Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελικώνας

Μπορεί μπροστά στη θεόρατη παρουσία του γειτονικού διάσημου Παρνασσού ο Ελικώνας να μοιάζει μικρός και ασήμαντος, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν τη μυθολογική κατοικία των εννέα Μουσών - κόρες του Δία και της Μνημοσύνης - σε αυτό το δασωμένο βουνό της Βοιωτίας.
Ο Ελικώνας βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα και τα χωριά του Αγία Αννα, Ελικώνας και Κυριάκι, καθώς διαθέτουν πλέον υποδομή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
ΕκδρομέςΗ ομορφότερη ασφάλτινη ορεινή διαδρομή είναι αυτή που συνδέει μεταξύ τους τα κεφαλοχώρια Αγία Άννα  και Κυριάκι (14 χλμ).
Στα μισά σχεδόν της πορείας σας θα βρείτε τη δασική θέση "Αρβανίτσα", ένα μικρό λιβαδι πνιγμένο στα έλατα, με οργανωμένους χώρους αναψυχής.
Από εδώ μπορείτε να ανηφορίσετε για τη χιονισμένη κορυφή Παλιοβούνα (1.748 μ) ή να απολαύσετε σύντομες πεζοπορικές διαδρομές στο ελατοδάσος .
Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί αναψυκτήριο.
Το χειμώνα, λόγω υπομέτρου, τα χιόνια είναι σύνηθες φαινόμενο και οι εικόνες που θα αντικρίσετε ελπίζουμε να σας ανταμείψουν.
Φτάνοντας στο χωριό Κυριάκι, έχετε δύο επιλογές.
Η πρώτη είναι να κατευθυνθείτε προς Δίστομο και από εκεί για Λιβαδειά - Αράχοβα.
Στην πορεία σας θα περάσετε από το χωριό Στείρι, απ όπου εύκολα θα προσεγγίσετε το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά, ένα από τα σημαντικά βυζαντινά μνημεία της χώρας με καταβολές ίδρυσης από τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική του αλλά και οι ενδιαφέρουσες αγιογραφίες του.
Το καθολικό του, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, χτίστηκε το 1020.
Η δεύτερη επιλογή είναι να κατευθυνθείτε βορειανατολικά, προς το χωριό Ελικώνας (12 χλμ), απολαμβάνοντας τη θέα στις χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού.
Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε προς Λιβαδειά (16 χλμ).
Αν έχει προηγηθεί χιονόπτωση, φρόνιμο θα ήταν να ρωτήσετε του ντόπιους για την κατάσταση του οδοστρώματος.
Σε περίπτωση αμετανόητης καλοκαιρίας, η θάλασσα είναι κοντά.
Από την Αγία Άννα έχετε θαλασσινές διεξόδους στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου και στις παραλίες του Σαράντη και της Δόμβραινας.
ταξίδια

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια