Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λίμνη Κόμο Lake Como

Λίμνη Κόμο, ερωτικό καταφύγιο
Το φυσικό τοπίο είναι ανυπέρβλητης ομορφιάς.
Η γαλήνια λίμνη περιβάλλεται από σχεδόν κάθετες κατάφυτες πλαγιές, ενώ στο βάθος ορθώνονται επιβλητικές οι Άλπεις.
Η ανθρώπινη παρέμβαση προσθέτει υπέροχες πινελιές με αριστοκρατικές επαύλεις, γραφικά χωριά και βικτοριανούς κήπους.
Η λίμνη Κόμο είναι ο τέλειος καμβάς για ένα αξέχαστο ρομάντζο.
http://sab.cdn-hotels.com/hotelimages/s/012000/012443A.jpg
Στην Ιταλία βρέθηκα για σύντομες διακοπές. Μετά από 4 μέρες στη μαγευτική πρωτεύουσα της Αναγέννησης, τη Φλωρεντία, ο επόμενος σταθμός μου ήταν η λίμνη Κόμο (Lago di Como). Μόλις έφτασα εκεί, ξύπνησε ξανά μέσα μου η επαγγελματική διαστροφή, και αναρωτήθηκα: «Αξίζει αυτό το μέρος να παρουσιαστεί στις σελίδες του περιοδικού; Είναι κάτι το οποίο πρέπει να δουν οι αναγνώστες μας;» «Αναμφίβολα, ναι!» απάντησε ο τύπος με τον οποίο τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει έναν εποικοδομητικό -ελπίζω, γιατί διαφορετικά το Δαφνί είναι κοντά- διάλογο, αυτός από την άλλη μεριά του καθρέπτη. Αυτό ήταν, οι διακοπές πήραν άλλη μια αναβολή ολίγων ημερών και η χαλάρωση μπήκε στη βαλίτσα, παίρνοντας τη θέση που άφησε κενή η φωτογραφική μηχανή.
Ας αρχίσουμε με τους αριθμούς -για να ξεμπερδεύουμε γρήγορα με δαύτους. Η λίμνη Como -γνωστή από τα ρωμαϊκά χρόνια και ως λίμνη Lario- καταλαμβάνει έκταση 146 τ.χλμ. και είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας μετά τις λίμνες Garda και Maggiore. Με βάθος 410 μ. είναι μία από τις βαθύτερες της Ευρώπης, με τον πυθμένα της να βρίσκεται περίπου 200 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρωτεύουσα της περιοχής είναι η πόλη Como, με 80.000 κατοίκους. Η λίμνη έχει σχήμα ανεστραμμένου «Υ», έχει δηλαδή τρεις βραχίονες, κάτι σαν τρία φιόρδ που ενώνονται σε ένα σημείο. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, προσθέτω ότι για να περιδιαβείτε με το αυτοκίνητο σας τη λίμνη, το κοντέρ θα χρειαστεί να γράψει περίπου 170 χλμ.
http://www.napolicoast.com/images/lake-como-italy.jpg
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ»
Πάμε τώρα στο διά ταύτα. Πού οφείλει η λίμνη το σουξέ της; Από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι τις μέρες μας, δεκάδες είναι οι συγγραφείς που έχουν υμνήσει τη μοναδική ομορφιά της και την υπέροχη, ρομαντική της ατμόσφαιρα. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας των Λομβαρδών έβρισκαν εδώ καταφύγιο ηρεμίας, αλλά και καταφύγιο με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, ήδη από τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Από το 16ο αιώνα και μετά τούς ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης και το αποτέλεσμα είναι οι επιβλητικές επαύλεις-παλάτια που συναντούμε κατά μήκος των ακτών της.
Κάπου στα μισά του 18ου αιώνα, η λίμνη άρχισε να γίνεται αντικείμενο φαντασίωσης και για τους κοινούς θνητούς. Ο λόγος ήταν το πιο δημοφιλές ρομάντζο της ιταλικής λογοτεχνίας, το «I Promessi Sposi» του Alessandro Manzoni, που κυκλοφόρησε το 1827 και γνώρισε τεράστια επιτυχία ανάμεσα στους ρομαντικούς Λατίνους, οι οποίοι ήθελαν να δουν από κοντά το μέρος όπου οι δύο ήρωες του έργου έζησαν τον έρωτα και τα πάθη τους. Όταν, 10 χρόνια αργότερα, ο διάσημος συνθέτης Franz Lizst έγραψε στο φίλο του και συγγραφέα Louis de Ronchaud «όταν γράψεις μια ιστορία δύο ευτυχισμένων εραστών, τοποθέτησέ τους στις όχθες της λίμνης Como. Δεν γνωρίζω άλλο τόπο τόσο ευλογημένο από τους ουρανούς», η φήμη του πιο ρομαντικού μέρους στην Ιταλία, αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ο απόηχος εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ζεύγος Brad Pitt-Angelina Jolie επιλέγει από καιρού εις καιρόν να στεγάσει τον έρωτα του, πέρα από τα tabloid και στην Villa d'Este, μια εκπληκτική έπαυλη του 1568. Δεν είναι οι μόνοι επώνυμοι που επιλέγουν αυτό το παλάτι για τη διαμονή τους στη λίμνη. Ενδεικτικά αναφέρω τον Paul McCartney, τη Sharon Stone, τον Yves St. Laurent και τον Alfred Hitchcock, παλιότερα, αλλά και τον εντελώς αταίριαστο με την
περιρρέουσα ατμόσφαιρα, Arnold Schwarzenegger. Η λίμνη γενικά αποτελεί έναν από τους top προορισμούς για τα μέλη του διεθνούς jet set, και, για να κλείσω αυτό το κεφάλαιο, αναφέρω ότι ο George Clooney είναι από το 2001 ευτυχής κάτοχος μιας βίλας, αξίας $7 εκατομμυρίων, όπου και διαμένει όταν επιθυμεί να απομακρυνθεί για λίγο από το σαματά του Χόλιγουντ. Tα βήματά του ακολουθούν και χιλιάδες Μιλανέζοι, που έχουν σε απόσταση μόλις 1 ώρας από την πολύβουη πρωτεύουσα της Λομβαρδίας μια βιλίτσα να τους βρίσκεται σε αυτό τον παράδεισο της ηρεμίας.
http://www.summablue.com/prod_wp/wp-content/uploads/2010/03/bellagio_lake_como_italy.jpg 
COMO - Η ΠΟΛΗ
Η πόλη δεν είναι κάτι το εξαιρετικό -καμία σχέση με τη Φλωρεντία, για παράδειγμα- όμως, το τμήμα κοντά στη λίμνη είναι πολύ γραφικό. Η προκυμαία αποτελεί ιδανικό μέρος για ρομαντικούς περιπάτους και δεκάδες όμορφα καφέ και εστιατόρια θα σας γοητεύσουν με τον ατμοσφαιρικό αέρα τους. Αυτό ισχύει κυρίως για την άνοιξη και το φθινόπωρο, γιατί το καλοκαίρι τα στίφη των Βρετανών και Γερμανών τουριστών θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας χαλάσουν τη διάθεση.
Ευτυχώς, συνήθως, δεν τα καταφέρνουν. Ακριβώς δίπλα στην προκυμαία βρίσκεται η Piazza Cavour, η κεντρική πλατεία και καρδιά της παλιάς πόλης. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, ο καθεδρικός ναός της, που χτίστηκε μεταξύ 14ου και 18ου αιώνα, γι' αυτό και ενσωματώνει διαφορετικές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες με μπαρόκ, γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία.
Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι ο ναός Basilica di San Fedele, το αρχαιολογικό μουσείο, τα τείχη της παλιάς πόλης, όπου μια φορά την εβδομάδα στήνεται μια πολύχρωμη λαϊκή αγορά. Επισκεφθείτε, επίσης, το Μουσείο Μεταξιού (Museo Didattico della Seta), για να καταλάβετε γιατί το Como θεωρείται ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του μεταξιού -εδώ παράγονται τα 3/4 της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής- αλλά και το μνημείο Tempio Voltiano, προς τιμήν ενός επιφανούς τέκνου της πόλης, του Alessandro Volta, εφευρέτη της μπαταρίας, στον οποίο χρωστάω εν μέρει το γεγονός ότι το laptop μου είναι ακόμα σε λειτουργία.
Πριν αφήσετε πίσω σας το Como για μια βόλτα στα υπέροχα χωριά γύρω από τη λίμνη, πάρετε το τελεφερίκ, που σε 7 λεπτά θα σας ανεβάσει 700 μ. ψηλότερα στο πανέμορφο Brunate με τα υπέροχα κτίρια, την αξιόλογη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα (Chiesa di San Andrea), τα στενά σοκάκια και την εξαιρετική θέα στην πόλη και τη λίμνη.
ΤΟ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ» ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Τα καλύτερα μόλις τώρα αρχίζουν. Πάρτε το αυτοκίνητό σας και ξεκινήστε για το γύρο της λίμνης. Η οδήγηση εδώ χρειάζεται τρομερή προσοχή. Οι λόγοι είναι πολλοί. Οι δρόμοι είναι υπερβολικά στενοί, οι Ιταλοί κάνουν ό,τι μπορούν για να δικαιολογήσουν τη φήμη των «γκαζάκηδων» και εσείς είναι πολύ πιθανόν να αφαιρεθείτε, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα που προσφέρει η υπέροχη διαδρομή.
Μετά από 32 χλμ., θα συναντήσετε το «μαργαριτάρι» της λίμνης, τη φημισμένη κωμόπολη Bellagio, την οποία πολλοί έχουν χαρακτηρίσει «ομορφότερη πόλη της Ευρώπης». Η φήμη της είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς συναρπάζει με την ανθοστόλιστη προκυμαία της, τα εντυπωσιακά πολύχρωμα αρχοντικά, τα στολισμένα μπαλκόνια, τις γραφικές καμάρες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της. Βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της λίμνης, εκεί όπου συναντιούνται οι τρεις βραχίονες. Το βορινότερο άκρο της ονομάζεται Punta Spartivento -σε ελεύθερη απόδοση, το σημείο που χωρίζεται ο άνεμος- και προσφέρει εκπληκτική θέα της λίμνης, όπου μπορείτε να χαζέψετε με τις ώρες βαρκούλες, ferry boats, πολυτελή ταχύπλοα Riva και μικρά κότερα να την διασχίζουν, με φόντο τις ελβετικές Άλπεις.
Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε δύο από τις πιο εντυπωσιακές επαύλεις της περιοχής, τη Villa Serbelloni και τη Villa Melzi. Χαθείτε με τις ώρες και χαλαρώστε άφοβα στους υπέροχους κήπους τους. Απολαύστε μυρωδιές και χρώματα και ύστερα κατευθυνθείτε προς κάποια από τις πολλές τρατορίες της πόλης για ένα υπέροχο γεύμα α λα ιταλικά. Σας προειδοποιώ: δεν θα καταφέρετε να συνεννοηθείτε εύκολα. Εγώ, για πρώτη φορά στη ζωή μου, σήκωσα τα χέρια ψηλά, όταν ήρθε να πάρει παραγγελία ένας μετρ με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Μιλούσε ένα ακατάληπτο μείγμα ιταλικών και αγγλικών με τρομερή άνεση και με ταχύτητα μυδραλιοβόλου. Με το ζόρι συγκράτησα τα γέλια μου -σε αντίθεση με μια παρέα Γερμανών που, λίγα λεπτά αργότερα, όταν βρέθηκαν στην ίδια θέση, ξέσπασαν σε χάχανα- και κατέφυγα στο μενού (μόνο στα Ιταλικά) και τη νοηματική. Με αυτό τον τρόπο, το γεύμα μου απέκτησε και σασπένς, γιατί δεν ήξερα τι ακριβώς είχα παραγγείλει.
ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΧΘΗ
Αν σας κουράζει η οδήγηση σε αυτούς τους στενούς, φιδίσιους δρόμους, μπορείτε να πάρετε το ferry που ενώνει το Bellagio με το Menaggio, ακριβώς απέναντι, και από εκεί να κατευθυνθείτε νότια προς το Como.
Έτσι, όμως, θα δείτε μόνο τον ένα βραχίονα της λίμνης, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι και ο μόνος στον οποίο δεν προτείνεται το μπάνιο, γιατί τα νερά είναι σχετικά στάσιμα, σε αντίθεση με τους άλλους δύο.
Προτείνω να συνεχίσετε οδικώς, αρχικά προς τα νοτιοανατολικά, με κατεύθυνση τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της λίμνης, το Lecco, και από εκεί στροφή προς βορρά κατά μήκος της ανατολικής όχθης.
Όλα τα χωριά που θα δείτε, θα σας αφήσουν άφωνους με την ομορφιά τους, όμως εκείνο που πραγματικά θα σας καταπλήξει είναι η Varenna, ένα πραγματικό κόσμημα, που μπορεί άνετα να συγκριθεί με το Bellagio. Εδώ δεσπόζουν δύο υπέροχες επαύλεις, η Villa Cipressi και η Villa Monastera, και πάνω από αυτές ένα κάστρο. Όμως, εμένα προσωπικά με εντυπωσίασε περισσότερο το ιδιαίτερα γραφικό λιμανάκι, με τη μικρή βοτσαλωτή παραλία, τα ατμοσφαιρικά cafes και τις υπαίθριες γκαλερί. Περιπλανηθείτε νωχελικά στα πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια και, αν επιθυμείτε να περάσετε μια-δύο μέρες εδώ, επιλέξτε το εξαιρετικό Albergo Milano, από όπου μπορείτε να αφεθείτε στη μαγεία της λίμνης. Εγώ, δυστυχώς, δεν περίμενα να συναντήσω τόση ομορφιά σε ένα μικρό χωριό και είχα κανονίσει για όλες τις μέρες διαμονή στο Como. Συνέχισα με το αυτοκινητάκι μου μέχρι το βορειότερο άκρο της λίμνης και την κωμόπολη Sorico.
ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Από το Sorico μέχρι την Gravedona, η λίμνη θυμίζει θάλασσα, με μεγάλες παραλίες, δεκάδες παραλίμνια ξενοδοχεία, κάμπινγκ και water sports. Δεκάδες windsurf και kitesurf δίνουν μια πολύχρωμη νότα και τα jet ski θα σας πάρουν τα αυτιά. Ωραία ήταν, αλλά λίγο έξω από το κλίμα της λίμνης, γι' αυτό δεν αφιέρωσα πολύ από το χρόνο μου.
Συνέχισα με κατεύθυνση το Menaggio, άλλη μια υπέροχη κωμόπολη στο μέσο της δυτικής όχθης. Ο παραλιακός πεζόδρομος με τα εκατοντάδες ολάνθιστα παρτέρια είναι ιδανικός για περίπατο και για να απολαύσετε το παγωτό σας σε κάποια από τις εξαιρετικές gelaterias. Στα παγκάκια, δεκάδες ζευγαράκια κάθονται αγκαλιασμένα με τις ώρες σαν σύγχρονοι ήρωες του «I Promessi Sposi».
Πολλοί χρησιμοποιούν το Menaggio ως ορμητήριο για πεζοπορίες ή διαδρομές mountain bike στα γειτονικά βουνά και κοιλάδες μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Άλλοι κατευθύνονται προς την Ελβετία, τη λίμνη Lugano και το ομώνυμο κοσμοπολίτικο θέρετρο.
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Όμως, κοσμοπολίτικα θέρετρα διαθέτει πολλά και η λίμνη Como· ένα από αυτά είναι το Tremezzo, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα του Menaggio. Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τη Villa Carlotta, ίσως την πιο φημισμένη έπαυλη ολόκληρης της λίμνης. Μέρος της φήμης της οφείλεται στους πολυτελείς εσωτερικούς της χώρους και τα υπέροχα ρομαντικά γλυπτά του Antonio Canova. O κύριος λόγος όμως είναι ο εξαιρετικός βοτανικός κήπος, που υπήρξε το αποτέλεσμα ενός άτυπου διαγωνισμού «επιδειξιομανίας» κατά το 18ο αιώνα, ανάμεσα στο γαμπρό του ιδιοκτήτη της, Μαρκήσιο Giorgio Clerici, και τον ανταγωνιστή του, ιδιοκτήτη της Villa Melzi -στο Bellagio, θυμάστε; Ο διαγωνισμός για τον καλύτερο κήπο κατέληξε σε περιφανή νίκη της Villa Carlota, οι ιδιοκτήτες της οποίας καμαρώνουν έκτοτε για τα 500 είδη που φύονται στα 14 εκτάρια της αυλής τους. Αν είστε fan της σειράς ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων», πρέπει να επισκεφθείτε και την Villa Balbianello, όπου γυρίστηκε η σκηνή με τον διαγαλαξιακό έρωτα στο «2ο επεισόδιο».

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Έχοντας ολοκληρώσει το γύρο της λίμνης, πήρα το δρόμο της επιστροφής για το Como. O καιρός χάλασε ξαφνικά -με τρόπο καρμπόν, όπως τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες ημέρες, σαν να πατήθηκε ένας διακόπτης. Πυκνά σύννεφα σκέπασαν τη λίμνη και μια δυνατή βροχή δεν άργησε να ξεσπάσει. Μου φάνηκε απολύτως ταιριαστή αυτή η αλλαγή σκηνικού. Ο καιρός έμοιαζε να εναρμονίζεται με την κυκλοθυμική διάθεση που χαρακτηρίζει τους ερωτευμένους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια