Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μελέτες για το σαφράν

Studies on Saffron Κρόκος
Τι θα γινόταν αν ένα κοινό, προσιτό μπαχαρικό λειτούργησε εξίσου καλά ή καλύτερα από τα αντικαταθλιπτικά για τις διαταραχές της διάθεσης και το άγχος -- μείον τις επικίνδυνες παρενέργειες; Η αναδυόμενη έρευνα για το σαφράν αμφισβητεί τη φαρμακευτική κυριαρχία έναντι της ψυχιατρικής.

Το σαφράν λάμπει πάνω από τα αντικαταθλιπτικά σε κλινικές δοκιμές

Η σύγχρονη ψυχιατρική βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) όπως η φλουοξετίνη (Prozac) για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) . Ωστόσο, πρωτοποριακές μελέτες δείχνουν ότι το αρχαίο φυτικό φάρμακο σαφράν (Crocus sativus) ταιριάζει ή υπερβαίνει τα συνθετικά φάρμακα για αποτελεσματικότητα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Μια διπλή τυφλή δοκιμή του 2016 εξέτασε 30 mg ημερησίως σαφράν έναντι 40 mg φλουοξετίνης σε γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη για 6 εβδομάδες. 1 Το Saffron απέδωσε στο ίδιο επίπεδο με το υπερπαραγωγικό φάρμακο. Πάνω από το 40% των ασθενών με σαφράν είδαν 50%+ μείωση των συμπτωμάτων έναντι 50% των ασθενών με φλουοξετίνη - καμία σημαντική διαφορά. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν επίσης παρόμοιες μεταξύ των ομάδων.

Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων για ήπια έως μέτρια ΙΨΔ, 60 ασθενείς έλαβαν είτε 30 mg σαφράν είτε 40 mg φλουοξετίνης ημερησίως. 2 Το σαφράν ταίριαξε και πάλι με το φάρμακο SSRI, με σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες της Ιδεοψυχαναγκαστικής Κλίμακας Yale–Brown και στις δύο ομάδες. Οι ασθενείς με σαφράν παρουσίασαν επίσης πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Δύο πρόσθετες κλινικές δοκιμές βρήκαν ότι οι ίδιες ημερήσιες δόσεις σαφράν λειτούργησαν καθώς και η υψηλότερη δόση φλουοξετίνης (60 mg ημερησίως) σε διάστημα 8-12 εβδομάδων τόσο για την ήπια-σοβαρή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή 3 όσο και για τη διαταραχή πανικού. 4 Δεν προέκυψαν διαφορές στην αποτελεσματικότητα μεταξύ του φυτικού φαρμάκου και των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν διπλάσια φάρμακα κατά βάρος.

Τέλος, μια μικρή αλλά υψηλής ποιότητας μελέτη του 2020 συνέκρινε 8 εβδομάδες τυποποιημένου σαφράν 15 mg έναντι 10 mg οξαλικής εσιταλοπράμης (Lexapro) για 54 ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη. 5 Το Saffron έδειξε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στις βαθμολογίες κατάθλιψης Hamilton και στα ποσοστά ανταπόκρισης/ύφεσης σε σύγκριση με το blockbuster SSRI. Το Lexapro λειτουργεί ως ένα από τα πιο ισχυρά αντικαταθλιπτικά μεταξύ των SSRI.

Σε αντίθεση με τα ναρκωτικά, το σαφράν προσφέρει μπόνους οφέλη για την υγεία

Δεδομένης της κλινικής υπόσχεσης που αποδεικνύεται, η εξαιρετική ασφάλεια του σαφράν προσφέρει ένα βασικό όφελος έναντι των αντικαταθλιπτικών. Οι συνήθεις βλάβες του φαρμάκου SSRI περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια , ζάλη, διέγερση, αϋπνία , απώλεια σεξουαλικής λειτουργίας , 7 και αυξημένες σκέψεις αυτοκτονίας σε νέους. Ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, ολοένα αυξανόμενη έρευνα υποδηλώνει ότι το συμπληρωματικό σαφράν πιθανότατα παρέχει ποικίλα αποτελέσματα προστασίας της υγείας έναντι χρόνιων ασθενειών. 8 Κανένα ψυχιατρικό φάρμακο δεν προσφέρει παρόμοιες αρετές προστιθέμενης αξίας.

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το σαφράν παρέχει μια βιώσιμη φυτοφαρμακευτική εναλλακτική για διάφορες διαταραχές της διάθεσης, το άγχος και τις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές. Καλά ελεγχόμενες δοκιμές βρίσκουν συγκεκριμένα τυποποιημένα εκχυλίσματα συγκρίνονται ευνοϊκά με τα κλασικά φάρμακα SSRI για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος, τη θρεπτική αξία και το ευρύ θεραπευτικό παράθυρο, η περίπτωση του σαφράν έναντι των φαρμακευτικών προϊόντων στην περίθαλψη ψυχικής υγείας συνεχίζει να αυξάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια