Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρητική μπουγάτσα με ξινή μυζήθρα

Cretan bougatsa with mizithra Κρητική
ΥΛΙΚΑ
4 φύλλα μπακλαβά
80 – 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
200 γρ. ξινή μυζήθρα
ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικό)
κανέλα για πασπάλισμα (προαιρετικό)
Για τη μπεσαμέλ:
2 κ. σ. βούτυρο
27 γρ. αλεύρι
250 ml γάλα χλιαρό

ΟΔΗΓΙΕΣ
Για να φτιάξω τη μπεσαμέλ βάζω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω με σύρμα συνεχώς να διαλυθεί και να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αφήνω για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να σκουρύνει το χρώμα της.
Τότε κατεβάζω από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει λίγο και προσθέτω το χλιαρό γάλα ανακινώντας με το σύρμα. Την ξαναβάζω στη φωτιά μέχρι να σφίξει και να γίνει η μπεσαμέλ σαν  κρέμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω την ξινή μυζήθρα μέσα ενσωματώνοντας την με τη μπεσαμέλ.
Σε λεία επιφάνεια απλώνω το πρώτο φύλλο μπακλαβά, το βουτυρώνω (με λιωμένο βούτυρο) με ένα πινέλο καλά, τοποθετώ από πάνω το δεύτερο φύλλο, βουτυρώνω πάλι, το ίδιο και με το τρίτο φύλλο. Το τέταρτο φύλλο, βουτυρώνω το μισό, το διπλώνω στη μέση, βουτυρώνω πάλι το μισό και το ξαναδιπλώνω στη μέση.
Το βάζω στην μέση, πάνω από τα τρία φύλλα βουτυρώνω πάλι την επιφάνεια του και απλώνω εκεί το μίγμα του τυριού.
Διπλώνω την δεξιά άκρη των φύλλων μέχρι τη γέμιση, το ίδιο και την αριστερή πλευρά και βουτυρώνω την επιφάνεια τους. Κλείνω το πάνω και το κάτω μέρος των φύλλων προς την γέμιση, σαν φάκελο και απλώνω βούτυρο.
Την αναποδογυρίζω πάνω σε ένα ταψί, περνάω με βούτυρο το πάνω μέρος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Τοποθετώ στην κατώτερη σχάρα το ταψί και αφήνω για 25 – 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα το φύλλο.
Βγάζω από το φούρνο και αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει. Με τη βοήθεια σπάτουλας την μεταφέρω πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι την κόβω σταυρωτά στη μέση δημιουργώντας τέσσερεις μερίδες.
Κόβω την κάθε μερίδα σε τέσσερα οριζόντια και τέσσερα κάθετα τμήματα και μεταφέρω με σπάτουλα στο πιάτο. Τέλος ραντίζω με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια