Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δημήτρης Μητρόπουλος 1896 - 1960 συνθέτης και μαέστρος

Γέννηση: 1 Μαρτίου 1896, Αθήνα
Απεβίωσε: 2 Νοεμβρίου 1960, Μιλάνο, Ιταλία
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος είναι από τους σημαντικότερους νεώτερους Έλληνες συνθέτες και μαέστρους και κατατάσσεται σαν ένας από τους κορυφαίους μαέστρους του 20 αιώνα.
Οι ερμηνείες που έδωσε άφησαν εποχή.
Με καταγωγή από το χωριό Μελισσόπετρα Γορτυνίας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1896. Σήμερα μόνο ερείπια σώζονται από το πατρικό του σπίτι στη Μελισσόπετρα. Αρχικά σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Ως αρχιμουσικός διηύθυνε την ορχήστρα του Ελληνικού Ωδείου (1924 -1925), την ορχήστρα του Συλλόγου Συναυλιών (1925 -1927) και μέχρι το 1939 την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών
Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Έγινε μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής ορχήστρας - της Μινεάπολις και από το 1949 -1957 εργάστηκε ως μόνιμος διευθυντής της Φιλαρμονικής της Ν.Υόρκης.
Παράλληλα, διηύθυνε και στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα του κόσμου.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος έγραψε εξπρεσιονιστικά και ατονικά, αλλά σταμάτησε τη σύνθεση και αφιερώθηκε στη διεύθυνση ορχήστρας. Έκανε πρόβες με την ορχήστρα χωρίς παρτιτούρα, γιατί ήξερε απ έξω τις φωνές των οργάνων. Το συνθετικό έργο του Δ. Μητρόπουλου είναι επηρεασμένο από τις σύγχρονες μουσικές τάσεις της εποχής του.
Έργα του: "Η ψυχή μου", "Η ελληνική σονάτα", "Τέσσερα Κυθηραικοί χοροί", η όπερα "Βεατρίκη", η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά το 1919 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, ενώ διακρίθηκε και ως πιανίστας.
Πέθανε το 1960 κατά τη διάρκεια μιας πρόβας με την ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου.
ΩΛΕΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια