφήστε το για 5-10 λεπτά και ξεπλύνετέ τα καλά .
• ΒΑΛΙΤΣΑ
Όταν ταξιδεύετε δέστε στη βαλίτσα σας µια κορδέλα σε ζωηρό χρώµα ή κολλήσετε της ένα περίεργο αυτοκόλλητο , ώστε να την ξεχωρίζετε εύκολα.
• ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΑ ΡΟΥΧΑ
Κρεµάστε τα τσαλακωµένα ρούχα στο µπάνιο . Οι ατµοί θα τα ισιώσουν .
• ΠΑΡΚΕ
Το παρκέ ιδιαίτερα στα "πολυσύχναστα " σηµεία του σαλονιού , δέχεται πολλές πιέσεις και ταλαιπωρίες . Περάστε το µε βερνίκι ειδικό για κότερα ώστε να αντέξει .
• ΡΟΥΧΑ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ
Για να µην τσαλακώνονται τα ρούχα στη βαλίτσα , βάλτε ρυζόχαρτο στα µανίκια και τους ώµους των σακακιών και των φορεµάτων και κάντε τις φούστες ρολό .
• ΜΥΡΩΔΙΑ ΧΛΩΡΙΟΥ
Συµβαίνει συχνά το νερό της βρύσης να µυρίζει χλώριο . Για να περιοριστεί η έντονη µυρωδιά χλωρίου , ένας απλός τρόπος είναι , όταν γεµίζετε τα µπουκάλια , να τα αφήνετε για µερικές ώρες χωρίς καπάκι µέσα στο ψυγείο .
• ΜΠΎΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ
Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σηµείο έχει κιτρινίσει , ένας απλός τρόπος για να ξανά πρασινίσει είναι να ραντίσετε τη συγκεκριµένη περιοχή µε µπίρα . Τα σακχαρώδη ένζυµα της µπίρας δυναµώνουν το γρασίδι και καταπολεµούν τους µύκητες , που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν . Βέβαια , αν το πρόβληµα συνεχίζεται , ο µόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος ...
• ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ
Τοποθετήστε σε κάποια σηµεία της βεράντας ( ή κρεµάστε στις κληµαταριές ή στο φράκτη ) µερικά άδεια πλαστικά µπουκάλια ( από νερό ή αναψυκτικό ) , αφού προηγουµένως βάλετε µέσα σε αυτά δύο - τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και να κλείσετε µε το καπάκι τους . Στη συνέχεια ανοίξτε 3- 4 τρύπες , λίγο πιο κάτω από το στόµιο του κάθε µπουκαλιού , σε µέγεθος που να µπορεί να περάσει ένα µολύβι. Η µυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει τις σφήκες , οι οποίες , µπαίνοντας µέσα στο µπουκάλι , δεν θα µπορέσουν να ξαναβγούν .
• ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΆΖΩΝ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΆΔΑ
Βάλτε σε µια κατσαρόλα τα πλυµένα βάζα , το ύψος της οποίας θα είναι περίπου 8εκ . ψηλότερο από αυτά . Τοποθετήστε στον πάτο της µία µεταλλική σχάρα , έτσι ώστε τα βάζα να µην έρχονται σε απευθείας επαφή µε τη φωτιά και τυλίξτε τα ένα- ένα µε µία βαµβακερή πετσέτα , για να µην χτυπήσουν µεταξύ τους και σπάσουν. Γεµίστε την κατσαρόλα µε ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει , σκεπάστε την και ανάψτε το µάτι . Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, µετρήστε 5 λεπτά και κλείστε τη φωτιά . Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από µέσα , αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν και γεµίστε τα µε τη µαρµελάδα , αφήνοντας 2-3 εκ . κενό από την επιφάνεια της µαρµελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.
• ΒΑΖΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Επιλέξτε µε ιδιαίτερη προσοχή τα βάζα στα οποία θα βάλετε τη µαρµελάδα . Αυτά πρέπει να είναι γυάλινα και να κλείνουν αεροστεγώς , µε ειδικά καπάκια µε ελάσµατα και φλάντζες από µαλακό λάστιχο , που εξασφαλίζουν καλό σφράγισµα .
• ΒΑΛΙΤΣΕΣ
Οι βαλίτσες σας µυρίζουν κλεισούρα ; Λίγες µέρες πριν τις χρησιµοποιήσετε , βάλτε στο εσωτερικό της κάθε µίας 2-3 κύβους ζάχαρη και ξανακλείστε τις . Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη µυρωδιά µέσα στη βαλίτσα θα εξαφανιστεί .
• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΟΥ
Αν το σφουγγάρι στην κουζίνα ή στο µπάνιο σας µυρίζει έντονα , τότε έχει συγκεντρώσει βακτήρια . Είναι ώρα λοιπόν είτε να το πετάξετε είτε να το πλύνετε στο πλυντήριο . Αν πλένεται βέβαια µε ζεστό νερό και σαπούνι , δεν υπάρχει λόγος να το πετάξετε , αλλά ούτε και να το βλέπετε σαν τροµερή εστία µόλυνσης που χρειάζεται αντιβακτηριακό σαπούνι . Το κοινό αρκεί ...
• ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΩΝ
Πριν βάλετε στο πλυντήριο τα πουκάµισα , τρίψτε τους γιακάδες και τις µανσέτες τους µε µία βούρτσα βουτηγµένη σε υγρό απορρυπαντικό .
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ Νο1
Μη χρησιµοποιείτε µεγάλη δόση απορρυπαντικού µε την ψευδαίσθηση ότι έτσι καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα . Το µόνο που θα καταφέρετε είναι να µην ξεβγαλθούν καλά και να µείνει σαπουνάδα στις ίνες τους .
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ Νο 2
Μη γεµίζετε τον κάδο , σφηνώνοντας τα ρούχα για να χωρέσουν και να τελειώνετε µε τα πλυσίµατα . Αν δεν έχουν χώρο τα ρούχα να κινούνται κατά τη διάρκεια της πλύσης , δεν θα καθαρίσουν . Αδειάστε τις τσέπες , ξεκουµπώστε τα κουµπιά και κλείστε τα φερµουάρ των ρούχων . Γυρίστε τα βαµβακερά ρούχα από την ανάποδη. Έτσι φθείρονται λιγότερο .
• ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ
ΤΑΛΚ : Αν καλύψετε µε ταλκ ένα λιπαρό λεκέ , θα απορροφήσει το µεγαλύτερο µέρος του .
ΑΛΑΤΙ : Αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί .
ΓΑΛΑ : Το φοβούνται όλοι οι λεκέδες από µελάνι !!!
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΧΛΑ
Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κοµµατάκια της , που θα σπάσουν σαν γυαλί .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΟΥΡΑ
Ξεπλύνετε πολύ καλά µε κρύο νερό και πλύνετε αµέσως κανονικά . Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει , µουλιάστε το ρούχο σε νερό µε υγρό απορρυπαντικό και µετά πλύνετε κανονικά . Για επίµονους λεκέδες , µουλιάστε το για λίγο σε οξυζενέ .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΓΙΟΝ
Τρίψτε το λεκέ µε άσπρο οινόπνευµα και βρέξτε τον µε υγρό απορρυπαντικό .
Πλύνετε το ρούχο κανονικά , προσθέτοντας , αν είναι απαραίτητο , λίγες σταγόνες αµµωνίας στο νερό . Ξεπλύνετε πολύ καλά.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ
Αν το ύφασµα είναι λευκό , βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ µε αραιωµένο ( σε νερό ) οξυζενέ . Αφήστε το ύφασµα να µουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό µε χλωρίνη και µετά πλύνετε κανονικά . Αν το ύφασµα είναι χρωµατιστό ή ευαίσθητο , καλύψτε το λεκέ µε ένα µείγµα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό ( σε υφή πάστας , σαν την οδοντόπαστα ) . Αφήστε την πάστα να στεγνώσει ,βουρτσίστε το σηµείο και πλύνετε κανονικά το ύφασµα . Για τα µάλλινα , τρίψτε το λεκέ µε ασπιρίνη διαλυµένη σε λίγο νερό και µετά πλύνετε σύµφωνα µε τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Μην τον αφήσετε να στεγνώσει . Πλύνετέ τον αµέσως µε χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό. Αν το ύφασµα είναι άσπρο , µπορείτε να βρέξετε το λεκέ µε οξυζενέ και µετά να το ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασµα είναι χρωµατιστό , αφήστε το να µουλιάσει σε κρύο νερό µε λίγη αµµωνία . Στα µάλλινα, τρίψτε το λεκέ µε κρόκο αυγού διαλυµένο σε νερό και πλύνετε µε ειδικό απορρυπαντικό για µάλλινα .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Αν το µελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασµένο ύφασµα είναι βαµβακερό , βάλτε ένα κοµµατάκι βαµβάκι στην ανάποδη µεριά του λεκέ και τρίψτε τον µε ένα άλλο κοµµάτι βαµβάκι , βουτηγµένο σε γάλα . Αν µιλάµε για µελάνι πένας και άσπρο ύφασµα , µουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό µε χλωρίνη και µετά ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασµα είναι χρωµατιστό ,
µουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετέ το µε νερό και λεµόνι. Αν το ύφασµα είναι συνθετικό , τρίψτε το λεκέ µε µισή λεµονόκουπα .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφαιρέστε το περισσότερη σοκολάτα µπορείτε και µετά τρίψτε το λεκέ µε υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε µε κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑ
Εξαρτάται από τη σύνθεσή της . Αν είναι διάφανη , τρίψτε το λεκέ µε λίγο ασετόν ή µε ειδικό διαλυτικό για συνθετικές µπογιές . Αν είναι λευκή και παχύρρευστη , πλύνετε το ύφασµα µε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ µε ένα µείγµα νερού και αµµωνίας . Ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν είναι µε βάση το βινύλιο , τρίψτε το λεκέ µε λίγο ξίδι διαλυµένο σε νερό .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΙΔΙ
Αν ο λεκές είναι µεγάλος , τρίψτε τον µαλακά µε άσπρο οινόπνευµα , ξεπλύνετε καλά µε κρύο νερό και πλύνετε κανονικά . Αν δεν ... πειθαρχήσει ή αν το ύφασµα είναι ευαίσθητο , µουλιάστε το σε κρύο και µετά πλύνετέ το µε χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε µε κρύο νερό , στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ . Ξεπλύνετε ξανά µε κρύο νερό και λίγο ξίδι .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ
Αν δεν αντιδράσετε γρήγορα , θα δυσκολευθείτε πολύ να τον εξαφανίσετε . Τρίψτε λοιπόν αµέσως το λεκέ µε άφθονο υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε τον για λίγο .Έπειτα , πλύνετε κανονικά το ρούχο.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΓΙΑ
Το ιδανικό είναι να χρησιµοποιήσετε διαλυτικό παρόµοιο µε αυτό που περιέχεται στη σύνθεση της µπογιάς ( αφού το δοκιµάσετε πρώτα σε µία αθέατη γωνίτσα του υφάσµατος για να δείτε αν αντέχει ) . Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική µπογιά , σκεπάστε τον αµέσως µε στυπόχαρτο , το οποίο θα βρέξετε µε άφθονο υγρό πιάτων . Αφήστε για λίγο και µετά πλύνετε κανονικά . Α µιλάµε για λαδοµπογιά , τρίψτε το σηµείο µε λίγο νέφτι , µουλιάστε το ύφασµα σε νερό µε υγρό απορρυπαντικό και µετά πλύνετέ το κανονικά .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΑ
Καλύψτε το λεκέ µε ταλκ , αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ δυνατά . Πλύνετε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπόµενη θερµοκρασία . Αν το ύφασµα είναι άσπρο βαµβακερό , τρίψτε το λεκέ µε βενζίνη γι' αναπτήρες και πλύνετε µε ζεστό νερό και απορρυπαντικό . Για τα µάλλινα , τρίψτε το λεκέ µε ύφασµα ποτισµένο σε νέφτι και πλύνετε µε υγρό απορρυπαντικό .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Αντιµετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα µπορείτε και πάντως µη χρησιµοποιήσετε ζεστό νερό , που θα τον κάνει ανεξίτηλο !! Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον σκεπάστε µε αλάτι ( που θα ρουφήξει το υγρό ) και µετά , αφού το αφαιρέσετε µε ένα υγρό πανί , να αφήσετε το ύφασµα να µουλιάσει για µισή ώρα σε κρύο νερό .
Μετά , πλύνετέ το µε τον κλασικό τρόπο .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ
Ξεπλύνετε καλά το λεκέ µε κρύο νερό και µετά πλύνετε µε απορρυπαντικό . Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασµα , αφήστε το να µουλιάσει σε νερό µε λίγη αµµωνία , ξεπλύνετέ το πολύ καλά και βάλτε το να µουλιάσει πάλι σε νερό µε χλωρίνη . Αν το ύφασµα είναι χρωµατιστό , τρίψτε το µε λεκέ µε οξυζενέ , στο οποίο θα προσθέσετε λίγες σταγόνες αµµωνίας .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ
Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιµένουµε να στεγνώσει . Κι αυτό γιατί µε το βούρτσισµα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα µόριά της . Βουρτσίστε λοιπόν καλά το λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόµενη θερµοκρασία , που αναγράφεται στην ετικέτα του .
• ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ
Πώς θα σας φαινόταν να χρησιµοποιείτε υγρό σαπούνι δική σας κατασκευής υιοθετώντας µάλιστα την οικολογική µέθοδο της ανακύκλωσης; ... Φυλάτε , λοιπόν, τα υπολείµµατα σαπουνιών που δεν µπορείτε πια να τα χρησιµοποιήσετε για να πλυθείτε και , όταν µαζεύονται αρκετά , χτυπάτε τα στο µπλέντερ µε λίγο νερό .
Έτσι , θα έχετε ένα µοναδικό , ανακυκλωµένο σαπούνι σε υγρή µορφή !!
• ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ
Αποµακρύνετε τα άλατα από το βραστήρα σας γεµίζοντάς τον µε ένα µείγµα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες . Βάλτε τον να λειτουργήσει και , µόλις το µείγµα βράσει και ο βραστήρας κλείσει αυτόµατα , τοποθετήστε τον σε µια γωνιά και αφήστε τον όλη τη νύχτα . Την άλλη µέρα αδειάστε το µείγµα , ξεπλύνετε πολύ καλά το βραστήρα , γεµίστε τον µε νερό και βράστε το . Πετάξτε αυτό το νερό . Ο βραστήρας σας είναι πια έτοιµος για κανονική χρήση ..
• ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες , το ένα µέσα στο άλλο , είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγµή να σφηνώσουν και να µην µπορείτε να τα ξεχωρίσετε. Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν , βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα µπολ µε ζεστό νερό και γεµίστε το πάνω - πάνω µε κρύο νερό . Θα ξεσφηνώσουν αµέσως !!!!
• ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ
Για να µην καούν οι ξύλινες πηρούνες στην ψησταριά, ποτίστε τις για αρκετές ώρεςστο νερό πριν τις χρησιµοποιήσετε .
• ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙΑ
Αν πρόκειται να λείψετε για περίπου 3 εβδοµάδες , δεν χρειάζεται να ανησυχείτεγια τα φυτά σας και ποιος θα τα ποτίζει . Για κάθε γλάστρα , γεµίστε ένα  λεκανάκι ή έναν κουβά , ανάλογα µε το µέγεθος της γλάστρας και τις ανάγκες του , µε νερό και τοποθετήστε τη δίπλα στη γλάστρα , αλλά ψηλότερα από αυτήν . Στερεώστε µε µία πέτρα µέσα στον κουβά τη µία άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών και χώστε την άλλη άκρη στο χώµα της γλάστρας . Με αυτό τον τρόπο , τα φυτά θα παίρνουν κάθε µέρα όσο νερό χρειάζονται . Αν οι γλάστρες σας είναι µικρές , µπορείτε σε ένα κουβά να στερεώσετε περισσότερα κορδόνια ( ένα για κάθε γλάστρα )!!!
• ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ
Αν το θερµός σας µυρίζει άσχηµα , γεµίστε τον µε ζεστό νερό και προσθέστε µία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού . Κλείστε το καλά και αφήστε το για είκοσι λεπτά . Ξεβγάλετε το µε άφθονο νερό και αφήστε το ανοιχτό να στεγνώσει καλά .
Έτσι όλες οι µυρωδιές θα εξαφανιστούν ..
• ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ
Ανακατέψτε σε ένα κατσαρολάκι 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού µε 2 κουταλιές της σούπας βαζελίνη και 2 κουταλιές της σούπας ταλκ . ( Αν θέλετε να έχει άρωµα , χρησιµοποιήστε για το µείγµα αρωµατικό ταλκ) . Βάλτε το κατσαρολάκι σε µπεν µαρί και αφήστε το σε σιγανή φωτιά , ανακατεύοντας συνέχεια , µέχρι το µείγµα να πάρει την υφή κρέµας . Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και µεταφέρετε την κρέµα σε βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς . Το αποσµητικό κρέµα είναι έτοιµο!!!
• ΤΖΑΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Τα τζάµια στο παράθυρο της κουζίνας µαζεύουν λιπαρούς ατµούς . Για να καθαρίσουν καλύτερα , περάστε τα µε ένα σφουγγάρι βουτηγµένο µε ζεστή σαπουνάδα και ξεβγάλετε τα µε υγρό πανί . Όταν στεγνώσουν εξαφανίστε τη θαµπάδα που ίσως µείνει τρίβοντας τα µε ένα στεγνό πανάκι .
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΜΙΩΝ
Τα τζάµια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε µε ένα πανάκι βουτηγµένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!) . Η βρεγµένη εφηµερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσµατική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού!!! Οι ιλουστρασιόν εφηµερίδες µε γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά .
• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
Αν το µάρµαρο είναι πολύ λερωµένο , διαλύετε στο νερό λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη . Αφού το πλύνετε , θα πρέπει να το ξεβγάλετε και να το τρίψετε µε ένα στεγνό µάλλινο πανί , για να εξαφανίσετε τυχόν θαµπάδες . Μη χρησιµοποιήσετε ποτέ χλωρίνη ή άλλα καυστικά απορρυπαντικά για να καθαρίσετε µαρµάρινες επιφάνειες.
• ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ
Η καλύτερη προστασία των µαρµάρων είναι να τα περάσετε µε διαφανές µατ βερνίκι , που µειώνει την απορροφητικότητά τους . Επειδή όµως το βερνίκι αυτό δεν είναι αιώνιο και σιγά - σιγά φεύγει , καλό είναι κάθε 5-6 χρόνια να το ανανεώνετε . Στο µεταξύ , για να καθαρίζετε τις µαρµάρινες επιφάνειες , χωρίς να ανησυχείτε για τα σηµεία όπου έχει φθαρεί το βερνίκι , χρησιµοποιείτε σκέτο νερό και ένα καθαρό πανί .
• ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΠΙΡΤΑ
Αν η ατµόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη , διώξτε κάθε δυσάρεστη µυρωδιά , κλείνοντας την πόρτα , ανάβοντας ένα σπίρτο ή δύο , αν ο χώρος είναι µεγάλος , και αφήνοντάς το να καεί . Θα εκπλαγείτε µε την αποτελεσµατικότητά του!!!!!!
• ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΥΑΛΙΣΜΑ
Για αποτελέσµατα πολύ καλύτερα όταν γυαλίζετε τα έπιπλά σας , προσθέστε σε όποιο στιλβωτικό αγοράσετε λίγες σταγόνες ξίδι .
• ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ
Καθαρίστε και γυαλίστε τα έπιπλα από ξύλο µε ένα στιλβωτικό που θα φτιάξετε µόνη σας : Πάρτε λίγο ελαιόλαδο , προσθέστε χονδρό αλάτι φαγητού και ανακατέψτε πολύ καλά , µέχρι να διαλυθεί το αλάτι . Βρέξτε ένα πανί µε το µείγµα και τρίψτε πολύ καλά το έπιπλο µέχρι να γυαλίσει . Το ίδιο αποτέλεσµα θα έχετε και αν χρησιµοποιήσετε ένα µείγµα από λάδι και ξίδι , σε ίσες ποσότητες .
• ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Για τα ηλιακά εγκαύµατα τρίψτε µία πατάτα ωµή και κάνετε κατάπλασµα εκεί όπου πονάτε . Ακόµα , µπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο και τον ερεθισµό του δέρµατος αν το αλείψετε µε γιαούρτι ή αν κάνετε κοµπρέσες µε ένα µείγµα από 1/2 νερό και 1/2 ξίδι .
• ΛΟΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΛΙΟ
Για να ανακουφίσετε το δέρµα σας από τον πόνο και τον ερεθισµό ενός ηλιακού εγκαύµατος φτιάξτε αφέψηµα µε µία γεµάτη χούφτα τίλιο , σε 1/2 λίτρο νερό , και κάντε συχνά κοµπρέσες .
• ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ
Πολλές φορές τοποθετούµε αλουµινόχαρτο στο κάτω µέρος του φούρνου για να µην λερώνεται ..Το αλουµινόχαρτο όµως είναι σαν να µονώνει την κάτω αντίσταση, κι έτσι στην ουσία είναι σαν να ψήνουµε µε τη µία µόνο αντίσταση . Η καθαριότητα που εξασφαλίζεται µε αυτόν τον τρόπο δηµιουργεί σίγουρα απώλεια ενέργειας , χρόνου και φυσικά χρήµατος .
• ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
Αν τα µπουµπούκια από τα τριαντάφυλλα στο βάζο δεν άνοιξαν , αλλά δείχνουν να µαραίνονται και τα κεφαλάκια τους να γέρνουν , βουτήξτε τις άκρες των µίσχων σε καυτό νερό και αφήστε τις εκεί για 3 - 4 λεπτά . Κόψτε λοξά , αλλά λίγο , την άκρη του κάθε κοτσανιού και τυλίξτε όλες τις άκρες µαζί , σφικτά , µε µία εφηµερίδα . Βουτήξτε τα κοτσάνια σε παγωµένο νερό και αφήστε τα έτσι για 1-2 ώρες ή µέχρι να δείτε τα κεφαλάκια να σηκώνονται και πάλι περήφανα ...
• ΓΑΡΙΦΑΛΑ - ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ
Μη βάζετε ποτέ στο ίδιο βάζο γαρίφαλα µε χρυσάνθεµα , γιατί τα χρυσάνθεµα θα "σκοτώσουν " τα γαρίφαλα
• ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Για να διατηρηθούν περισσότερο τα κοµµένα λουλούδια στα βάζα σας , προσθέστε στο νερό τους λίγο χυµό λεµονιού .
• ΛΑΜΠΕΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Βάλτε σε ένα ποτήρι τζιν .... και µην το πιείτε ... Βουτήξτε µέσα το κόσµηµά σας .
Αφήστε το να µουλιάσει για µισή ώρα και ξεβγάλετε το καλά µε χλιαρό νερό .
Σκουπίστε το και θα δείτε ότι έχει γίνει λαµπερό σαν καινούργιο ....
• ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΧΛΕΣ
Αν στάξει κερί ή κολλήσει τσίχλα στα ρούχα σας , µη δοκιµάσετε µε κανένα τρόπο να τα αφαιρέσετε αµέσως . Πάρτε µία νάιλον σακούλα και βάλτε µέσα τα ρούχα σας . Βάλτε την στην κατάψυξη και αφήστε την για µία ώρα τουλάχιστον . Το κερί ή η τσίχλα θα σκληρύνει τόσο , ώστε να ξεκολλήσει πολύ εύκολα ....
• ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ
Στις κουρτίνες µπάνιου συχνά τα άλατα νερού και οι σαπουνάδες τις κάνουν να ...γαριάζουν και να φαίνονται λερωµένες . Για να µην ταλαιπωρείστε να τις πλένετε και να τις τρίβετε , βάλτε τις στο πλυντήριο και πλύνετέ τις στο πρόγραµµα για τα χρωµατιστά ρούχα . Κρεµάστε τις στη θέση τους µόλις τις βγάλετε από το πλυντήριο .... Έτσι θα φτιάξουν και τα σηµεία που έχουν τσαλακωθεί ..
• ΣΙΔΕΡΩΜΑ
Καθαρίζετε τακτικά το σίδερό σας , τρίβοντάς το απαλά µε ένα κοµµάτι ύφασµα ,όσο είναι ακόµα ζεστό . Έτσι θα αποφύγετε τα " ίχνη" που µπορεί να αφήσει πάνω στα φρεσκοπλυµένα σας ρούχα ..
• ΦΥΛΑΞΗ ΛΑΔΙΟΥ
Το καλύτερο δοχείο για να φυλάξουµε το λάδι µας είναι το γυάλινο , σκούρου χρώµατος που δεν αφήνει το φως να το επηρεάσει ...
• ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ
Μετά την κατανάλωση του λαδιού , πλένουµε πολύ καλά το δοχείο και το αφήνουµε ανοιχτό να στεγνώσει και να ξεγυρίσει ... αν πρόκειται να το χρησιµοποιήσουµε για καινούργιο λάδι .
• ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Για να αποµακρύνετε την γάτα σας από τις γλάστρες σας καλύψτε το χώµα µε βότσαλα . Αν δεν έχετε αποτέλεσµα τότε ρίξτε στο χώµα και γύρω , γύρω από την γλάστρα κόκκινο πιπέρι ..... ή ένα απωθητικό σπρέι .
• ΛΕΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ
Ο λεκές από µελάνι στα δερµάτινα φεύγει εύκολα αν τρίψουµε αµέσως το σηµείο µε ένα πανάκι που έχουµε βουτήξει σε λίγο γάλα .
• ΛΕΚΕΣ ΣΤΑ ΕΡΜΑΤΙΝΑ Ν0 2
Τρίβουµε το λεκιασµένο σηµείο (µε το µελάνι) µε καθαρό οινόπνευµα ....
• ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ....
Τοποθετήστε µία ανοιχτή πλαστική σακούλα δίπλα στο τηλέφωνο πριν αρχίσετε να ζυµώνετε την πίτα ή τους κεφτέδες . Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει (και θα χτυπήσει) απλά περάστε το χέρι σας στη σακούλα και σηκώστε το χωρίς να το κάνετε χάλια.
ΕΥΚΟΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΒΑΖΩΝ
Πριν να κλείσετε τα βάζα ή τα µπουκάλια µε λάδι, µαρµελάδα, µέλι, σιρόπι κλπ καθαρίστε τα µε ένα βρεγµένο πανί . Έτσι θα κρατήσετε µακριά τα ζωύφια και θα τα ανοίξετε πιο εύκολα την επόµενη φορά .
• ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού, γεµίστε τη µε νερό, ρίξτε µέσα 1 ή 2 κουταλιές σόδα φαγητού και αφήστε τη να βράσει και να περάσει µέσα στην κανάτα .
ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ ΣΚΕΥΗ
Για να λάµπουν και να φαίνονται καθαρά τα αλουµινένια σκεύη σας , βράστε τα µέσα σε καυτό νερό µαζί µε ροδέλες κρεµµυδιών για 10 - 15 λεπτά .
• ΛΙΠΑΣΜΑ
Ένα θαυµάσιο λίπασµα για τα φυτά του κήπου σας ή της βεράντα σας και ειδικά τις τριανταφυλλιές , είναι το νερό όπου βράσατε σπανάκι ...
• ΣΚΑΨΙΜΟ ΑΠΟ ΓΑΤΑ
Έχετε γατούλα και σας σκάβει τον κήπο; Ανοίξτε κάποιες τρύπες και βάλτε µέσα µερικά µπαλάκια ναφθαλίνη .
• ΒΙΒΛΙΑ
Μην αφήνετε τα βιβλία σας για πολύ καιρό στη βιβλιοθήκη σας . Αλλάξτε τους τακτικά θέσεις , ώστε να προφυλάσσονται από την υγρασία .
• ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΙΛΟ
Έσταξε το κερί πάνω στο τραπεζοµάντιλο σας; Οι λεκέδες βγαίνουν πιο εύκολα αν τοποθετήσετε πάνω µια χαρτοσακούλα και το σιδερώσετε µε καυτό σίδερο .
• ΓΛΙΣΤΡΙΣΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
Αγοράσατε καινούργια παπούτσια ; Προσοχή γλιστράνε . Περάστε τις σόλες µε µία πατάτα ( κοµµένη στα δύο) πριν τα φορέσετε .
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Οι λεκέδες από καφέ στα φλιτζάνια από πορσελάνη φεύγουν πιο εύκολα αν τους τρίψετε µε αλάτι και αφήσετε λίγο αλάτι επάνω τους για 1 ώρα προτού τα ξεπλύνετε .
• ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ
Για να ανοίξετε εύκολα ένα µπουκάλι , περάστε το καπάκι από λίγο ζεστό νερό για λίγα λεπτά και µετά ανοίξτε το .
• ΠΛΑΚΑ ΣΙΔΕΡΟΥ
Αν η πλάκα του σίδερου κολλάει , τρίψτε την όσο είναι ακόµα χλιαρή µε ένα λεπτό κοµµάτι πανί , στο οποίο θα έχετε βάλει επάνω τριµµένο κερί . Κατόπιν περάστε την πλάκα µε ένα µαλακό πανί .
• ΑΣΗΜΙΚΑ
Για να λάµψουν τα ασηµικά σας , τρίψτε τα µε λίγη σόδα ή µε στάχτη από το τζάκι .
• ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ
Χρησιµοποιήστε τις φλούδες από πατάτες σαν προσάναµµα για να ανάψετε εύκολα και γρήγορα το τζάκι ή τα κάρβουνα.
• ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΠΟΤΕΣ
Οι µαλακές µπότες δεν στέκονται όρθιες . Βάλτε ένα µπουκάλι σε κάθε µπότα για να µην αποκτήσει πτυχές το δέρµα στο ύψος του αστραγάλου .
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΙΑΤΕΛΑ
Οι πιατέλες από διάφανο γυαλί λεκιάζουν και αποκτούν µαυρισµένες κηλίδες στα πλάγια . Αφήστε την πιατέλα µέσα σε χλωρίνη και λίγο αλάτι όλη τη νύχτα . Τρίβοντας την µ' ένα ξυστήρι , οι λεκέδες εξαφανίζονται .
• ΑΚΟΝΙΣΜΑ
1 . Για να ακονίσετε τα µαχαίρια του µπλέντερ βάλτε µέσα του 6-7 παγάκια και λειτουργήστε για 2' τη συσκευή .
2 . Για να ακονίσετε το ψαλίδι σας , κόψτε πολλά µικρά κοµµάτια ενός λεπτού ατσάλινου σύρµατος ...
• ΛΑΜΠΕΡΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
Τέλος στο θάµπωµα των καθρεφτών στο µπάνιο , αν τους τρίψετε µε ένα πανί εµποτισµένο µε µερικές σταγόνες υγρό για τα πιάτα . Ένα πέρασµα µε ένα µαλακό πανί αρκεί για να λάµπουν πάντα οι καθρέφτες σας .
• ΜΟΚΕΤΕΣ
Οι µοκέτες σας θα αποκτήσουν ξανά λάµψη αν , πριν τις σκουπίσετε µε την ηλεκτρική σκούπα , τις ψεκάσετε µε λίγο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει ξίδι ...
• ΑΝΟΙΓΜΑ
Δεν ανοίγει εύκολα το βαζάκι της µαρµελάδας; Ξαναδοκιµάστε φορώντας ένα γάντι µπάνιου ή τυλίξτε γύρω από το χέρι σας µία πετσέτα κουζίνας ...
• ΑΚΟΝΙΣΜΑ ΨΑΛΙ ΙΟΥ
Ακονίστε το ψαλίδι σας στριφογυρίζοντας τις λάµες του στο στόµιο ενός λεπτού µπουκαλιού ...
• ΑΛΑΤΑ
Μπορείτε να καθαρίσετε τα πορσελάνινα είδη υγιεινής από τα άλατα του νερού , χρησιµοποιώντας το καθαριστικό του φούρνου . Ψεκάζετε και αφήνετε για 1-2' να λειτουργήσει ο αφρός και κατόπιν ξεπλένετε µε άφθονο νερό ..
• ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ
Εξαφανίστε τις δυσάρεστες µυρωδιές από την κουζίνα βράζοντας σε λίγο νερό καµιά εικοσαριά γαρίφαλα .
• ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΛΑΤΑ
Φτιάξτε εξαιρετικά αρωµατικά άλατα για το µπάνιο σας , γεµίζοντας τα άδεια µπουκάλια από τα αρώµατά σας µε χοντρό αλάτι . Κλείστε τα µπουκάλια καλά και αφήστε τα για 1-2 µήνες προτού χρησιµοποιήσετε αυτό το αλάτι ...
• ΘΑΜΠΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
Για να αποφύγετε το θάµπωµα στους καθρέφτες του λουτρού όταν κάνετε µπάνιο ρίξτε πρώτα στη µπανιέρα 2-3 εκ . κρύο νερό προτού ρίξετε το ζεστό . Έτσι οι υδρατµοί µειώνονται αισθητά!!
• ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ
Λίγες φλούδες πορτοκαλιού πάνω στα κλιµατιστικά µηχανήµατα θα αρωµατίσουν την ατµόσφαιρα του σπιτιού σας ευχάριστα και διακριτικά .
• ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΑ
Αλλάξατε θέση στα έπιπλά σας; Πως θα σβήσετε τα σηµάδια που έχουν αφήσει τα πόδια του τραπεζιού στη µοκέτα; Αφήνοντας απλώς τον ατµό από το σίδερό σας σε απόσταση 5 εκ . από τα σηµάδια και τρίβοντας µετά µε δύναµη το σηµείο που έχει πατηθεί .
• ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ
Για να βελτιώσετε την απόδοση ενός καλοριφέρ , κολλήστε µε µία αυτοκόλλητη ταινία , ένα κοµµάτι αλουµινόχαρτο ανάµεσα στο καλοριφέρ και στον τοίχο ... Το αλουµινόχαρτο θα ανακλά όλη τη θερµότητα προς το εσωτερικό του δωµατίου ..
• ΜΠΟΓΙΑ
Όταν έρχεται σε επαφή µε το αέρα που µένει κλεισµένος στο κουτί , η µπογιά σχηµατίζει µια κρούστα . Για να διατηρείται καιρό ένα κουτί µπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί , τοποθετήστε το ανάποδα .....
• ΜΑΡΑΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥ ΙΑ
Ένα µπουκέτο λουλούδια κάπως µαραµένα ξαναβρίσκει τη φρεσκάδα του αν , αφού κόψετε την άκρη των µίσχων , βάλετε τα λουλούδια για λίγα λεπτά σε πολύ ζεστό νερό ....
• ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Αν έχετε γδάρει τα µαύρα σας παπούτσια , ζωντανέψετε τα περνώντας εκείνο το σηµείο µε έναν χοντρό µαρκαδόρο σε µαύρο χρώµα !!
• ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΛΩΣΤΗΣ
Δεν είναι πάντα εύκολο να περάσετε την κλωστή στη βελόνα . Αν ρίξετε την άκρη της κλωστής σε βερνίκι για τα νύχια , όταν ξεραθεί θα σκληρύνει και το πέρασµα θα είναι παιχνιδάκι ....
• ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟΥ
Αν σπάσει το δακτυλίδι που ανοίγει το κουτάκι των αναψυκτικών ή της µπίρας ,µην απελπιστείτε .. Ακόµα και χωρίς ανοιχτήρι µπορείτε να το ανοίξετε εύκολα !
Αρκεί να πιέσετε τη λαβή ενός κουταλιού στο περίγραµµα του ανοίγµατος ...
• ΜΥΡΩΔΙΑ ΧΛΩΡΙΝΗΣ
Διώχνετε τη δυσάρεστη µυρωδιά της χλωρίνης από τα χέρια σας , τρίβοντας τα µε ξίδι ή λεµόνι . Μετά τα πλένετε µε σαπούνι Μασσαλίας ...
• ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ
Για να ξεκολλάτε τα αυτοκόλλητα , βγάλτε το µεγαλύτερο µέρος και αποµακρύνετε όσο επιµένει µε λίγο καθαρό οινόπνευµα ή διαλυτικό . Προσοχή στις βαµµένες επιφάνειες µήπως διαλύεται και το χρώµα ...
• ΒΑΖΑ
Για να καθαρίσουν τα κρυστάλλινα βάζα σας , ξεπλύνετέ τα µε ξίδι και πασπαλίστε τα µε χοντρό αλάτι . Μετά από µερικές ώρες ξεβγάλετε τα µε νερό και τρίψτε τους λεκέδες που επιµένουν µε µια παλιά οδοντόβουρτσα .
• ΤΖΑΜΙΑ
Αν τα τζάµια σας έχουν µικρούς λεκέδες και στίγµατα , τρίψτε τα µε µισό λεµόνι
προτού τα περάσετε µε το απορρυπαντικό ..

 Συμβουλές Καθαρισμού και Συντήρηση Σπιτιού 1

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια