Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

JN.1 η νέα παραλλαγή Covid


Μια υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron του κορονοϊού έχει ταξινομηθεί ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής του».
Το JN.1 έχει βρεθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία, λέει ο ΠΟΥ. Όμως, ποειδοποιεί ότι ο Covid και άλλες λοιμώξεις θα μπορούσαν να αυξηθούν αυτόν τον χειμώνα.

Οι αναπνευστικοί ιοί όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία είναι επίσης σε άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Η Omicron είναι η παγκόσμια κυρίαρχη παραλλαγή εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος μια σειρά από παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με την Omicron - συμπεριλαμβανομένης τγς JN.1 - αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ότι είναι ανησυχητική.

Όμως η JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές γωνιές του κόσμου, και αυτό πιθανώς επειδή έχει μια επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προέρχεται.

Αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 15-29% των μολύνσεων.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι το JN.1 αποτελεί επί του παρόντος περίπου το 7% των θετικών τεστ Covid που αναλύονται σε εργαστήριο. 

«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων του Sars-Cov-2 εν μέσω αύξησης λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια