1 ώρα ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'
Υλικά
Κομμάτια: για περίπου 25 κομμάτια
Για το κέικ
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό τύπου Κερκύρας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
6 αυγά
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανιλίνες
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
1 φλιτζ. τσαγιού τρούφα σοκολάτας
Για το σιρόπι
2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού νερό
2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Για το γλάσο σοκολάτας
4 γεμάτες κουτ. σούπας κακάο
10 γεμάτες κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
2 γεμάτες κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
3/4 φλιτζ. τσαγιού τρούφα σοκολάτας
Διαδικασία
Σιρόπι
Για το μυρμηγκάτο, ξεκινάμε με το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
Κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με μήκος πλευράς 30 εκ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ένα κιτρινωπό μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Το μείγμα θα μοιάζει κομμένο, αλλά στη συνέχεια θα προστεθεί το αλεύρι και θα δέσει ξανά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τις βανιλίνες. Τα ρίχνουμε στο μείγμα αυγών, εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας με το φτερό μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε και την τρούφα και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα, μέχρι να σκορπίσει ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Ξεφουρνίζουμε το κέικ και όσο είναι ακόμη καυτό το σιροπιάζουμε αργά και σταδιακά με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει το σιρόπι, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Γλάσο σοκολάτας
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε καλά το κακάο, την άχνη, τη βανιλίνη και το κορν φλάουρ, μέχρι να αναμειχθούν.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα, το νερό και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του κακάο, ανακατεύοντας καλά με μια ελαστική σπάτουλα, και σιγοβράζουμε μέχρι το γλάσο να δέσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρά, για 5 λεπτά, και περιχύνουμε το κρύο σιροπιασμένο κέικ. Μόλις το γλάσο σφίξει κι άλλο, πασπαλίζουμε με την τρούφα σοκολάτας. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Γαστρονόμος,
0 Σχόλια