Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ηλεκτρικές συσκευές: Γιατί η διάρκειά τους μικραίνει

Electrical devices Ηλεκτρικές συσκευές: Γιατί η διάρκειά τους μικραίνει

Είναι γεγονός ότι τα σύγχρονα ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και ηλεκτρικές κουζίνες και φούρνοι μπορούν πλέον να κάνουν περισσότερα από ποτέ: από την παραγωγή συμμετρικών παγοκύβων μέχρι την προθέρμανση του σπιτιού, πριν ακόμη φτάσουμε σε αυτό.

Το μειονέκτημα όλων αυτών των εντυπωσιακών χαρακτηριστικών; Οι συσκευές, αν και τις πληρώνουμε ακριβά, είναι  πιο επιρρεπείς στη φθορά

«Καλύτερα ογκώδεις συσκευές της δεκαετίας του ’90»
Σύμφωνα με τους επισκευαστές συσκευών έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των συσκευών που χαλάνε.
Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, κατηγορούν την ψηφιοποίηση της λειτουργίας τους,  τα πολλά εξαρτήματα  και τα «ψεύτικα» υλικά. Ακόμη και οι υψηλότερης ποιότητας συσκευές δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα.
Αυτό κάνει αρκετούς καταναλωτές να εύχονται να είχαν κρατήσει τις ογκώδεις συσκευές της δεκαετίας του ’90 .
«Κατασκευάζουμε αντικείμενα πιο περίπλοκα, και άρα πιο δύσκολα τεχνικά και πιο κοστοβόρα στην επισκευή τους», λέει ο Άαρον Τζιάνι, ιδρυτής της εφαρμογής οικιακών επισκευών do-it-yourself Plunjr.

Πολυπλοκότητα
Αν αφαιρέσετε το πλαστικό ενός σύγχρονου ψυγείου ή ενός πλυντηρίου ρούχων, θα δείτε μια πληθώρα αισθητήρων και διακοπτών που δεν είχε το αντίστοιχο μηχάνημα πριν 10 – ίσως και παραπάνω- χρόνια.
Τα επιπλέον εξαρτήματα διασφαλίζουν ότι η συσκευή χρησιμοποιεί ακριβώς την ενέργεια και το νερό που χρειάζεται για την εκάστοτε εργασία, λένε οι τεχνικοί.
Τα περισσότερα εξαρτήματα, ωστόσο, προκαλούν όλο και περισσότερα προβλήματα και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα.
Ο Μανσουρ Σούμρο καθηγητής στοTeesside, ένα τεχνικό κολέγιο στο Middlesbrough της Αγγλίας, υπενθυμίζει ότι τα πιο παλιά μοντέλα οικιακών συσκευών βασίζονταν κυρίως σε απλά μηχανικά μέρη – για παράδειγμα σε ένα και μόνο διακόπτη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής. Την τελευταία δεκαετία περίπου, οι ηλεκτρικές συσκευές βασίζονται σε εξελιγμένα -πλην ευαίσθητα -ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Πανάκριβες οι επισκευές
Όταν ένα πολύπλοκο μηχάνημα δυσλειτουργεί, οι τεχνικοί λένε ότι δυσκολεύονται πολύ  να καταλάβουν τι πήγε στραβά. Ακόμα και αν ο τεχνικός διαγνώσει το πρόβλημα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν συχνά επισκευές που φτάνουν περίπου  στο μισό του κόστους, αν αντικαθιστούσαν την συσκευή.
«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αγορά μιας καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής συμφέρει περισσότερο», λέει ο Σούμρο, ο οποίος εργάστηκε επτά χρόνια στη Siemens, στο τμήμα οικιακών συσκευών.
Η Κάθριν Ράιν και ο Κέβιν Σάλιβαν χρειάζονταν έναν νέο αισθητήρα για να διορθώσουν το πρόσφατα αγορασμένο πλυντήριο-στεγνωτήριο τους, αξίας 1.566 δολαρίων. Η εταιρεία κατασκευής καθυστερούσε την επισκευή για μήνες , οπότε το ζευγάρι πλήρωσε 300 δολάρια στον τεχνικό για να κάνει το μηχάνημα να λειτουργήσει.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια