Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φοινικέλαιο σε γάλα σκόνη επιβεβαιωμένοι κίνδυνοι

Η παρουσία φοινικέλαιου στο γάλα σε σκόνη ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των βρεφών. Το θέμα, αντικείμενο αναφοράς που ξεκίνησε από την Great Italian Food Trade και την Il Fatto Alimentarius, επιστρέφει στην επικαιρότητα μετά τις τελευταίες αναλύσεις που διεξήγαγε η ένωση Altroconsumo, η οποία επανέλαβε τη δοκιμή που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2016, εξακολουθώντας να βρίσκει το καρκινογόνες προσμείξεις 3-MCPD και GE, που παράγονται από εξευγενισμό τροπικού λίπους σε υψηλή θερμοκρασία.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι στα 13 δείγματα γάλακτος σε σκόνη για μωρά από μηδέν έως 6 μηνών - όλες οι καταναλωτικές μάρκες - υπάρχουν πάντα επικίνδυνες προσμείξεις, που υπερβαίνουν τα όρια ανοχής. Ένα μεμονωμένο προϊόν (Crescendo Coop) δεν υπερβαίνει ποτέ αυτά τα όρια. Άλλα δύο (Humana 1 και Plasmon Nutrimune 1) υπερβαίνουν το όριο στη φόρμουλα για βρέφη ενός μηνός, ενώ εμπίπτουν στο ανεκτό εύρος στην έκδοση που έχει διαμορφωθεί για 3-5 μήνες.
Η Altroconsumo είχε ήδη δείξει, με εργαστηριακές αναλύσεις, η υπερβολική παρουσία καρκινογόνων ρύπων που μεταφέρει το φοινικέλαιο σε σνακ, μπισκότα, πατατάκια και γάλα σε σκόνη. Μόνο οι παραγωγοί γάλακτος σε σκόνη είχαν αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της δοκιμής, δηλώνοντας την ασυμφωνία με τα δεδομένα που προέκυψαν από τα συστήματα αυτοελέγχου τους. Για να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του, η ένωση καταναλωτών το επανέλαβε, αναθέτοντας τις επίμαχες παρτίδες σε άλλο εργαστήριο (διαπιστευμένο ως πρώτο), το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο ανάλυσης.

Το αποτέλεσμα της νέας δοκιμής υπολόγισε εκ νέου την παρουσία των ρύπων. Σε σύγκριση με προηγούμενες αναλύσεις, η Altroconsumo γράφει, «Το γάλα Humana 1 περνά από μια τιμή 3MCPD, δέκα φορές υψηλότερη από την ανεκτή ημερήσια δόση, σε μια τιμή που σχεδόν πάντα εμπίπτει στα όρια ασφαλείας, με εξαίρεση τα μωρά ενός μηνός , όπου σημειώνεται ελαφρά υπέρβαση του ορίου ασφαλείας. Οι προσμείξεις 3MCPD του Nidina 1 και του Mellin 1 μειώθηκαν επίσης σε σύγκριση με τις προηγούμενες δοκιμές, αν και σε αυτά τα προϊόντα ξεπερνιέται πάντα το όριο ασφαλείας που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων».

Στις αναλύσεις ανατροφοδότησης, επισημαίνει η Altroconsumo, «Για να διερευνήσουμε περαιτέρω το ερώτημα και να διευρύνουμε το πανόραμα, προσθέσαμε άλλες μάρκες βρεφικών γάλακτος στη δοκιμή, μερικές χωρίς φοινικέλαιο. Αποτέλεσμα: δέκα από τα δεκατρία δείγματα εξακολουθούν να υπερβαίνουν το ανεκτό όριο πρόσληψης των 3MCPD. Κυμαίνονται από τιμές που είναι ελαφρώς υψηλότερες από την ανεκτή ημερήσια δόση έως τιμές 2-3 φορές υψηλότερες (για παράδειγμα Nidina 1, Mellin 1, Formulat 1), έως την πιο ακραία περίπτωση, το Blemil 1, στην οποία βρήκε περιεχόμενο 3MCPD δεκαπέντε φορές υψηλότερο από το ασφαλές όριο. Σε αυτό το προϊόν και στο γάλα Formulat 1 βρήκαμε επίσης μολυσματικές ουσίες GE, οι οποίες είναι σίγουρα καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές (δηλαδή μπορούν να βλάψουν το DNA) δεν πρέπει να υπάρχουν και επομένως δεν μπορεί να δοθεί εξ ορισμού όριο ανοχής. Από την άλλη, τα αποτελέσματα του Coop Crescendo που δεν χρησιμοποιεί παλάμη είναι καλά ».

Ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα. «Αν και οι τιμές μόλυνσης είναι χαμηλότερες από αυτές που βρέθηκαν στη δοκιμή που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η συνολική κατάσταση παραμένει κρίσιμη και εξακολουθεί να αξίζει το ενδιαφέρον μας, ειδικά υπό το φως της συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρώπη για τον ορισμό της νέας επιτρεπόμενης μόλυνσης όρια, οι οποίοι κινδυνεύουν να είναι πολύ επιτρεπτοί», αναφέρει η ένωση καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια