Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κύθηρα / Kithera

Μία κουκκίδα γης μεταξύ του Ιόνιου, του Μυρτώου και του Κρητικού πελάγους, πλημμυρισμένη ομορφιά, γραφικότητα και ιστορικές μνήμες.
Αν συμφωνείτε ότι η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη ήξερε ποιον παράδεισο να επιλέξει για να απολαύσει τις χαρές της ζωής, τότε κι εσείς καταλαβαίνετε γιατί αξίζει να επισκεφθείτε τα Κύθηρα!
Οδοιπορικό
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τη Χώρα και αφού περπατήσετε μέσα από τα πάλλευκα σοκάκια θα ανεβείτε στο ενετικό φρούριο για να απολαύσετε τη θέα, αλλά και για να γνωρίσετε την ιστορία του.
Στη συνέχεια θα επισκεφτείτε το μέγαρο όπου σήμερα φιλοξενείται το ιστορικό αρχείο του νησιού. Δείτε ακόμη το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και το Μαρκάτο, το κτίριο της παλιάς αγοράς που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Στο μεσαιωνικό οικισμό Μέσα Βούργο θα δείτε μερικές ακόμη από τις θαυμάσιες εκκλησίες των Κυθήρων, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα ενημερωθείτε για την ιστορία της περιοχής.
Στο Καψάλι θα κάνετε το μπάνιο σας και μετά θα βολτάρετε στον παραλιακό πλακόστρωτο πεζόδρομο. Θα δείτε και τον παλιό ανεμόμυλο κοντά στον Πίσω Γιαλό. Ξεκινήστε μετά για το Λιβάδι. Εκεί θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι Κατούνι και το παλιό Αγγλικό Σχολείο. Από τα μαγαζάκια της περιοχής θα αγοράσετε κεραμικά πολύ καλού γούστου, και φυσικά, μετά τις αγορές σας αξίζει να επισκεφτείτε τα ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Ελέσας και της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, το μεσαιωνικό κάστρο του Μυλοπόταμου. Πολλές και πλούσιες οι δημιουργίες με τις οποίες το χέρι του ανθρώπου στόλισε το νησί.
Τα Κύθηρα είναι γενικότερα ένα νησί με πολλές εκπλήξεις για τον εκδρομέα. Μια από αυτές σας περιμένει στην περιοχή Φόνισσα με τον εντυπωσιακό καταρράκτη της. Μία δεύτερη σας αναμένει στο μεγάλης φυσικής ομορφιάς Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Και μια τρίτη έκπληξη, ειδικά εάν τρέφετε μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα, θα βρείτε στην ανατολική πλευρά του νησιού: η αμμουδιά στον οικισμό Διακόφτι είναι πραγματικά θεσπέσια, όπως και πολλές άλλες από τις αμμουδιές που θα συναντήσετε στο νησί.
Δροσιστείτε στην κρυστάλλινη θάλασσα! Ανηφορίζοντας βορειότερα, μετά από μία στάση στην Αγία Πελαγία, από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού, θα κάνετε μια εκδρομή στο θαυμάσιο φαράγγι της Λαγκάδας. Με λίγα λόγια, στα Κύθηρα μπορείτε να κάνετε ήσυχες διακοπές, όποτε όμως το θελήσετε σας δίνονται οι ευκαιρίες για να διασκεδάσετε σε πιο έντονους ρυθμούς.

Πού θα κολυμπήσετε
Πολύ όμορφες παραλίες θα βρείτε στις τοποθεσίες: Αγία Πελαγία, Διακόφτι, Καψάλι, Μηλιδόνι, Φυρή ’μμος, Καλαδί, Λορέντζου, Χαλκός κι άλλες που θα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Εκδρομή
Μια και φτάσατε ως εδώ αξίζει τον κόπο (αν το επιτρέπει ο καιρός) να κάνετε μια επίσκεψη στα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο όπως λέγεται. Βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση της Μεσογείου, ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Επάνω στο νησί υπάρχουν 3 οικισμοί και κατοικούν περίπου 70 άνθρωποι. Θα το περπατήσετε όλο και θα δείτε γραφικά εκκλησάκια και στο Κάστρο ερείπια από την αρχαία Αιγίλα. Στον Ξηροπόταμο και στην Καμαρίλα θα κάνετε ένα θαυμάσιο μπάνιο. Αν βρεθείτε εκεί στις 17 Αυγούστου θα απολαύσετε το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα και καλό φαγητό. Νοικιάζονται δωμάτια και υπάρχουν ταβερνάκια με tι άλλο; φρέσκο ψάρι (αστυνομία τηλ.: 27360-33767, κοινότητα τηλ.: 27360-33004).
Πού και τι θα φάτε
Οι γραφικές ταβέρνες των Κυθήρων σας περιμένουν με νοστιμότατες ντόπιες σπεσιαλιτέ και φυσικά με ολόφρεσκο ψάρι: Υδραγωγείο (στο Καψάλι), Σωτήρης (στον Αβλέμονα), Μιχάλης (στα Μητάτα), Μανώλης (στο Διακόφτι), Φιλιώ (στον Κάλαμο), Πλάτανος (στο Μυλοπόταμο), Πανάρετος (στον Ποταμό), Νόντας (στην Πλατιά ’μμο).

Πού θα διασκεδάσετε
Το βράδυ τα Κύθηρα είναι ήσυχα, όχι όμως πληκτικά. Αν μάλιστα πάτε στο Καψάλι, θα μπορέσετε να ξεδώσετε σε κάποιο από τα καλοφτιαγμένα μπαράκια, πίνοντας το ποτό σας και ακούγοντας καλή μουσική.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Να αγοράσετε αγνό θυμαρίσιο μέλι και ντόπια παξιμάδια λαδιού.
Πληροφορίες
Μετάβαση: Με πλοίο από τον Πειραιά (τηλ. πρακτορείου: 210-4124800) σε 7 ώρες ή με Ιπτάμενο Δελφίνι (τηλ.: 210-4199000) σε 3 ώρες και 40 λεπτά. ’λλος ένας τρόπος είναι να πάτε οδικώς στη Νεάπολη Λακωνίας (356 χλμ. από την Αθήνα) κι από κει να πάρετε φεριμπότ για τα Κύθηρα. Το ταξίδι διαρκεί μόλις 40 λεπτά (ΚΤΕΛ Αθήνας, 210-5124913, πρακτορείο Νεάπολης: 27340-22214). Αν πάλι προτιμάτε το αεροπλάνο, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα σας ενημερώσουν για τις πτήσεις (τηλ.: 210-9666666).
Διαμονή: Στη Χώρα: Μαργαρίτα (τηλ.: 31711). Στην Αγία Πελαγία: Ρομάντικα (τηλ.: 33834), Φιλοξένια (τηλ.: 33100), Aphrodite (τηλ.: 33926) και Pelagia Beach (τηλ.: 33178). Στο Λιβάδι: Αποσπερίδες
(τηλ.: 31790). Στο Διακόφτι: Πόρτο Διακόφτι (τηλ.: 33760) και Μαϊστράλι (τηλ.: 33749). Στο Καψάλι: Ράικος (τηλ.: 31629), Καλοκαιρινές Κατοικίες (τηλ.: 31265), Αφροδίτη (τηλ.: 31328).
Χρήσιμα:
Κωδικός: 27360.
Δήμος (Χώρα): 31213.
Αστυνομία (Χώρα): 31206.
Λιμεναρχείο (Καψάλι): 31222

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια