Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

SMS αρκούδων προς επιστήμονες!

Ο "Γιώργαρος", ο μεγαλύτερος αρκούδος στην Ελλάδα, και ο "Απρόσμενος", ο πιο απρόβλεπτος , αντί για βρυχηθμούς και γρυλλίσματα στέλνουν....SMS!.
Με αυτόν τον τρόπο από τις κορυφές του Γράμμου και της Β.Πίνδου "επικοινωνούν" με τους επιστήμονες του Αρκτούρου και απαντούν στο πού βρίσκονται, πού τρώνε και τι, πότε ζευγαρώνουν, πότε πέφτουν στη χειμέρια νάρκη τους.
Πρόκειται για το τελευταίο ερευνητικό
(και πρωτοποριακό) πρόγραμμα που υλοποιεί η οργάνωση σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία κινητικής τηλεφωνίας.
Εφαρμόζοντας δορυφορικά συστήματα, 11 καφέ αρκούδες από τις συνολικά 300 της χώρας στέλνουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους (GPS, VHF, SMS) μέσω των ειδικών κολάρων που τους έχουν τοποθετηθεί πολύτιμα στοιχεία στην έδρα του Αρκτούρου στη Φλώρινα, επιτρέποντας τη συμπλήρωση του παζλ για την οικολογία και βιολογία τους στην ελληνική φύση.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε Γράμμο, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη.
Παρ όλα τα στοιχεία όμως που έχουν συγκεντρώσει επί δύο χρόνια οι επιστήμονες του Αρκτούρου δεν έχουν δώσει απάντηση σε έναν γρίφο που εντόπισαν. Διαπίστωσαν ότι οι αρκούδες που ζουν στα δάση της Φλώρινας και στο Άσκιο Όρος της Κοζάνης εμφανίζουν διαφορετικό γενετικό αποτύπωμα από αυτές του Γράμμου, της Πίνδου, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του "Αρκούρου" Λ.Γεωργιάδη.
Το δίκτυο παρακολούθησης, που επεκτείνεται τώρα με σκοπό να αποτυπώσει την κατάσταση εκατέρωθεν του κάθετου άξονα της Εγνατίας, Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, αναμένεται να προσφέρει στοιχεία για τη λύση αυτού του γρίφου.
Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια