Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μακαρονάκι κοφτό με τσουκνίδες

Μακαρονάκι κοφτό με τσουκνίδες

Οι νόστιμες, πικάντικες, και σύμφωνα με τους αρχαίους γιατρούς, ευεργετικές για τον οργανισμό, τσουκνίδες σε ένα υπέροχο νηστίσιμο φαγητό, την συνταγή για το οποίο μας έδωσε η εξαιρετική μαγείρισσα Εύη Βουτσινά, συγγραφέας και λαογράφος.


Υλικά
Μερίδες: 4
 1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
 2 κλωναράκια ξερό φασκόμηλο
 3 - 4 ματσάκια τσουκνίδες
 10 - 12 χλωρά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
 1 μεγάλο μάτσο μακεδονήσι (μοσχομαϊντανός ή μυρώνι), χοντροκομμένο (εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μαϊντανό)
 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι + λίγο ακόμα για τα ζυμαρικά
 αλάτι και πιπέρι
 χυμός από 1/2 λεμόνι
 1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια, τριμμένα

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις τσουκνίδες από τα χοντρά κοτσάνια (προτιμότερο φορώντας γάντια), τις κόβουμε στα δύο και τις πλένουμε.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε λίγο τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τις τσουκνίδες και το μακεδονήσι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να αφήσουν τα χόρτα τα υγρά τους και να «πέσουν». Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί λίγο νεράκι.
Αλατοπιπερώνουμε και, όταν τα χορταράκια είναι έτοιμα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 2 κουτ. σούπας από τα τριμμένα φουντούκια. Προσέχουμε να μην υπάρχουν περιττά υγρά.
Βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει μαζί με το φασκόμηλο.
Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε λίγο λάδι και 2 κουτ. σούπας αλάτι μαζί και το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε.
Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, αφαιρούμε τα κλωνάρια του φασκόμηλου, ρίχνουμε 1 ποτήρι κρύο νερό και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με 1 κουτ. σούπας λάδι και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
Βάζουμε στα πιάτα μακαρονάκι, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια και στο κέντρο βάζουμε τα μαγειρευτά χόρτα σαν σάλτσα. Μπορούμε να ανακατέψουμε όλα τα χόρτα με τα μακαρόνια, να σερβίρουμε και να ρίξουμε από πάνω τα φουντούκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια