Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βραβεία Access City Award για την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία


Το San Cristóbal de La Laguna κερδίζει το 2024 Access City Award για την προώθηση της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία

Η ισπανική πόλη San Cristóbal de La Laguna έλαβε το 2024 Access City Award, για την ολοκληρωμένη προσέγγισή της στην προσβασιμότητα και την αφοσίωσή της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Το βραβείο απονεμήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Access City από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ισότητα, Helena Dalli.

Το San Cristóbal de La Laguna έχει δώσει προτεραιότητα στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε αστικούς χώρους, συστήματα μεταφοράς και κοινωνικές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, όλα τα οχήματα και όλοι οι σταθμοί του δικτύου τραμ της πόλης είναι πλήρως προσβάσιμοι και το κέντρο της πόλης διαθέτει ακουστικά φανάρια και απτική πλακόστρωση για την καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης.

Το 2021, ο δήμος εγκαινίασε το Orange Point, έναν κινητό χώρο με πόρους για εκδηλώσεις χωρίς αποκλεισμούς και πλήρες προσβάσιμο. Η Orange Point παρέχει διερμηνείς νοηματικής γλώσσας, συστήματα κατά του θορύβου και εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και ευανάγνωστο υλικό.

Η δέσμευση της πόλης στην προσβασιμότητα αποδεικνύεται επίσης από διάφορες άλλες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μιας θεσμικής δήλωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία για την προώθηση θετικών δράσεων σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί συμβούλιο αναπηρίας και συνήγορος του πολίτη για τα άτομα με αναπηρία.

Το Συμβούλιο Αναπηρίας εμπλέκει άμεσα τα άτομα με αναπηρία στη λήψη αποφάσεων μέσω της συμβουλευτικής τους εργασίας, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές στο Δημοτικό Συμβούλιο, συντονίζοντας και προωθώντας τις πρωτοβουλίες προσβασιμότητας της πόλης σε συνεργασία με το Συμβούλιο.

Η πόλη του Łódź (Πολωνία) κέρδισε το δεύτερο βραβείο για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προτύπων προσβασιμότητας για την καθοδήγηση όλων των δημοτικών επενδύσεων και η πόλη Saint-Quentin (Γαλλία) κέρδισε την τρίτη θέση για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης.

Επιπλέον, το Tübingen (Γερμανία) έλαβε ειδική μνεία για την ανάπτυξη της πόλης του που ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της προσβασιμότητας και το New European Bauhaus.

Η κομητεία του Νότιου Δουβλίνου (Ιρλανδία) έλαβε επίσης ειδική μνεία για χώρους τοπίων και παιδικών χαρών, αναγνωρίζοντας τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι οι χώροι παιχνιδιού έχουν ποικίλα τοπία που ενσωματώνουν φυσικά στοιχεία, ενώ όλα παραμένουν προσβάσιμα.

Ιστορικό

Οι προσβάσιμοι χώροι, τόσο φυσικοί όσο και ψηφιακοί, αποτελούν ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την επίτευξη της ισότητας. Περίπου 87 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. έχουν αναπηρία.

Εάν τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, καταστήματα, πάρκα ή ιστότοπους, δεν μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Από το 2010, το Access City Award βραβεύει τις πόλεις που κάνουν την προσβασιμότητα προτεραιότητά τους.

Το Βραβείο αποτελεί επίσης μέρος της Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς.

Το βραβείο Access City απονεμήθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία.

Από τους 32 υποψηφίους, μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή περιέλαβε πέντε πόλεις, με το San Cristóbal de La Laguna (Ισπανία) και επιλέχθηκε ως η φετινή νικήτρια.

Νικητές των προηγούμενων βραβείων

2023, Skellefteå (Σουηδία)
2022, Πόλη του Λουξεμβούργου (Λουξεμβούργο)
2021, Jönköping (Σουηδία)
2020, Warsaw (Πολωνία)
2019, Breda (Ολλανδία)
2018, Lyon (Γαλλία)
2017, Chester (Ηνωμένο Βασίλειο)
2016, Milan (Ιταλία)
2015, Boras (Σουηδία)
2014, Gothenburg (Σουηδία)
2013, Berlin (Γερμανία)
2012, Salzburg (Αυστρία)
2011, Avila (Ισπανία).

Η Ελλάδα 2.0 που είναι όλα αυτά τα χρόνια!!

Πηγή: ec.europa.eu


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια