Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ιστορία του Μεγάρου Υπατία

Πολλοί Αθηναίοι και κάτοικοι της πρωτεύουσας έμαθαν την ύπαρξη του "Μεγάρου Υπατία" από τη μεταφορά των λαθρομεταναστών από το κτίριο της Νομικής σε αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα ("παλάτι" το λένε οι περαστικοί), στη γωνία των οδών Πατησίων και Ηπείρου.
Από τα πιο λαμπερά δείγματα κατοικίας που σώζονται επί της οδού Πατησίων, το Μέγαρο Λιβιεράτου, όπως ήταν η παλαιά ονομασία του, συμπλήρωσε πριν από δύο χρόνια έναν αιώνα ζωής.
Χτίστηκε τη διετία 1908 -1909 για λογαριασμό του Κεφαλλονίτη  βιομηχάνου Γεράσιμου Λιβιεράτου, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874 - 1944).
Ο νεομπαρόκ ρυθμός του συνιστά μια από τις πρώτες ρήξεις με τον κλασικισμό στην Αθήνα και μια ποιοτική εφαρμογή των αρχών της Beaux - Arts.
Το οικοδόμημα αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ., και σήμερα ανήκει σε ιδιώτη επιχειρηματία που παραχώρησε ένα τμήμα του ισογείου και του ημιυπόγειου για να στεγαστούν - προσωρινά - οι αλλοδαποί.
Πάντως, από την πρώτη στιγμή, οι ίδιοι διαμήνυσαν ότι οι χώροι που τους διατέθηκαν είναι ασφυκτικά μικροί για να καλύψουν τις ανάγκες όλων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια