Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συμπληρώματα πολυβιταμινών για ενίσχυση μνήμης άνω των 60

Συμπληρώματα πολυβιταμινών για ενίσχυση μνήμης άνω των 60 multivitamins memory
Η καθημερινή κατανάλωση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων έχει θετική επίδραση στη διατήρηση της μνήμης στο επί-60. Τα στοιχεία προκύπτουν από μια διπλή κλινική μελέτη εικονικού φαρμάκου (Yeung et αϊ., 2023) δημοσιεύτηκε στις The American Journal of Clinical Nutrition.  

Ο ρόλος των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων στη μνήμη
η μελέτη Το COSMOS-Web διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

Οι συμμετέχοντες - 3.562 επί-60 - έπαιρνε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα (ένα κοινό Centrum Silver) ή ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για τρία χρόνια.

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων της ολοκλήρωσης διεξήχθη μέσω μιας σειράς από δοκιμή νευροψυχολογικό μέσω ιστός.

Δύο βήματα
Μετά τον πρώτο χρόνο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δοκιμάστηκαν για την αποτελεσματικότητα της επεισοδιακής μνήμης, δηλαδή της μακροπρόθεσμης μνήμης που θυμάται όλα τα γεγονότα της ζωής κάποιου.
Συμπληρώματα πολυβιταμινών για ενίσχυση μνήμης άνω των 60 multivitamins memory
Στο τέλος της τριετίας
Εκτός από την επεισοδιακή μνήμη, αξιολογήθηκαν πιθανές αλλαγές σε νευροψυχολογικά καθήκοντα αναγνώρισης νέων αντικειμένων και εκτελεστικής λειτουργίας.

Η μνήμη και η γνωστική λειτουργία «αναζωογονήθηκαν» κατά 3 χρόνια
Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ενθαρρυντική. Οι ηλικιωμένοι που έλαβαν θεραπεία με πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είχαν ως αποτέλεσμα καλύτερες γνωστικές καταστάσεις και συνθήκες μνήμης - σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο - τόσο μετά τον πρώτο χρόνο όσο και στο τέλος της τριετίας.

Η μνήμη και η γνωστική τους ικανότητα κρίθηκαν ίσα με αυτά των ατόμων κάτω των 3,1 ετών.

»Τα καθημερινά συμπληρώματα πολυβιταμινών, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, βελτιώνουν τη μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα συμπληρώματα πολυβιταμινών υπόσχονται ως μια ασφαλής και οικονομικά προσιτή προσέγγιση για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας στην τρίτη ηλικία», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η ημερήσια πρόσληψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών και πολυμεταλλικών έχει επίσης συσχετιστεί - σε μια προηγούμενη διπλή-τυφλή κλινική μελέτη κατά του εικονικού φαρμάκου (Fantaconte et αϊ., 2020) δημοσιεύτηκε στις ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες - για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε επί-55. 
Το μόνο όριο από αυτές τις αποδείξεις είναι η προσβασιμότητα των συμπληρωμάτων, καθώς (σχεδόν;) παντού εξαιρείται από τις υπηρεσίες της εθνικής υπηρεσίας υγείας και δεν είναι εφικτή από όλους. Η πρόληψη παραμένει στα χαρτιά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια