Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έλληνες επιστήμονες για τα συμπτώματα αυτισμού

World Autism Awareness Day
Ομάδα επιστημόνων με ελληνικές συμμετοχές παρενέβη σε πειροματόζωα για τα "συμπτώματα" του αυτισμού.
 Τα "συμπτώματα" του αυτισμού σε πειραματόζωα κατάφεραν για πρώτη φορά να αναστρέψουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του McGill και του Μόντρεαλ στον Καναδά.
 Μεταξύ των επιστημόνων της μελέτης, που δίνει νέες ελπίδες για αποτελεσματικές θεραπείες της αναπτυξιακής διαταραχής στο μέλλον, είναι και ο ελληνικής καταγωγής κ. Χρήστος Γκόγκας, ενώ στην επιστημονική ομάδα συμμετείχε και ο κ.Εμμανουήλ Ραμπακάκης.
Οι ερευνητές αφαίρεσαν από το DNA των πειραματόζωων συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία προέκυψε ότι ευθύνονται για την υπερπαραγωγή νευροχημικών ουσιών στον εγκέφαλο, προκαλώντας "αυτιστική" συμπεριφορά στα τρωκτικά. Τα γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα εμφάνιζαν τρία συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια, όπως μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, επικοινωνιακές δυσκολίες, καθώς και επαναλαμβανόμενες στερεότυπες συμπεριφορές σε σχέση με τα υγιή ποντίκια.

Αίτια.
"Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι συμπεριφορές οφείλονται στην υπερπαραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, οι οποίες ονομάζονται νευρολιγίνες. Αυτές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις συνάψεις, οι οποίες ρυθμίζουν την επικοινωνία των νευρώνων μεταξύ τους και την ανταλλαγή πληροφοριών από τον ένα νευρώνα στον άλλο", λέει στον "Ε.Τ" ο κ.Χρήστος Γκόγκας, ερευνητής στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου McGill.
"Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική ανακάλυψη στον τομέα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, καθώς με τη μελέτη μας ρίχνουμε για πρώτη φορά φως στον τρόπο που λειτουργεί η πρωτεϊνοσύνθεση και κατά συνέπεια η διαδικασία της παραγωγής των συστατικών εκείνων που φαίνεται ότι ευθύνονται για τα συμπτώματα του αυτισμού" εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ.Γκόγκα, για την "αντιστροφή" των συμπτωμάτων του αυτισμού χρησιμοποίησαν δύο μεθόδους.
Η πρώτη αφορούσε στη χρήση υπό ανάπτυξη αντι-καρκινικών φαρμάκων σε ενήλικα ποντίκια, με τα οποία κατάφεραν να "μπλοκάρουν" την υπερπαραγωγή των νευρολιγίνων.
Η δεύτερη μέθοδος αφορά στη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων ιών, με τους οποίους μετέφεραν συγκεκριμένες μεταλλάξεις που θα "διόρθωναν" τα μοριακά μονοπάτια της διαδικασίας της πρωτεϊνοσύνθεσης. Κατόρθωσαν, δηλαδή, και με τη δεύτερη μέθοδο, να αναστείλουν την υπερπαραγωγή των νευρολιγίνων, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσαν και την επικοινωνία μεταξύ των νευρώσεων, αποκαθιστώντας την "αυτιστική" συμπεριφορά.

Άλλες παθήσεις.
"Η κατανόηση του ακριβούς τρόπου λειτουργίας της πρωτεϊνοσύνθεσης στις συνάψεις των νευρώνων θα οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, καθώς και ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από πειράματα σε γενετικά τροποποιημένα μοντέλα ποντικιών που προορίζονταν για μελέτες που αφορούν στον καρκίνο", αναφέρει ο επιστήμονας που κατάγεται από τον Ωρωπό Πρεβέζης.
"Το ελπιδοφόρο είναι ότι η αναστροφή των συμπτωμάτων του αυτισμού στα ποντίκια φαίνεται ότι ανταποκρίνεται και στον ανθρώπινο οργανισμό. Ολοένα και περισσότερες κλινικές μελέτες που θα δουν το φως της δημοσιότητας εν καιρώ δείχνουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών στα πειραματόζωα είναι ίδια και σε ασθενείς στους οποίους χορηγούνται ανάλογα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πριν τέτοια φάρμακα κυκλοφορήσουν στην αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν παρενέργειες από τη χρήση τους', εξηγεί ο ίδιος και καταλήγει λέγοντας:

"Θα ήθελα, ωστόσο, να πω ότι ο αυτισμός είναι ένα σύνολο μοναδικών συμπεριφορών που πολλές φορές συναντώνται σε άτομα εξαιρετικής ευφυΐας. Για αυτό και δεν μου αρέσει να παρουσιάζεται ως ασθένεια"

Παναγιώτης Μαυραγάνης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια