Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πέθανε ο Paolo Taviani 1931-2024 ιταλός σκηνοθέτης

Πέθανε ο Paolo Taviani ITALIA ιταλός σκηνοθέτης
8.11.1931 29.2.2024
Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι σε ηλικία 93 ετών σε νοσοκομείο της Ρώμης.

Μαζί με τον αδελφό του Βιτόριο, ο οποίος πέθανε το 2018, ήταν γνωστό σκηνοθετικό και σεναριογραφικό δίδυμο στον χώρο του σινεμά, αφήνοντας το στίγμα τους κυρίως στον ιταλικό νεορεαλιστικό κινηματογράφο. 
Paolo Taviani ITALY
Κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες, με τις οποίες συνέδεσαν τα ονόματά τους ήταν «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα», «Η νύχτα του Σαν Λορέντζο», ο «Πατέρας αφέντης» του 1977 που είχε βραβευθεί και με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ πιο πρόσφατη ήταν «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» του 2012 που είχε τιμηθεί με Χρυσή Άρκτο στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου.

Γεννημένος σε ένα χωριό της Τοσκάνης, ο Πάολο, πέρα από σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ήταν και ηθοποιός και συγγραφέας. Είχε σπουδάσει Μουσικολογία και Ιστορία της Τέχνης και το 1960 με τον αδελφό του Βιτόριο ήρθαν σε επαφή με τον κινηματογράφο και συγκεκριμένα, με τη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ. Η πρώτη τους αυτόνομη ταινία ήρθε το 1967 και είχε τίτλο «I sovversivi».

Οι αδερφοί Ταβιάνι βραβεύτηκαν με Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Πατέρας αφέντης» και με «Χρυσή Άρκτο» για την ταινία «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια