Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

World Autism Awareness Day / Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

World Autism Awareness Day
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.
Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη και ανεπαρκώς κατανοητή αναπηρία που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.
Τα παιδιά και οι ενήλικοι με αυτισμό και γενικά όσοι ζουν με αναπηρίες σηκώνουν διπλό βάρος.
Εκτός από τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω της αναπηρίας τους, αντιμετωπίζουν επίσης την αρνητική στάση της κοινωνίας, την ανεπαρκή υποστήριξη των αναγκών τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις κατάφωρες διακρίσεις.
World Autism Awareness Day
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2008, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Στόχος της Σύμβασης είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες να απολαμβάνουν ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Μέχρι σήμερα, 144 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση και 83 την έχουν επικυρώσει.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι αφιερωμένη στον στόχο της καλύτερης κατανόησης του αυτισμού και στην προώθηση της καθολικής εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.
Συνδυάζοντας την έρευνα με τις προσπάθειες ενημέρωσης, μπορούμε να προσφέρουμε στους ενήλικες και στα παιδιά με αναπηρία όπως ο αυτισμός, την προστασία, τη στήριξη και την πλήρη ένταξη σε μια αλληλέγγυα κοινωνία.
Στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, ας θυμηθούμε ότι ο καθένας μας μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη.
Ας ενωθούμε με τα αυτιστικά άτομα, τις οικογένειες και τους υποστηρικτές τους με μία φωνή για την καλύτερη ενημέρωση και κατανόηση.
Ας κοιτάξουμε μέσα μας, και ας αξιολογήσουμε ξανά τη στάση μας και τη στάση της κοινωνίας μας, ώστε να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις που προκαλούν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία.
Ας αφοσιωθούμε στη δημιουργία μια δίκαιης κοινωνίας αλληλεγγύης που θα προσφέρει αληθινή αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια