Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Sir Keir Starmer ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Sir Keir Starmer
Ο Σερ Κιρ Ρόντνεϊ Στάρμερ (αγγλικά: Sir Keir Rodney Starmer, 2 Σεπτεμβρίου 1962) είναι Βρετανός πολιτικός και πρώην δικηγόρος, που υπηρετεί ως Αρχηγός της Α.Μ. Πλέον Πιστής Αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από τον Απρίλιο του 2020.


Είναι βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Εργατικό Κόμμα, για την εκλογική περιφέρεια του Χόλμπορν εντ Σαιντ Πάνκρας, από τον Μάιο του 2015.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Κιρ Στάρμερ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1962 στο νότιο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Σάρρεϋ της Αγγλίας. Προέρχεται από οικογένεια όπου στήριζει το Εργατικό Κόμμα. Αποφοίτησε το Λύκειο "Reigate Grammar School" στο Σάρρεϋ το 1981. Επίσης, είναι κάτοχος διπλωμάτων μουσικής πάνω στο Φλάουτο, στο Πιάνο και το Βιολί, από την μουσική σχολή "Guildhall School of Music and Drama" του Λονδίνου. 
Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, λαμβάνοντας αριστούχος (First Class Honours) πτυχίο το 1985. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Αστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (BCL) το 1986. 
Είναι εγγεγραμμένος στον δικηγορικό σύλλογο του Σίτι του Λονδίνου από το 1987. Μετά την εγγραφή του στον δικηγορικό σύλλογο, εργάστηκε αποκλειστικά ως δικηγόρος υπεράσπισης ειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν οριστεί ως Σύμβουλος της Βασίλισσας (QC) το 2002. Το 2008 έγινε Διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) και Προϊστάμενος της Βασιλικής Εισαγγελίας (CPS), θέση που διατήρησε ως το 2013. Για τον ρόλο του ως Διευθυντή Δημόσιας Εισαγγελίας, χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού (KCB) το 2014. 
Εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων στις γενικές εκλογές του 2015 και ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον όρισε ως σκιώδη Υπουργό Μετανάστευσης, θέση από την οποία ο Στάρμερ παραιτήθηκε το 2016 μαζί με πολλούς άλλους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Κόρμπιν. Αργότερα διορίστηκε σκιώδης υπουργός αρμόδιος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές του 2019, ο Στάρμερ εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στις 4 Απριλίου 2020.
Τον Μάιο του 2022, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για εικαζόμενη παραβίαση των κανόνων υγειονομικού περιορισμού που ίσχυαν το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο..
Ο Στάρμερ έχει χαρακτηριστεί ως κεντροαριστερός έως και κεντρώος πολιτικός. Γενικότερα είναι μετριοπαθές μέλος του Εργατικού Κόμματος.
Sir Keir Starmer
Προσωπική ζωή
Είναι παντρεμένος από το 2007 με την δικηγόρο Βικτώρια Αλεξάντερ, με την οποία έχουν αποκτήσει 2 παιδιά. Αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος. ίναι υποστηρικτής της Άρσεναλ και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά στο παρελθόν με το ποδόσφαιρο. Έχει δηλώσει πως είναι χορτοφάγος. 

Διαμένει στο βόρειο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια