Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πίτα παστίτσιο

Πίτα παστίτσιο

Αν αγαπάτε το παστίτσιο και τις πίτες αυτή είναι μια συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε! Φτιάξτε πίτα παστίτσιο με φύλλο κρούστας και γέμιση από μακαρόνια με κιμά και μπεσαμέλ!


Συστατικά
Για τα μακαρόνια με κιμά
300 γρ. ζυμαρικά, για παστίτσιο
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1 στικ κανέλας
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
50 γρ. λευκό κρασί
1 κύβο κότας
2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
250 γρ. τριμμένες ντομάτες
1 λίτρο νερό
αλάτι
πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
30 γρ. σπορέλαιο
30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. γάλα πλήρες
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σύνθεση
10 φύλλα κρούστας για πίτες, 450 γρ.
2 αυγά, μεσαία
200 γρ. φέτα
50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό
120 γρ. ελαιόλαδο
Πίτα παστίτσιο
Εκτέλεση 
Για τα μακαρόνια με κιμά 
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. 
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε και αυτό. 
Σπάμε τον κιμά με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 
Πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. 
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και το στικ κανέλας, και ανακατεύουμε.  
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. 
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον κύβο, τη ζάχαρη, τις τριμμένες ντομάτες, το νερό και τα ζυμαρικά. 
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά και να δέσει η σάλτσα. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη μπεσαμέλ 
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το σπορέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να πάρει μια βράση και να σφίξει το μείγμα. 
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.  
Τρίβουμε μέσα στην κατσαρόλα το μοσχοκάρυδο στον τρίφτη χειρός, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Για τη σύνθεση 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τα ζυμαρικά το φύλλο δάφνης και το στικ κανέλας, ρίχνουμε μέσα την μπεσαμέλ, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Σπάμε μέσα τα αυγά και ρίχνουμε τη γραβιέρα. 
Κόβουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τα ρίχνουμε και αυτά, και ανακατεύουμε. 
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28x36 εκ. 
Τοποθετούμε τα μισά φύλλα στο ταψί το ένα πάνω στο άλλο, ραντίζοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα από κάθε φύλλο. 
Ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο τα άλλα μισά φύλλα από πάνω. 
Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα, αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα σε 8 κομμάτια. 
Μεταφέρουμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 1 ώρα. 
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. 
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. 
akispetretzikis

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια