Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι 10 πιο όμορφοι κήποι στον κόσμο

Αποτελούν οάσεις γαλήνης και αρμονίας με τη φύση, προκαλούν αληθινό θαυμασμό και προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. 
Παρουσιάζουμε υποκειμενικά τους πιο όμορφους κήπους στον κόσμο.       
1. Kew Garden, Λονδίνο, Αγγλία 
Για να επισκεφτείτε τον Κήπο Kew του Λονδίνου χρειάζεστε μια ολόκληρη μέρα και ακόμη και αυτή μπορεί να μην είναι αρκετή. Από το 1759 ο κήπος έχει «επεκταθεί» από 3,6 σε... 136 στρέμματα. Περιέχει μια συλλογή από περίπου 50.000 διαφορετικά είδη φυτών. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τον Πύργο της Παγόδας, το Waterlily House και το Palm House.   
2. Keukenhof, Lisse, Ολλανδία 
Αν δούμε φωτογραφίες τεράστιων χωραφιών με τουλίπες με δέντρα στο βάθος στο Διαδίκτυο, πιθανότατα πρόκειται για τον βοτανικό κήπο στο Keukenhof. Υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια βολβόφυτα σε 32 εκτάρια (εκτός από τουλίπες, υπάρχουν επίσης νάρκισσοι, υάκινθοι και υάκινθοι σταφυλιών). Φιλοξενεί επίσης ετήσιες εκθέσεις μεμονωμένων ειδών, όπως κρίνα και ορχιδέες. Μπορείτε να εξερευνήσετε τον κήπο επιπλέοντας σε μια ηλεκτρική βάρκα. Το Keukenhof είναι το μεγαλύτερο ανοιξιάτικο αξιοθέατο στην Ολλανδία.   
3. Suan Nong Nooch, Ταϊλάνδη 
Αυτός είναι ένας αρκετά νέος κήπος, ανοιχτός στους τουρίστες από το 1980. Αρχικά, η περιοχή (περίπου 240 εκτάρια) επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για φυτείες μάνγκο και καρύδας. Οι ιδιοκτήτες, Pisit και Nongnooch Tansacha, εμπνεύστηκαν από καλλωπιστικά φυτά και τελικά αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν βοτανικό κήπο. Ήταν μια καλή απόφαση. Η Suan Nong Nooch έχει μια πλούσια συλλογή από φοίνικες, κυκλάδες και ορχιδέες. Σχετίζεται στενά με τις παραδόσεις της Ταϊλάνδης - διοργανώνονται περιοδικά παραστάσεις τέχνης, π.χ. χορευτικές παραστάσεις.   
4. Butchart Gardens, Βανκούβερ, Καναδάς 
Αν και ο περίφημος κήπος Butchart είναι όμορφος όλο το χρόνο, η αληθινή του «ψυχή» βγαίνει το φθινόπωρο. Τότε είναι που τα φύλλα στα δέντρα αποκτούν όμορφες αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μοιάζουν με καρτ ποστάλ. Ο κήπος έχει έκταση 22 εκταρίων. Είναι πλούσιο όχι μόνο σε ποικιλόμορφη βλάστηση (αξίζει να αναφερθούν θεματικοί κήποι - π.χ. ιαπωνικοί και τριανταφυλλιές), αλλά και σε πανίδα (διάφορα είδη πτηνών). Το Butchart Garden επισκέπτεται περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο.   
5. Yuyuan Garden, Σαγκάη, Κίνα 
Ο Βοτανικός Κήπος Yuyuan στην παλιά πόλη της Σαγκάης είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία στην Κίνα, που είναι, κατά μία έννοια, η ζωντανή ιστορία της. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και καταστράφηκε ή καταστράφηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια πολέμων. Ευτυχώς, ξαναχτιζόταν κάθε φορά. Στο σημερινό του σχήμα, το Yuyuan έχει έκταση 2 εκταρίων και χωρίζεται (από έναν λευκό τοίχο με την εικόνα ενός δράκου) σε πολλά μέρη. Ο κήπος περιλαμβάνει παραδοσιακά νερό, ενδιαφέρουσες συνθέσεις από πέτρες, μπονσάι και χαρακτηριστικά κιόσκια. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι μια πορώδης πέτρα με πολλές τρύπες, βάρους 5 τόνων. Προφανώς ήταν κάποτε ιδιοκτησία του αυτοκράτορα των τραγουδιών Huizong.  
6. The Garden of Cosmic Speculation, περιοχή Dumfries, Σκωτία 
Ο βοτανικός κήπος στη νοτιοδυτική Σκωτία σίγουρα θα μείνει στη μνήμη όχι μόνο από τους λάτρεις του πράσινου, αλλά και από τους λάτρεις της πρωτοπορίας. Χτίστηκε το 1989 από τον Charles Jencks, εμπνευσμένο από την επιστήμη. Ο κήπος λοιπόν είναι «εξοπλισμένος» όχι τόσο με φυτά, όσο με γλυπτά και ένα ιδιόμορφο τοπίο. Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η «Αλληγορία της Μαύρης Τρύπας» και ο «Καταρράκτης του Σύμπαντος». Αυτό είναι ένα ιδιωτικό μέρος που είναι ανοιχτό στους επισκέπτες μια μέρα το χρόνο (τα χρήματα που συγκεντρώνονται πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς).  
7. Jardin Majorelle, Marrakech, Μαρόκο 
Ο κήπος δημιουργήθηκε σε μια έκταση 12 εκταρίων κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας (1920-1930), όταν το Μαρόκο ήταν υπό το προτεκτοράτο της Γαλλίας. Το Jardin Majorelle έχει μια πλούσια συλλογή από τροπικά φυτά (συμπεριλαμβανομένων των φοινίκων) και φυτών της ερήμου (κάκτοι) που φυτρώνουν στο τούβλο-κόκκινο χώμα. Αυτό το μέρος είναι επίσης διάσημο για την παρουσία πουλιών (συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων ενδημικών της Βόρειας Αφρικής που ζουν εκεί), που πετούν ανυπόμονα πάνω από πολλές μικρές λίμνες.   
8. Gardens of Versailles, περιοχή Παρίσι, Γαλλία 
Οι κήποι των Βερσαλλιών δημιουργήθηκαν τον 17ο αιώνα με εντολή του Λουδοβίκου XIV. Καλύπτουν μια έκταση 95 εκταρίων και, φυσικά, αντιπροσωπεύουν το γαλλικό στυλ. Δεν υπάρχει χαοτική φυσικότητα στον κήπο - όλα έχουν τη θέση τους: θάμνοι, σιντριβάνια και παρτέρια σχεδιασμένα σε σχήμα γεωμετρικών μορφών. Αυτή είναι μια πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις των κλασσικών κήπων των παλατιών.   
9. Βοτανικός Κήπος της Ερήμου, Φοίνιξ, ΗΠΑ. 
Είναι ένα πραγματικό μαργαριτάρι ανάμεσα σε κήπους της ερήμου, που ιδρύθηκε το 1939. Υπάρχουν πάνω από 21.000 φυτά σε 140 εκτάρια (συμπεριλαμβανομένων 139 ειδών σπάνιων ή απειλούμενων φυτών). Οι συλλογές από αγαύη, φραγκόσυκο και άλλους κάκτους αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Ο κήπος απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους που υποστηρίζονται από 1.100 εθελοντές. Κάθε χρόνο, αυτό το μέρος επισκέπτονται πάνω από 600.000 άτομα. τουρίστες.   
10. Kenroku-en, Kanazawa,  
Το Kenroku-en που βρίσκεται στην Kanazawa (νομός Ichikawa) είναι ένα πρότυπο παράδειγμα του πώς πρέπει να μοιάζει ένας κήπος διαρρυθμισμένος σε ιαπωνικό στιλ. Το όνομά του σημαίνει «τέλειος κήπος», που συνδυάζει τη φυσική αρμονία με την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Ο κήπος καλύπτει μια έκταση 11 εκταρίων και περιέχει 183 είδη φυτών. Δεν έλειψαν βέβαια και χαρακτηριστικά στοιχεία όπως πέτρινα φαναράκια, συντριβάνια και ανατολίτικα περίπτερα. 
Ogrodosfera.pl

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια