Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί η κοινωνία μας βυθίζεται στη βία

η κοινωνία μας βυθίζεται στην βία
Οι δολοφονίες, με τελευταία αυτήν της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους από τον πρώην σύντροφο της, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ξυλοδαρμοί και τα μαχαιρώματα, ακόμα και από συμμορίες ανηλίκων, τα συνεχιζόμενα φρικώδη περιστατικά σχολικού εκφοβισμού – με δράστες μέχρι και ανήλικα κορίτσια – απασχολούν, δυστυχώς, διαρκώς την επικαιρότητα.
Τις πταίει για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στην βία; Στην πραγματικότητα όλη αυτή η απόλυτη βία που βλέπουμε καθημερινά δεν είναι μόνον συγκυριακό αποτέλεσμα του μακροχρόνιου εγκλεισμού της πανδημίας που προηγήθηκε και των επιπτώσεών του στο νευρικό σύστημα. Αποτελούν γενικότερο αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ηθικών αξιών, των παραδοσιακών θεσμών, της οικογένειας, της παιδείας και της αγωγής.

Είναι αποτέλεσμα της ανηθικοποίησης της πολιτικής, του μηδενισμού της διανόησης, της κατάλυσης του κράτους δικαίου, του κυρίαρχου κυνισμού, της έλλειψης συλλογικού οράματος. Τέλος, είναι αποτέλεσμα της ανάδειξης ως “προτύπων” διαφόρων ελεεινών και λούμπεν προσώπων, κατωτάτης υποστάθμης.

Ευθύνονται ακόμα και η υποβάθμιση της γλώσσας, η γενικευμένη αγραμματοσύνη, η εξαφάνιση της φιλαναγνωσίας, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός και η εγκεφαλική δυσλειτουργία που αυτά συνεπάγονται. Η σύγκλιση των παραπάνω οδηγεί, έχει ήδη οδηγήσει, σε μία δυστοπική κοινωνία που βυθίζεται στην βία, την οποία ζούμε καθημερινά.


Η αποσύνθεση της ζωής μας, η αποδόμηση της κοινωνίας μας, η κατάλυση των κοινών τόπων μας, η εχθροπάθεια, η μισαλλοδοξία, και τελικά η εγκληματικότητα και η κατάσταση “όλοι εναντίον όλων”, προκύπτουν νομοτελειακά, όταν σε μία χώρα δεν υπά(ρχουν ηγέτες, κοινό σύστημα αξιών, ταγοί και πρότυπα. Η αντιστροφή του θανατηφόρου ρου της ιστορίας μας μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει μόνον από μία επανάσταση στην Παιδεία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια