Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ραπανάκια για την όρεξη

Ίσως να γνωρίζετε μόνο τα κόκκινα μικρά και στρογγυλά, όμως μπορεί επίσης να είναι κιτρινωπά, λευκά ή μαύρα (εξωτερικά).
Τα χειμωνιάτικα ραπανάκια είναι πιο πικάντικα από τα καλοκαιρινά, αλλά έχουν πολλούς φανατικούς καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, έχουν το ίδιο χυμώδες λευκό σώμα, γεμάτο φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Το "ταπεινό" ραπανάκι είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως λαχανικό που διευκολύνει την πέψη και γι αυτό στη μεσογειακή κουζίνα κατέχει σημαντική θέση στις σαλάτες.
Στην Ελλάδα το τρώμε κυρίως ως ορεκτικό πριν από το γεύμα, χωρίς να γνωρίζουμε πολλά για τα θρεπτικά του στοιχεία.
Τα μικρά ραπανάκια είναι εξαιρετική πηγή καρατενοειδών (Β καροτίνη, γλουτένιο), βιταμίνης C και Ε, φυλικού οξέοως, καλίου, ενώ είναι πλούσια σε φυτοστερόλες. Χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για το βήχα, ενώ συνιστάται η κατανάλωσή τους για τη διάλυση των νεφρόλιθων και την αντιμετώπιση των ηπατικών παθήσεων (ειδικά για τον ίκτερο).
Έχουν, επίσης, αποτοξινωτική δράση στον οργανισμό, αυξάνοντας την οξυγόνωση στο αίμα, είναι διουρητικά και μειώνουν τα αέρια από τα έντερα, καθαρίζοντάς τα πιό ποικίλα παράσιτα, ενώ
παράλληλα βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Τέλος, τα ραπανάκια έχουν τη φήμη της αφροδισιακής τροφής ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους.
Το καλύτερο πάντως είναι ότι, εκτός από όλες αυτές τις φαρμακευτικές ιδιότητες έχουν λίγες θερμίδες, άρα είναι ιδανική τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
  • * Τα ραπανάκια είναι καλό να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος πριν από την κατανάλωσή τους. 
Οι ειδικοί συνιστούν να τρώγονται ωμά, για να διατηρούνται αναλλοίωτες όλες οι θρεπτικές τους ουσίες, οι οποίες υποβαθμίζονται από το βράσιμο.
  • * Πίνονται και σε χυμό, μαζί με καρότο και άλλα λαχανικά, πριν από το γεύμα, αλλά σε μικρές ποσότητες (ένα ποτήρι του κρασιού).
  • * Μια καλή ιδέα είναι να τρίψετε τα ραπανάκια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, να τους ρίξετε έπειτα αλάτι, χυμό λεμόνι, λάδι και να τα αφήσετε έτσι για λίγη ώρα. Ύστερα σερβίρετε το μείγμα ως μια ορεκτική σαλάτα, λιτή και υγιεινή.
klife

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια