Σαρμαδάκια με ξινολάχανο​, Μακεδονία/​Θράκη ★ * ♥ *

ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα.
400 γρ. αρνίσιο κιμά.
120 ml ελαιόλαδο.
200 γραμ. ρύζι.
1 λάχανο.
1 αβγό.
 200 γραμμ. φρέσκα κρεμμυδάκια.
2 λεμόνια (χυμός)
μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο
αλάτι, πιπέρι.
Σαρμαδάκια
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
 Καθαρίζουμε και ζεματίζουμε το λάχανο ολόκληρο.
Στη συνέχεια το παστώνουμε με αλάτι σε ξύλινο σκεύος για 2 ημέρες τουλάχιστον (παρασκευή ξινολάχανου), προσθέτοντας, για πιο γρήγορα, και ξίδι.
Στη συνέχεια πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μάραθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με τον κιμά, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, το αβγό, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Κατόπιν, στρώνουμε σε ένα πάγκο τα φύλλα του ξινολάχανου και αφαιρούμε το κοτσανάκι τους. Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο και τα τυλίγουμε όπως τους σαρμάδες.
Έπειτα τα τοποθετούμε με τη σειρά σε μια πλατιά κατσαρόλα  και συμπληρώνουμε με τα ανάλογα υγρά.
Τα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και ένα καπάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, ελέγχοντας κατά διαστήματα τα υγρά τους.
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα σαν ορεκτικά.
"Κ.Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι"

Related Posts