Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τιθορέα

Το χωριό μας, η Τιθορέα, βρίσκεται στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του Παρνασσού.
Για ποιούς λόγους αξίζει να έρθετε στην Τιθορέα;
Η Τιθορέα διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της ελληνικής υπαίθρου.
Η θέα του φαραγγιού από τον περίβολο της εκκλησίας, όπου βρίσκεται και η προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή!
Στο χωριό μας βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους πλατάνους σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα! Μνημείο της φύσης, φυτεύτηκε το 1887 στην πλατεία του χωριού και ξεχωρίζει για τη διάμετρο και τις εντυπωσιακές του ρίζες.
Η Τιθορέα διαθέτει μακραίωνη ιστορία, αρχαίο κάστρο και την περίφημη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Στο επάνω άκρο του χωριού εκτείνεται ένα φυσικό στολίδι, το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας, ένα από τα 19 αισθητικά δάση της χώρας μας, με ξεχωριστή οικολογική σημασία και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Καλύπτει έκταση 2000 στρεμμάτων, ενώ το υψόμετρο κυμαίνεται από 500 έως 1.200 μέτρα. Το δάσος είναι εξαιρετικά πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσα γεωμορφολογία, με καρστικές σπηλιές και παλαιοντολογικούς βράχους, που προσδίδουν άγρια ομορφιά και έλξη στην περιοχή.
http://www.4uthesite.com/articles/17.jpg Αν είστε λάτρης του ski, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Τιθορέα ως ορμητήριο για τις εξορμήσεις σας στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού (Κελάρια και Φτερόλακκα). Η απόσταση είναι 26 χλμ (μέσω Αμφίκλειας).
  Προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου Το χωριό μας αποτελεί ιδανική αφετηρία για περπάτημα δίπλα στο φαράγγι, πεζοπορία στο δάσος ή ορειβασία. Οι πεζοπορικές διαδρομές της Τιθορέας απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας και αντοχής. Πιο γνωστή είναι η διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή του Παρνασσού, τη Λιάκουρα.
Καταρράκτης στην Τιθορέα Μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αη-Γιάννη, το οποίο κοσμούν παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά (3ου μΧ. αιώνα)
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Στην ευρύτερη περιοχή της Τιθορέας υπάρχουν χωμάτινες διαδρομές, ιδανικές για 4x4 και λάτρεις της τετρακίνησης.
Το αρχαίο κάστρο της Τιθορέας Οι παραδοσιακές γεύσεις που θα απολαύσετε στο "Γιαλά", θα σας αναγκάσουν να τοποθετήσετε την Τιθορέα στο γαστρονομικό σας χάρτη!
Ο πλάτανος στην πλατεία της Τιθορέας 
Η Τιθορέα απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα (165 χλμ) και προσφέρεται για μονοήμερη απόδραση. Το διπλανό χωριό Κάτω Τιθορέα είναι προσβάσιμο και με το τρένο.
www.gialas.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια